Velenjčani stresli jezo po smoli z žrebom

Rokometaši Gorenja se bodo v pokalu EHF merili z ekipo Füchse Berlin, Ribnico pa čaka pot v Temišvar.

Objavljeno
19. oktober 2016 02.21
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Ljubljana – Rokometni bogovi so spet obrnili hrbet Gorenju in mu v žrebu 3. predkola pokala EHF namenili najtežjega tekmeca Füchse Berlin. Veliko več možnosti za preboj v skupinski del bo imela Ribnica, ki jo ob koncu novembra čakata tekmi z romunsko Politehnico.

Sreča v zadnjem času res ni na strani Velenjčanov. Že v prejšnji sezoni so ostali brez evropske pomladi, ker so morali priznati premoč Holstebroju, iz pokala Slovenije pa izpadli v šestnajstini finala v Celju. Tokrat jim je ples kroglic na Dunaju namenil nemškega bundesligaša, prva tekma bo v Velenju, povratna v Berlinu, kjer so »ose« pred letom in pol celo nastopile na sklepnem turnirju.

Ponovitev uspeha se zdi znanstvena fantastika. Če bi jim uspelo izločiti berlinske lisice, bi bila to senzacija, ki bi odmevala v rokometni Evropi. Berlinčani so osvojili zadnja dva turnirja Super Globe v Dohi, kjer so v finalih ugnali Veszprem in PSG. V svojih vrstah imajo štiri nemške reprezentante (Drux, Fäth, Heinevetter, Wiede) ter kopico znanih legionarjev (Gojun, Lindberg, Nenadić, Vuković).

Direktor Matej Avanzo se kljub temu ne vdaja vnaprej. »Storili bomo vse, da presenetimo Berlin in dokažemo, da Gorenje v evropskem prostoru še zdaleč ni reklo zadnje.« Trener Borut Plaskan sicer ne more z gotovostjo trditi, da bo slovenske podprvake vodil na tekmah z Nemci. »Žreb nam jo je zagodel, a nič ne de, treba je pozitivno gledati naprej in na dveh tekmah pokazati največ, kar bomo v tistem trenutku sposobni,« je dejal Plaskan, ki mu je nekaj tolažbe dala včerajšnja zmaga proti Metalurgu, tretja za Gorenje v ligi SEHA. Velenjčani so si jo priigrali z odlično obrambo, ki so jo igralci Lina Červarja premagali vsega 18-krat, gledalci pa so ob koncu tekme, ki je bila odločena že veliko pred tem – najvišja razlika je bila devet golov sredi drugega polčasa –, vzklikali Plaskanu, kar je bilo tudi sporočilo velikemu šefu Franju Bobincu, naj domači »fant« ostane glavni na klopi.

Toda vseeno je bil okus grenak, saj bodo Velenjčani, ki jim ni uspelo priti v ligo prvakov, bržčas ekspresno sklenili evropsko sezono. Boljše volje po žrebu so bili v Ribnici. V krstnem evropskem nastopu bodo lovili zgodovinsko evropsko pomlad. Tekmec jim je po meri, romunska Politehnica, prava balkanska kolonija iz Temišvarja, v kateri so štirje Črnogorci, rojaki trenerja Pera Miloševića, dva Makedonca, Srb in Bošnjak, najbolj znano ime pa je Filip Lazarov, makedonski reprezentant in brat Kirila Lazarova iz Barcelone. Suhorobarji bodo tudi imeli prednost povratnega srečanja pred svojimi navijači.

»Romuni so sicer bolj izkušena in bogatejša ekipa, a vseeno premagljiva,« ocenjuje trener Robert Beguš, ki ga ta čas bolj zanima sobotni derbi 1. SRL v Kopru, kjer bo želel ostati neporažen v sezoni.

Gorenje Velenje : Metalurg Skopje 23:18 (12:7)

Rdeča dvorana, gledalcev 700, sodnika Cindrić in Gonzurek (Hrvaška).

Gorenje: Zaponšek (14 obramb), Baznik (0); Cehte 2, Medved 2, Ovniček, Levc 1, Stojnić, Toskić 2, Mitrović 4, Potočnik 3, Golčar 1, Kleč 2, Gams, Ratajec, Nosan, Brumen 6; Metalurg: Arsić (4 obrambe), Tomovski (1); Petrov 3, Drogriški 3, Kosteski 1, Obradović, Kuzmanovski 2, Ilić 3 (1), Jugurinovski, Pecenkovski, Nelovski 1, Taleski 4 (1), Velikovski, Brajović 1, Peševski, Palevski; sedemmetrovke: Gorenje 3 (1), Metalurg 2 (2); izključitve: Gorenje 6, Metalurg -.