Vujović izbral tudi poškodovana Dolenca in Henigmana (VIDEO)

Tokratnega selektorjevega reza niso »preživeli« Bombač, Šoštarič, Suholežnik, Ferlin, Verdinek, Potočnik in Vlah. 

Objavljeno
15. december 2017 08.54
Posodobljeno
15. december 2017 10.45
rsi*Rokomet Slovenija Hrvaška
J. P.
J. P.

Ljubljana - Še manj kot mesec dni je ostalo do prvega za slovenske športnike pomembnega velikega dogodka v koledarskem letu 2018, moškega evropskega prvenstva v rokometu pri sosedih, na Hrvaškem. Znano je že, da se bodo izbranci selektorja Veselina Vujovića v prvem delu v Areni Zagreb (s kapaciteto 15.200 sedežev) merili v skupini C, v kateri bodo še branilci lovorike Nemci in nekdanji »bratje« Črnogorci in Makedonci, s katerimi bodo naši fantje 13. januarja tudi odigrali uvodni obračun. Tik pred turnirjem se bodo Slovenci v dveh pripravljalnih dvobojih pomerili še s Srbijo (9. januarja v Murski Soboti in dan pozneje v Velenju). 

Že danes opoldne pa je v prostorih Rokometne zveze Slovenije (RZS) selektor Vujović obelodanil seznam vabljenih igralcev na priprave za prihajajoče evropsko prvenstvo, direktor moških reprezentanc Uroš Mohorič pa predstavil načrt priprav v Zrečah in organizacijske podrobnosti. Vujović je širši seznam razkril že pred tednom dni, na njem je bilo precej povratnikov, tudi Dean Bombač, ne pa tudi Vida Poteka, ki si je poškodoval roko in že prestal operativni poseg. Na prvenstvu bo lahko nastopilo 16 rokometašev, izbrane vrste pa bodo lahko med turnirjem opravile kar šest menjav - po dve v prvem, drugem in finalnem delu.

Spisek povabljencev v Zreče je skrajšal na 21 imen, tokratnega reza niso »preživeli« Dean Bombač (Vive Kielce), Mario Šoštarič (Pick Szeged), Matic Suholežnik (Celje Pivovarna Laško), Klemen Ferlin, Matic Verdinek, Gregor Potočnik (vsi Gorenje) in Aleks Vlah (Koper 2013). Sta pa na seznamu tudi poškodovana Jure Dolenec (Barcelona) in Nik Henigman (Riko Ribnica), ki bosta med pripravami, kot poroča STA, vadila po prilagojenem programu, od njunega okrevanja pa bo odvisno, ali bosta nato nastopila v Zagrebu. 

»Okvirno smo zadržali sestavo ekipe iz Francije. Spremembe so majhne, kar je prednost tokratne slovenske reprezentance. Mlade igralce sem že začel vključevati v izbrano vrsto, toda včasih je bolje, da zaigrajo starejši in izkušenejši, saj lahko mladi v preveliki želji pregorijo. Jure Dolenec gara, da bi bil do turnirja pripravljen. Rekel sem mu, da ga poškodovanega na EP ne bom odpeljal, in mu svetoval operacijo. Želim si, da bi evropsko prvenstvo začeli z veliko podporo navijačev,« je na novinarski konferenci poudaril Veselin Vujović.

O posameznih igralcih pa spregovoril: »Z Bombačem nisem govoril. Bil je vodja v Szegedu in reprezentanci, toda v Kielcah ne igra dobro. Položaj desnega zunanjega ne vliva zaupanja, sem pa povečal konkurenco, ker ne vemo, kako se bo razpletlo z Dolencem. Če bo moral Blaž Janc na to pozicijo, bomo imeli težave. Jaka Malus je zelo perspektiven, nima pa še definiranega igralnega položaja. Verjemite: 365 dni v letu in 24 ur na dan razmišljam, da bi našel najboljšo rešitev, kot selektor pa imam pravico narediti tako, kot mislim, da je prav.«

VUJOVIĆEV SEZNAM

Vratarji: Urh Kastelic, Matevž Skok (oba Zagreb) in Urban Lesjak (Celje Pivovarna Laško).

Krilni igralci: Darko Cingesar (Aix), Blaž Janc (Vive Kielce), Gašper Marguč (Veszprem) in Niko Medved (Gorenje).

Zunanji igralci: Saša Barišić Jaman, Patrik Leban (oba Nexe Našice), Marko Bezjak (Magdeburg), Jure Dolenec (Barcelona), Nejc Cehte, Jan Grebenc (oba Gorenje), Nik Henigman (Riko Ribnica), Vid Kavtičnik (Montpellier), Borut Mačkovšek, Žiga Mlakar (oba Celje Pivovarna Laško) in Miha Zarabec (Kiel).

Krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Matej Gaber (Pick Szeged) in Igor Žabič (Wisla Plock).