Velika zmaga slovenskih rokometašic na EP

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v drugi tekmi EP v Stockholmu premagala gostiteljice Švedinje s 25:23.

Objavljeno
06. december 2016 23.11
ROKOMET Slovenija - Švedska
Š. Ro.
Š. Ro.

Stockholm - Po uvodnem porazu proti Srbiji se je slovenska ženska rokometna reprezentanca na drugi tekmi evropskega prvenstva v Stockholmuvrnila z veliko zmago. Izbrana vrsta selektorja Uroša Bregarja je pokazala povsem drug obraz in presenetila favorizirane gostiteljice Švedinje s 25:23 (13:13).

V slovenski reprezentanci je bila najbolj učinkovita Tamara Mavsar s šestimi goli, Ana Gros je prispevala pet zadetkov.

Slovenija je tako na velikih tekmovanjih dosegla prvo zmago po 12 letih. Nazadnje so zmagale na Madžarskem 2004, ko so v Zalaegerszegu premagale tekmice iz tedanje skupne Srbije in Črne gore.

Z zmago si Slovenke sicer še niso zagotovile napredovanja, zanj se bodo v četrtek ob 18.30 borile na tekmi s Španijo, ki je danes izgubila proti Srbiji. Slovenkam za napredovanje zadostuje že neodločen izid.

Za razliko od uvodne tekme, so Slovenke prikazale veliko boljšo igro v obrambi in Švedinjam povzročale kar nekaj težav. V napadu so igrale preudarno, tehnične napake pa niso bile usodne, saj gostiteljicam niso stekli bliskoviti nasprotni napadi. Uspešno sonadzorovalae gostiteljice, dvakratni zaostanek dveh golov v začetku tekme so zanesljivo in hitro izničile. Bolje je branila tudi vratarka Miša Marinček.

Grosova je v 18. minuti poskrbela za prvo vodstvo na tekmi (9:8), ki jo je le minuto pozneje Barbara Lazović še povišala. V zaključku prvega polčasa je našim padla zbranost, več kot sedem minut niso zadele,to pa so Švedinje seveda izkoristile in povedle (11:12). Polčas se je naposled končal z nedoločenim izidom (13:13).

V začetku drugega polčasa so Slovenke naredile kar nekaj napak, vendar pa zanje niso bile kaznovane. Nadaljevale so s trdno obrambo, ki je Švedinjam še naprej povzročala ogromno težav. V 38. minuti je Slovenija z Mavsarjevo povedla s 16:15, po izključitvi Sabine Jacobsen pa je Grosova dve minuti kasneja povišala na 17:15. Toda Švedinje se niso dale in  v 48. minuti izenačile na 19:19. V dramatični končnici so Slovenke ostale zbrane, v 58. minuti pa po golu Mavsarjeve povišale na 24:23. Ključna za zmago pa je bila poteza Marinčkove, ki je po napaki in izgubljeni žogi Lazovićeve zaustavila poskus Jamine Roberts, Lazovićeva pa se je nato oddolžila in zadela za končni izid 25:23.

Evropsko prventvo, 2. kolo:

Slovenija : Švedska 25:23 (13:13)

Arena Hovet, gledalcev 3700, sodnici: Florescu in Stoia (obe Romunija).

Slovenija: Stefanišin, Marinček, Ferfolja 1, Gros 5, Rebolj 1, Krajnc, Jeriček, Stanko 1, Čerenjak, Panger, Mavsar 6 (2), Lazović 3, Zulić, Irman 4, Krhlikar 2, Užmah 2.

Švedska: Bundsen, Idehn, Mellegard, Ekenman Fernis, Stromberg, Blohm, Roberts 3, Sand 4, Westberg 2, Lagerquist, Gullden 10 (6), Blomstrand, Hagman 2, Jacobsen, Oden 1, Alm 1.

Sedemmetrovke: Slovenija 2 (2), Švedska 6 (6).

Izključitve: Slovenija 6, Švedska 6 minut.

Rdeči karton: /.