Za Berlin bo na Danskem treba pokazati več

Gorenje kljub slabi igri za gol premagalo Holstebro in ostaja v igri za F4 v pokalu EHF.

Objavljeno
12. april 2015 21.24
Igralec Gorenja Mitja Nosan št.44 v napadu. Rokometna tekma EHF pokala med Gorenjem iz Velenja in Holstebrom. Velenje, Slovenija 11.aprila 2015.
Peter Zalokar, Šport
Peter Zalokar, Šport

Velenje – Berlin ni nič bližje, pa tudi ne dosti dlje za rokometaše Gorenja, ki so v prvi četrtfinalni tekmi pokala EHF nadoknadili pet golov zaostanka in Holstebro premagali z 28:27. V Rdeči dvorani niso odigrali dobre tekme in zdi se, da imajo več skritih adutov za nedeljsko revanšo na Danskem. Še prej jih v sredo čaka domači derbi s Celjem.

Hitro je bilo jasno, da se žilavi gostje kljub odsotnosti dveh poškodovanih zunanjih igralcev, tudi prvega strelca Michaela Damgaarda Nielsena, ne bodo dali kar tako. Dobro so se pripravili na Velenjčane, ki jim igra ni in ni stekla, Staš Skube, ki ga je ovirala nategnjena mišica, ni imel svojega dne. Prvi gol iz igre je dosegel šele v 23. minuti, ko je Gorenje tudi prvič prišlo do vodstva. Pred tem je Holstebro nekajkrat vodil za dva gola in tudi končnica prvega dela mu je šla v prid.

Slovenski prvaki so imeli težave z realizacijo, nekaj žog je končalo v telesu Rasmusa Linda, kar nekaj jih je zaustavil okvir vrat, tudi obramba je večkrat izpadla naivno. Danci so bili taktično zrelejši, kar se je na simboličen način pokazalo, ko je v igro vstopil kar 41-letni trener Klavs Bruun Jörgensen in zadel s tal ter napovedal delni izid 3:0, po katerem je moral kolega Gregor Cvijič pri 18:22 zahtevati minuto premora.

»Jörgensen je bil velik igralec in je še vedno poln trikov, res je lepo zadel,« je čast bivšemu danskemu reprezentantu izrazil Cvijič in zavrnil možnost, da bi tudi sam kdaj uprizoril tak »comeback«. Na tretji tekmi v novi službi se je Ljubljančan izognil prvemu porazu, čeprav so »ose« v 43. minuti zaostajale kar z 19:24. Dva gola Senjamina Burića sta napovedala zasuk, ki ga je omogočil njegov brat dvojček v vratih Benjamin. Zatem sta bila natančna Skube in Nejc Cehte in navijači so bili na nogah. Michal Szyba, ki podobno kot Mario Šoštarič ni imel najbolje naravnanih strelskih naprav, je poskrbel za izenačenje na 25:25, Skube pa je s sedmih metrov po dolgem času obnovil domače vodstvo. Do konca so ostale še tri minute in ko je Šoštarič zadel za 28:26, se je zdelo, da bo prednost vendarle znatna. A rumeno-črni niso znali pribiti pike na i, zapravili so tri napade za plus 3 in Dancem omogočili, da so iztržili najtesnejši poraz.

Čeprav Velenjčani niso dosegli izida, kakršnega so si obetali, v njihovem taboru ni bilo zaznati razočaranja. Prepričani so, da se bodo na Danskem pokazali v boljši luči in se kot prvo slovensko moštvo prebili na sklepni turnir evropskega pokala sredi maja v Berlinu. Še prej jih čaka tekma s Celjem, ki bo odločila o tem, kdo bo redni del domače sezone končal na vrhu in imel prednost domače dvorane v končnici.

»Igranje v ritmu sreda-sobota v tem delu sezone le govori o tem, da smo resna ekipa z visokimi ambicijami,« Cvijič nima skrbi, da bi sredin derbi preveč načel fante pred bolj pomembno tekmo na Danskem. Podobno razmišlja Benjamin Burić, ki je zelo dobro zamenjal poškodovanega Klemna Ferlina in zbral 16 obramb. »Zadovoljen sem. Ta ekipa ima dovolj izkušenj, da zmaga tudi na Danskem. Če bo pristop takšen, kot je bil v zadnji četrtini, se nimamo česa bati,« je bil dobre volje Burić in ni obžaloval zapravljene priložnosti za višjo zmago: »Poglejte, to je šport, to je usoda. Enkrat je na tvoji strani, drugič ne. Kdo ve, morda pa bomo na Danskem izgubili za gol, pa vseeno šli v Berlin.«

Nastop na spektaklu v veliki dvorani Maxa Schmellinga močno mika tudi Staša Skubeta, v katerem je še največ rezerv pred vročo revanšo: »Če smo lani v ligi prvakov lahko dobili ključno tekmo v Aalborgu, ne vem, zakaj je ne bi mogli v nedeljo v Holstebroju.«