Zdesetkani Celjani spet drago prodali kožo

V 6. kolu lige prvakov so Tamšetovi fantje zdržali 45 minut, nato je Flensburg zdrvel do zmage, zdaj gostovanje v Kielu.

Objavljeno
02. november 2017 00.06
Rokomet Celje-Flensburg Celje 20.2. 2016 [rokomet,šport]
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Flensburg – Presenečenja v Flensburgu ni bilo mogoče pričakovati in ga tudi ni bilo, čeprav je zadišalo po njem. Rokometaši Celja Pivovarne Laško so se tudi brez trojice pomembnih mož dobro upirali močni nemški ekipi. V 6. kolu LP so bili po treh četrtinah tekme v vodstvu, vendar so nato plačali že dobro znani davek.

»Ne bomo tarnali, gremo se borit, kar bo, pač bo,« ob odhodu na skrajni sever Nemčije ni puške v koruzo vrgel celjski trener Branko Tamše, ki je pogrešal poškodovane Boruta Mačkovška, Luko Mitrovića in Žigo Mlakarja. Slednji, po petih tekmah najboljši strelec lige prvakov, si je zlomil dlančno kost na zadnji reprezentančni akciji. Ob njegovi odsotnosti sta na desnem zunanjem položaju breme nosila 19-letni Branko Vujović in leto starejši Matic Grošelj, ki je zaigral prvič v sezoni, potem ko je premagal mononukleozo in zacelil poškodbo.

Namesto operiranega Mitrovića se je nazaj v dirigenta igre prelevil kapetan David Razgor, kar je pomenilo, da je bil Tilen Kodrin osamljen na levem krilu. Edini klasični levi zunanji pa je bil 20-letni Daniel Dušebajev, ki kaže velik talent, ne pa tudi stalnosti forme. Kljub vsem naštetim težavam, ki se jim je pridružila še ekspresna izključitev Matica Suholežnika po zgolj dveh minutah igre (!) – tekmo sta sodila rojaka osmih igralcev Flensburga iz Danske – so Celjani prikazali igro, ki navdušuje in zaradi katere je bil Tamše deležen čestitk tudi na nedavnem seminarju v okviru tedna EHF.

Četudi je mlada ekipa v prvem polčasu tekme v Flensburgu, kjer se je Celje leta 2004 veselilo evropskega naslova, storila kar osem tehničnih napak, je favoritom z domiselno igro povzročala ničkoliko preglavic. Tudi v nadaljevanju so slovenski prvaki kazali zobe. Dušebajev, ki je imel sicer strelski učinek komaj 2:12, je v 34. minuti zadel za vodstvo 19:18. Gostje so bili v prednosti tudi 15 minut pred koncem, ko je Vujović dosegel enega od svojih devetih golov – 23:22.

Ko je morda že kdo pomislil, da je na obzorju senzacija, pa se je ustavilo. V hipu se je razgalila velika razlika v širini igralskega kadra in izkušnjah. V domačih vratih se je ogrel švedski veteran Matthias Andersson in v pičih petih minutah so Nemci razrešili dvome o zmagovalcu. Zabili so pet golov, prejeli le enega in pri 28:24 je bilo na dlani, da za srčno Celje tudi tokrat ne bo točk. V zadnji četrtini je bil izid 11:5.

Celjanom, pri katerih se je z osmimi zadetki izkazal tudi Gal Marguč, ostajajo dobri občutki in ti jih bodo vodili na naslednjih dveh tekmah s Kielom, ki se zdi precej bolj ranljiv od Flensburga. Prva tekma bo čez deset dni v Nemčiji. »Kljub vsem težavam smo se borili od prve do zadnje minute. Dolgo časa smo bili v igri, škoda, ker ni bilo dovolj za točko. Flensburg je pokazal, da je vrhunska ekipa. Ne smemo biti preveč razočarani, gremo naprej,« je povedal Marguč, Vujović pa dodal: »Znova nam je zmanjkalo izkušenj, dobro smo se držali 45 minut, potem nismo mogli več držati ritma, ker je pač naša izbira igralcev tu preozka. Kar zadeva mene: napredujem iz tekme v tekmo in se vse bolj počutim kot del te ekipe.«