Vujović: Moral bom improvizirati, kar nikoli ni najboljša rešitev

Iz slovenske slačilnice kljub težavam tik pred prvenstvom jasno sporočilo: »Pustili bomo srce na igrišču.«

Objavljeno
13. januar 2016 16.35
Veselin Vujović in Uroš Zorman na tiskovni konferenci,Ljubljana Slovenija 14.12.2015 [Šport.rokomet]
G. L.
G. L.

Laško - Ure pred odhodom slovenske rokometne reprezentance na Poljsko, kjer jo od sobote naprej čaka evropsko prvenstvo, so vse prej kot mirne. Selektor Veselin Vujović je včeraj najprej presenetil s svojim izborom reprezentantov, na katerem ni bilo prostora za prekaljene Dragana Gajića, Sebastiana Skubeta in Miho Žvižeja. A sledili sta novici o poškodbah Jureta Dolenca in Klemna Cehteta, ki sta povsem premešali selektorjeve karte.

Na avtobusu, ki bo jutri krenil proti poljskemu Wroclawu, bo tako vendarle tudi najboljši strelec zadnjega svetovnega prvenstva Gajić, saj je poškodba mečne mišice levorokega Dolenca prehuda. Težave Cehteta (komolec) so za spoznanje blažje, a bo Vujović iz preventivnih razlogov na Poljsko vseeno vzel še Skubeta in nato tik pred začetkom prvenstva določil šestnajsterico, ki se bo borila za izpolnitev prvotnega cilja: preboja v drugi del tekmovanja iz zahtevne skupine s Španijo, Nemčijo in Švedsko.

»V pripravljalnem obdobju ni bilo veliko stresov, zadnji dan priprav, torej, ko najmanj pričakuješ, pa so se pojavile težave. Po današnjem dopoldanskem zdravniškem pregledu je docela jasno, da v prvem delu evropskega prvenstva ne bomo mogli računati na Dolenca. To je velika izguba za našo reprezentanco, saj je Jure zelo pomemben igralec v naši ekipi. Ob tem ima težave s komolcem tudi Cehte, v tem trenutku pa še ni docela jasna narava njegove poškodbe. Zavoljo tega sem se odločil, da v Wroclaw odpotuje tudi Skube, na samem prizorišču pa bomo nato določili 16 igralcev,« je za STA povedal Vujović, ki bo na Poljsko vzel tudi štiri novince na velikih tekmovanjih - Miho Zarabca, Darka Cingesarja, Matevža Skoka in Vida Poteka.

»Navzlic določenim zdravstvenim težavam optimistično potujemo na Poljsko. V naši ekipi je močno prisotna želja, da se na evropskem prvenstvu prikažemo v lepi luči. Na Dolenca in Cehteta sem močno računal, po njunih težavah pa bom moral tudi malce improvizirati, kar pa nikoli ni najboljša rešitev. Prepričan sem, da vsi potniki za Wroclaw premorejo dovolj kakovosti in znanja,« je dodal slovenski selektor.

Zorman obljublja boj do konca

Še najbolj domače se bo na Poljskem počutil Uroš Zorman, ki ga čaka že sedmi nastop na evropskem prvenstvu. Izkušen organizator igre je v zadnjih sezonah ljubljenec občinstva pri poljskem prvaku Kielcah. »Ne bom filozofiral, v imenu soigralcev lahko obljubim, da bomo dali vse od sebe in pustili srce na igrišču, na koncu pa bomo videli, kaj nam bo to prineslo,« je dejal že 36-letni Ljubljančan. 

Slovenijo v Wroclawu čaka težka naloga v lovu za eno izmed prvih treh mest, ki vodijo v drugi del tekmovanja. Skupina s tremi rokometnimi velesilami je za mnoge rokometne strokovnjake »skupina smrti« tega prvenstva.

»Na pripravljalnih tekmah smo kazali različne obraze, a menim, da smo kakovostna reprezentanca. V zadnjem obdobju smo dvignili raven naše igre, predvsem to velja za obrambo. Iz nje lahko razvijamo naše znane (pol)nasprotne in nasprotne napade. Če nam v tem segmentu igre steče, potem nas bo zelo težko zaustaviti, o tem zgovorno priča zadnja tekma s Hrvaško. Za velik rezultat na evropskem prvenstvu bo potrebno igrati šest ali sedem zelo dobrih tekem na najvišji ravni. Verjamem v svoje soigralce in verjamem, da smo to zmožni narediti na igrišču,« je prepričan Vid Kavtičnik, ki ga ob odsotnosti Dolenca zagotovo čaka precej pomembna vloga na desni strani napada.