Verjamemo vase, zaupamo stroki

Vratar Matevž Skok je proti Makedoniji ubranil kar 16 strelov, dosegel pa tudi prvi reprezentančni gol.

Objavljeno
16. januar 2017 23.54
Peter Zalokar, poročevalec
Peter Zalokar, poročevalec
Metz – Šestnajst od 33 strelov ali 48,5 odstotka je Makedoncem ubranil Matevž Skok, kar polovico Kirilu Lazarovu, tudi dve sedemmetrovki. Dosegel je prvi reprezentančni gol. Po Borutu Mačkovšku in Marku Bezjaku je tudi »Coli« prejel ročno uro za igralca tekme …

Več kot odkupili ste se za slabšo predstavo proti Islandiji in pokazali, da ima Slovenija tudi po Gorazdu Škofu odličnega čuvaja mreže. Kakšni so občutki?

Moram priznati, da sem bil že od jutra najbolj živčen na svetu. Nisem vedel, kako se bom odzval. Zaprl sem se v sobo, lahko priznam, da me je bilo strah tekme. Bal sem se Lazarova, ki je osmešil tudi najboljše vratarje. Zato sem zdaj toliko bolj srečen, ker sem ekipi pomagal do zmage.

Odigrali ste skoraj popolno tekmo, je sploh lahko boljše?

Kakšne štiri žoge so bile takšne, da bi jih lahko ubranil. Vsekakor sem zadovoljen s sabo, upam, da bom nadaljeval v tem slogu.

Kdaj ste se »vžgali«, morda po prvem strelu, ko vas je žoga zadela v glavo, ali morda po ubranjeni sedemmetrovki?

Vsaka obramba ti nekaj da. Ko si v stiku z žogo, potem je vse lažje. Nisem hotel, da me dviguje obramba, jaz sem hotel dvigniti njo in biti čim bolj odvisen od sebe.

Kakšen je za vratarja občutek, ko doseže prvi gol za reprezentanco?

Skoraj sem se že veselil gola proti Islandiji, pa se je žoga odbila od prečke. Zato sem tokrat ostal previden in se veselil šele, ko je bila žoga v mreži. Super!

Kakšne zasluge za zmago gredo Veselinu Vujoviću?

On ima zelo nenavaden način priprave, treninga in vodenja tekme. Zanimivo je, vedno nas s čim preseneti. Včasih se vsi skupaj gledamo in se čudimo, kako in zakaj, ampak moramo mu slediti in uresničevati njegove zamisli. Predvsem pa moramo na vsaki tekmi iti na glavo, kot se reče. Na koncu bo on odgovarjal za rezultat, zato si zasluži naše zaupanje.

Pred vami je tekma s Tunizijo, kaj pričakujete?

Lahko pričakujemo kamikaze. Tunizijci bodo skušali unovčiti telesno premoč. Gotovo nas bodo provocirali zaradi dogodkov na zadnji tekmi v Trbovljah. Tam je šlo vse na incident, pripravljeni moramo biti tudi na podle igre. Če jim ne bomo nasedli, zmaga ne bo vprašljiva.

Na SP ste prišli kar malce sramežljivo. Do kod lahko seže ta Slovenija?

Vsaka zmaga nas bo okrepila kot moštvo. Iz zgodovine smo se naučili, da se po porazu zelo težko poberemo. Poraz nas potolče bolj kot nekatere druge, ker smo morda bolj čustveni. Zato moramo zmagovati, pa tudi, če samo za polovico gola.

Kakšna je kemija v novi ekipi?

Super se razumemo, nihče te ne gleda postrani, kot je bilo morda včasih. Vsi se družimo, ves čas smo skupaj, sestanke imamo tudi brez trenerja. V letu in pol se je zamenjala večina igralcev. Mlajši prej nismo imeli pomembnih vlog in nismo mogli čutiti pritiska. Šele tukaj smo spoznali, s čim so se bivši reprezentanti tedaj soočali. Jaz čutim novo, drugačno energijo, zavedamo se pritiska in odgovornosti in od njiju ne bežimo.