V tretje so zmago preprečile otroške bolezni

Slovenci na Hrvaškem pokazali napredek, vendar doživeli prvi poraz v pripravah za EP. Danes ob 16.15 še zadnji test.

Objavljeno
09. januar 2016 00.15
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Ivanić-Grad – Kljub porazu na Hrvaškem in eksperimentiranju Veselina Vujovića se zdi, da igra slovenskih rokometašev počasi vendarle dobiva rep in glavo. Na današnji revanši v razprodani koprski Bonifiki bodo Slovenci še zadnjič skušali prepričati selektorja, da si zaslužijo mesto med šestnajsterico za EP na Poljskem.

Po dveh neodločenih izidih z Makedonijo v Krškem (28:28) in Celju (23:23) Slovenci še naprej ostajajo brez zmage v pripravah za evropsko prvenstvo, ki ga bodo začeli čez teden dni v Wroclawu proti Švedski. V predmestju Zagreba so bili v izenačenem prvem polčasu konkurenčni serijskim zbirateljem odličij. Vujović je igralce rotiral kot na šahovnici in iskal alternativne rešitve, četudi ima v glavi bolj ali manj že sestavljeno zasedbo za svoje prvo veliko tekmovanje na slovenski klopi. Dragan Gajić je z dvema lepima streloma nakazal, da ga strelski čut med poškodbo ni zapustil, in izenačil na 13:13, toda gostitelji so si z dvema goloma zagotovili prednost med odmorom.

Na začetku drugega dela sta imeli obe ekipi precej težav v napadu, urok pa je premagal Borut Mačkovšek z dvema goloma, nakar je Uroš Zorman izenačil na 16:16. Takrat pa se je zgodba nagnila na hrvaško stran. Zorman, ki je izpustil drugo tekmo z Makedonci, je s šestim zadetkom iz prav toliko poskusov potrdil dobro formo in Klemen Cehte je v 50. minuti lepo zadel za 23:25, a izključitev Luke Žvižeja, ki je z 213. nastopom prekosil dosedanjega rekorderja Bena Lapajneta, je pomenila odločilno prekretenico. Hrvati so namreč naredili delni izid 5:1 in Vujović, ki tokrat na igrišče ni poslal Deana Bombača – gotovo bo vroči organizator igre imel glavno besedo danes v domačem Kopru –, je dobrih šest minut pred koncem pri 24:30 zahteval minuto odmora, med katero je fantom dal lekcijo. Po njej je vtis postal lepši: Luka Žvižej je z edinim golom, po katerem na večni slovenski lestvici samo še za enega zaostaja za Alešem Pajovičem, zaokrožil delni izid 3:0, ampak zmaga je bila vendarle že preveč oddaljena in Gašper Marguč, Jure Dolenec in Miha Zarabec so do konca poskrbeli zgolj za minimalen poraz.

Na tipični pripravljalni tekmi, v kateri je bil rezultat drugotnega pomena, je glavno spoznanje, da nihče ni skupil poškodbe. Zorman je bil odličen, Gorazd Škof je v prvem delu zbral nekaj lepih obramb, Mačkovšek je v internem dvoboju na levem zunanjem položaju znova prekosil Klemna Cehteta (goli 4:2), ki pa je kljub kakšni neracionalni potezi nekajkrat pokazal presežek in ohranil možnosti za nastop na EP. Izgubljenih žog je bilo še vedno preveč (12), a že manj kot na zadnji tekmi (15). Danes se v rokometno prebujenemu Kopru obeta nov praznik, na katerem pa gotovo ne bo več toliko skrivalnic.

Vujović, ki težko prenaša poraze, je bil po tekmi vse prej kot dobre volje. »Imel sem nekaj zelo burnih pogovorov med tremi minutami odmora. Resnično menim, da moramo že počasi odrasti. V situacijah, ko bi lahko uloviti tekmece, si igralci izmišljajo neke otroške, atraktivne strele. Nimajo še izdelanega ubijalskega nagona. Pojavljajo se črne luknje, v katerih nanizamo tri ali štiri tehnične napake in potem spet lovimo nasprotnika. Prejeli smo preveč golov, vratarja sta zaustavila premalo strelov,« je »Vujo« v prvi izjavi za Radio Slovenija okrcal svoje fante, pa se zatem hitro spomnil, da je šlo vendarle za revialno tekmo: »Težko se sprijaznim s porazom, toda mislim, da smo vseeno odigrali bolje kot nazadnje v Celju, in iskreno verjamem, da bomo rasli iz tekme v tekmo. Gotovo se nam pozna utrujenost, treningi so naporni, tudi jutro pred tekmo smo vadili na polno. Vse je podrejeno temu, da bomo v najboljši formi, ko se bo začelo evropsko prvenstvo.«

Pripravljalna tekma za EP

Hrvaška - Slovenija 31:30 (15:13)

Športna dvorana, gledalcev 1500, sodnika: Gubica in Milošević (oba Hrvaška).

Hrvaška: Alilović, Stevanović, Ivić, Štrlek 5, Kovačević, Čupić 2 (2), Horvat 3, Brozović 4, Kozina, Marić 1, Kopljar 2, Vuglač, Duvnjak 5, Karačić 2, Cindrić 1, Pavlović, Mamić 1, Slišković 1, Gojun, Šebetić 4.

Slovenija: Skok, Škof, Lesjak, Zarabec 3, Cingesar 1, Marguč 4 (3), Kavtičnik, Cehte 2, Dolenec 3, Skube, Poteko 1, Miklavčič 1, M. Žvižej, L. Žvižej 1, Blagotinšek, Gaber 1, Zorman 6 (3), Gajić 2, Razgor 1, Bombač, Mačkovšek 4 (1).

Sedemmetrovke: Hrvaška 3 (2), Slovenija 10 (9).

Izključitve: Hrvaška 4, Slovenija 6 minut.