Z Grebencem nazaj v zmagovalne vode

Rokometaši Gorenja nocoj gostijo Dinamo iz Bukarešte in lovijo peto zmago v ligi prvakov.

Objavljeno
16. november 2017 01.26
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Velenje – Računica rokometašev Gorenja v ligi prvakov je lahko enostavna ali pa zelo zapletena. Če bodo dobili vse tri tekme do konca rednega dela, bodo prvi v skupini. A že en sam poraz jih lahko stane napredovanja. Danes, ko bodo ob 19. uri gostili Dinamo iz Bukarešte, je spodrsljaj prepovedan.

Sila zapleten je položaj na lestvici skupine C. Po sedmih kolih se pet ekip spogleduje z dvema mestoma, ki vodita v play-off za osmino finala. Skjern je v najboljšem položaju z 10 točkami, Gorenje, Ademar Leon in Elverum jih imajo po osem, Kadetten Schaffhausen šest, le Dinamo je odpisan z dvema. 

Velenjčani so v gosteh neprepričljivi, premagali so le nocojšnjega tekmeca iz Romunije, pa še to s skrajnimi močmi (27:25), toda v Rdeči dvorani imajo stoodstotni izkupiček, ki ga nameravajo ohraniti tudi zatem proti Elverumu, nakar bi sledil dvoboj za prvo mesto na Danskem. Gorenje je nazadnje izgubilo po slabi predstavi v Leonu, ki je boljši v medsebojnih tekmah, toda ima težji razpored z gostovanjema v Švici in na Norveškem ter vmes domačo tekmo s Skjernom. Že dve domači zmagi bi torej slovenskim podprvakom lahko zadoščali za vsaj drugo mesto.

Poraza proti Zagrebu v ligi SEHA in Ademarju sta v ekipi Željka Babića pokvarila vzdušje po odlični predstavi z Elverumom, želja po točkah je izrazita, kar je slaba novica za današnje goste, ki so v krizi. Ne samo, da so doma klonili s Skjernom kar za 13 golov in doživeli šesti zaporedni poraz v LP, v nedeljo so izgubili še derbi romunske lige s Steauo. Dodatna ovira zanje bo Jan Grebenc. Reprezentant se vrača po poškodbi gležnja, ki jo je staknil 5. oktobra v Schaffhausnu. Verjetno pa ga Babić ne bo preveč obremenil, bolj ga bo potreboval prihodnjo soboto proti Elverumu.

Romunski prvaki imajo štiri Irance, najbolj znan je Sajad Esteki (levi zunanji), najboljša strelca v sezoni sta Belorus Vadim Gajdučenko (srednji; 32 golov) in Francoz Hugo Descat (levo krilo; 28); slovenska igrišča pozna Srb Novak Bošković, bivši član Cimosa, ki pa se je medtem že vrnil v Izrael, kjer je bil v prejšnji sezoni tekmec Gorenjevega levičarja Roberta Markotića. Ta po slabem štartu počasi, a zanesljivo napreduje. »Dinamo beleži slabše rezultate, a nas to ne sme zavesti. Na igrišču bomo morali biti maksimalno zbrani v napadu in borbeni v obrambi. Seveda pričakujem zmago, ki je nujna za naše načrte v LP,« pravi Hrvat, ki na desnem zunanjem položaju sodeluje z Nejcem Cehtetom. Tudi Babić ne bo ničesar prepustil naključju: »To bo zelo zahtevna tekma, saj ima Dinamo čvrsto obrambo z dobrim vratarjem in je zelo nevaren z zunanjih položajev.«