Za Celjane bo pri evropskih prvakih štel tudi vtis

Celje bo drevi poskusilo presenetiti Kielce in si tudi dvigniti moralo pred gostovanjem na Švedskem.

Objavljeno
15. oktober 2016 03.38
epa/POLAND HANDBALL CHAMPIONS LEAGUE
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Ljubljana – Kielce so edini klub v ligi prvakov, ki je izgubil proti trem slovenskim klubom. A to je bilo v časih, ko so šele ustvarjali šampionsko ekipo, ki je letos stopila na rokometni Mont Blanc. Poljaki, ki jim dirigirata Uroš Zorman in Dean Bombač, bodo veliki favoriti proti Celju Pivovarni Laško, ko se bo danes ob 18. v dvorani Legionow začela tekma 4. kola.

V sezoni 2011/12 so Kielce izgubile v osmini finala LP proti Cimosu, v sezoni prej je bilo obakrat boljše Celje, v sezoni 2009/10 pa Gorenje. A medtem ko so najboljši slovenski klubi izgubljali stik z elito, je skozi njena vrata vstopil serijski poljski prvak. Kielce so bile prve po Celju (2004), ki so osvojile ligo prvakov in niso iz Španije ali Nemčije. Klub, ki se je nekoč imenoval Iskra (Celje ga je leta '99 dvakrat premagalo), je iz anonimnosti dvignil nizozemski tekstilni mogotec Bertus Servaas. Kielce so od leta 2012 vselej osvojile domači naslov, v letih 2013 in 2015 se prebile na zaključni turnir četverice (F4) in obakrat izgubile v polfinalu, veliki met jim je uspel konec maja, ko so v Kölnu premagale Barcelono in v nepozabnem finalu Veszprem po izvajanju sedemmetrovk.

Talant Dušebajev, tudi poljski selektor in nekdanji Zormanov soigralec v Ciudadu Realu, poleti ni veliko spreminjal ekipe, namesto Ivana Čupića je prišel Srb Darko Đukić iz Bešiktaša, namesto upokojenega Grzegorza Tkaczyka Bombač iz Szegeda, Marina Šega je zamenjal Filip Ivić iz Zagreba, ki s Slawomirjem Szmalom tvori odličen vratarski dvojec. Poleg osmih reprezentantov Poljske, ki so na OI osvojili četrto mesto, ter dveh Slovencev in Hrvatov (tudi Manuel Štrlek) so v ekipi še Španec Julen Aguinagalde, Nemec Tobias Reichmann in Črnogorec Branko Vujović. Kielce imajo sicer precej težav s sestavo obrambnega bloka, saj so poškodovani Michal Jurecki, Piotr Chrapkowski in Patryk Walczak, toda Mateusz Kus, ki je nazadnje zlomil nos Sergeju Harboku, bo lahko nastopil.

Kielce imajo tri zmage v ligi prvakov, nazadnje so se komaj rešile iz primeža Pick Szegeda in zmagale po seriji 5:0 v zadnjih osmih minutah. Celjani so doživeli že štiri zaporedne poraze (po dva v ligi SEHA in LP) in njihova forma je od zmage proti Zagrebu ter nesrečnega poraza z Rhein-Neckarjem v Frankfurtu spet v padajoči krivulji. Skrb vzbujajoč je bil sredin poraz pri Meškovu (29:36), kjer je bila obramba tako porozna, da je zadetke prejemala tudi iz – slačilnice. Zato ni čudno, da je trener Branko Tamše, ki je včeraj z ekipo na Poljsko prispel neposredno iz Belorusije, razmišljal predvsem o obrambi: »Nujna bo primerna agresivnost, igrati bo treba na meji dovoljenih prekrškov skozi celotno tekmo. Mislim, da je to, hkrati z dobrim vračanjem in potrpežljivo igro v napadu, edini način, da si lahko v igri z evropskimi prvaki.«

Celjani v sezoni še niso izgubili tekme, ki bi jo realno morali dobiti, a prevečkrat so zapustili slab vtis. Če že danes ne gre pričakovati senzacije in novih točk, pa bi bila dobra predstava več kot spodbudna pred naslednjo tekmo pri Kristianstadu, kjer bi si pivovarji 22. t. m. lahko na stežaj odprli vrata osmine finala.

Liga prvakov, skupina B

Vive Tauron Kielce - Celje Pivovarna Laško (18)

Zagreb - Meškov Brest (20)

Nedelja

Vardar - Pick Szeged (17.30)

Že odigrano

Rhein-Neckar Löwen - Kristianstad 30:29 (17:13)

 

Lestvica:

1. Vive Tauron Kielce 3 3 0 0 96:79 6 točk

2. Vardar 3 3 0 0 91:76 6

3. Rhein-Neckar Löwen 4 2 1 1 117:117 5

4. Pick Szeged 3 1 1 1 81:81 3

5. Celje Pivovarna Lasko 3 1 0 2 86:91 2

6. Meškov Brest 3 1 0 2 81:88 2

7. Kristianstad 4 1 0 3 109:118 2

8. Zagreb 3 0 0 3 74:85 0