Vujović se bo moral posloviti od stolčka

Rokomet: S tekmama v Ljubljani in Trebnjem se drevi začenja 27. sezona v 1. SRL.

Objavljeno
08. september 2017 00.04
Predstavitev slovenskih rokometnih prvih lig pred športno sezone. V Ljubljani 7.9.2017[Rokomet.Nlb.Prvaliga]
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Dvanajst ekip, 12 ciljev. Nekateri bodo uresničeni, mnogi ne. Pred durmi je 27. sezona v rokometnem prvenstvu, ki bi utegnila biti bolj zanimiva od mnogih prejšnjih, saj po letih stagnacije vse več klubov kaže povečane ambicije ...

Glavna sprememba je, da se je število ekip zmanjšalo s 14 na 12. Sezono jih bo začelo 10, saj Celje Pivovarna Laško in Gorenje nastopata v ligi SEHA in se bosta ligi NLB pridružila v končnici. Vanjo se bodo uvrstili štirje najboljši klubi po 18 kolih rednega dela. Ostala šesterica se bo borila za obstanek.

Trenerji in kapetani prvoligašev so v središču Ljubljane predstavili kadrovske spremembe, cilje in želje. Naslov bo branilo Celje, ki se v sezono podaja z najmlajšo ekipo doslej. Štiriletni primat Branka Tamšeta načrtuje končati ambiciozno Gorenje z Željkom Babićem. »Imamo dovolj dobre igralce, zdaj je vse na trenerju,« je Babić glavnino bremena naložil na svoja pleča.

Vodilna kluba bosta v DP vstopila šele spomladi, pred tem se obeta hud boj za pozicije. Ribnica želi tudi s Sinišo Markoto ohraniti status tretje ekipe v deželi. Korak naprej načrtuje Koper z zvezdniškim trenerjem Veselinom Vujovićem. Okrepljeni Maribor snuje vrnitev na stare položaje s starim znancem Markom Šibilo. Na končnico merijo tudi močni Trimo, Krka in Jeruzalem. Loka, ki jo vodi Robert Beguš, bo težko mešala štrene pri vrhu, njen cilj bo obstanek, podobno velja za Dobovo ter zlasti novinca Slovan in Šmartno. Slednja bosta tudi odprla sezono. Prvoligaški ples se bo namreč začel danes s tekmama na Kodeljevem (18.30) in Trebnjem (Trimo – Koper, 19).

»To bo verjetno edina tekma, na kateri bomo imeli status favorita. Če ne bomo zmagali zdaj, potem se nam res slabo piše,« se uvodnega para točk nadeja Slovanov trener Bojan Čotar, ki želi zadržati prvoligaški rokomet v Ljubljani in si obeta, da bo nova Slovanova zgodba uspešnejša od prejšnjih.

Zelo razburljivo bo tudi v Trebnjem. Vujovića na predstavitev ni bilo, boli ga hrbet in zadnje treninge je vodil kar sede na stolu. »Saj ga poznamo. Ko bo šlo zares, bo že vstal in garal z nami ob igrišču. Težko bo, ampak verjamem, da nas bo 'Vuja' znal popeljati k zmagi,« je ob šefovi odsotnosti povedal kapetan Uroš Rapotec. Trimov trener Roman Šavrič ima kajpak svoje načrte: »Ekipo smo okrepili, še večji korak smo storili po organizacijski plati. Pri nas ne bo več samo tekma, ampak tudi dogodek. Gledalce želimo privabiti v dvorano in zmaga proti takšnemu tekmecu bi nam res dala veter v jadra.«