Vstop v regionalno ligo le še formalnost

SEHA: združenje prvoligašev je šlo na roko Celju in Gorenju.

Objavljeno
17. april 2016 20.59
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Ribnica – Še ena, bržčas največja prepreka za vstop najboljših slovenskih klubov v ligo SEHA se je podrla še pred začetkom pokalnega turnirja v Ribnici. Združenje prvoligašev je namreč prižgalo zeleno luč prizadevanjem Celja Pivovarne Laško in Gorenja za pridružitev k zanju bolj mikavnemu regionalnemu tekmovanju.

Po razpravi za tokrat zaprtimi vrati je bilo najprej na vrsti glasovanje, kdo je za ligo SEHA in kdo proti, razpletlo pa se je z 8:4 za prvo možnost. Še bolj tesno je bilo odločanje o tem, ali klubi dovolijo, da Celje in Gorenje izpustita prvi del domačega prvenstva, bilo je 7:5. Odleglo je tudi direktorju velenjskega kluba Mateju Avanzu, ki je bil zadovoljen, ker je razprava potekala v konstruktivnem duhu. »Bila je prava moška debata, ampak argumentirana in brez nizkih udarcev. Izmenjali smo stališča iz različnih zornih kotov, kar je tudi logično,« je pojasnil Avanzo, ki je v rokomet prišel lani iz košarkarskih krogov in ima izkušnje s primerljivo ligo ABA.

Najmočnejša slovenska rokometna kolektiva se bosta tako že z naslednjo sezono pridružila ligi, ki je v zadnji sezoni združevala deset klubov iz sedmih držav: Hrvaške, Srbije, Makedonije, BiH, Madžarske, Belorusije in Slovaške. Kateri klubi poleg slovenskih bodo sodelovali po novem, še ni dokončno znano, najbolj pereče pa je vprašanje obstanka prvaka Veszprema. Madžarska loterija namreč pogojuje svoj visok sponzorski vložek v tamkajšnji rokometni zvezi z igranjem vseh najboljših klubov v istem tekmovanju, vendar naj bi se zdaj že nekoliko omehčala.

Rokometna zveza Slovenije je sicer od aprila 2014 polnopravna članica SEHA (South East Handball Association), ki jo sponzorira ruski energetski gigant Gazprom. Po novem bo dobila eno podpredsedniško mesto v SEHA in dva sodniška para, po dogovoru bosta v ligi v prihodnje sodelovala dva slovenska kluba iz 1. SRL, torej ni nujno, da bosta to vedno Celje in Gorenje.

Kako bo potekalo tekmovanje v državnem prvenstvu, še ni znano. Prvoligaši naj bi se na naslednji seji dogovorili o sistemu, najverjetneje pa se bo 12 klubov merilo za štiri mesta v končnici, ki se ji bosta spomladi pridružila kluba iz lige SEHA. Potem bi odigrali deset kol in morda za konec še končnico s polfinalom in finalom.

Mnenja, kako bodo spremembe vplivale na razvoj slovenskega rokometa, so močno deljena, večina domače stroke ni najbolj navdušena, v manjših klubih pa se zelo bojijo marginalizacije domače lige. Zagovorniki trdijo, da bo več težkih tekem koristilo zlasti mlajšim igralcem v dveh najboljših klubih, domače prvenstvo pa naj bi bilo v rednem delu bolj izenačeno in zanimivo. Vodilni v Celju in Gorenju so kajpak prepričani, da bo velik trg zadovoljil njune obstoječe sponzorje in morda pritegnil dodatne. Gotovo pa bosta njuni ekipi precej bolj obremenjeni kot prej, še posebej, če bosta obe nastopali tudi v evropskih tekmovanjih, zato bodo bržčas oboji morali še razširiti in okrepiti igralski kader.

Do bo poroka z ligo SEHA, ki se je tik pred zdajci izjalovila pred dvema letoma, ko so možje v Zagrebu čez noč spremenili pogoje, tudi uradna, bo morala zeleno luč prižgati še skupščina Rokometne zveze Slovenije, o čemer pa ne gre dvomiti. Odkar je prvo ime v slovenskem rokometu Franjo Bobinac, se je v osmih letih vsako tovrstno srečanje najvišjega organa izšlo po njegovih željah in načrtih.