Manolo želi ozaljšano gasilsko fotografijo

Danes ob 17.30 veliki finale rokometnega evropskega prvenstva med Španijo in Nemčijo.

Objavljeno
31. januar 2016 00.17
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Krakov – Predtekmovalna skupina C je upravičila sloves »skupine smrti«, kar je lahko majhna olajševalna okoliščina za Slovence, ki so prezgodaj sklenili nastope na 12. EP v rokometu. Danes ob 17.30 se bodo v velikem finalu merili njihovi znanci iz Vroclava, Španci in Nemci. Pred tem bo ob 15. uri v Areni Tauron boj za bron med Hrvaško in Norveško.

Ko je špansko klop po osvojitvi domačega SP pred tremi leti zapustil legendarni Valero Rivera in je nekoč močna španska liga padla na polamatersko raven, v kateri Barcelona nima konkurence, so redki napovedovali, da bodo rokometaši s Pirenejskega otoka še naprej vztrajali v evropskem vrhu. Toda selektor Manolo Cadenas ima močno jedro reprezentantov, ki si kruh služijo v najboljših tujih klubih. Na EP 2014 je osvojil bron, lani v Katarju ga je le gol ločil od odličja in zdaj bo na Poljskem osvojil vsaj srebro. Seveda pa je veliki cilj zlata kolajna, ki je dvakratni svetovni prvaki na zboru najboljših na stari celini še nimajo.

»Seveda sem vesel, ker nam je uspelo priti do zadnjega dejanja, toda ne smemo pozabiti, da naš cilj ni bil finale, temveč naslov prvaka. Samo zlato nam bo prineslo zadoščenje,« se evforiji po zmagi proti Hrvaški še zdaleč ni vdal Cadenas, ki bo po sezoni zapustil klop poljskega prvaka Wisle Plock. »Ne smemo pozabiti, da ne gre samo za naslov, ampak tudi uvrstitev na OI,« je še opozoril in dodal: »Ko smo se pred odhodom na Poljsko vsi skupaj fotografirali, sem si rekel, da želim po EP enako fotografijo, vendar z zlatimi kolajnami okrog naših vratov.«

Španci so nastopili na vseh 12 EP in se lahko pohvalijo s tremi drugimi mesti in dvema tretjima. V polfinalu so dokaj rutinirano opravili s Hrvati in v današnjem finalu jim bo pripadala vloga favorita. Nemce dobro poznajo, premagali so jih že na svoji prvi tekmi na Poljskem z 32:29 in takrat je selektor Dagur Sigurdsson še lahko upal na pomembna moža, Christiana Dissingerja in kapetana Steffena Weinholda, ki sta se poškodovala na peti tekmi proti Rusiji. Toda Nemci, evropski prvaki iz leta 2004 in svetovni iz leta 2007, ostajajo neomajni. V nasprotju s pričakovanji so zatem iz boja za odličja izločili favorizirane Dance in potem v pravi polfinalni srhljivki po podaljšku z golom Kaija Häfnerja še Norvežane. Moštvo, ki ga sestavljajo večinoma igralci iz nižjeuvrščenih klubov bundeslige, je od uvodnega poraza s Španijo nanizalo šest zmag in z vsako se jim je bolj krepila samozavest. Sigurdsson zna tudi odlično preučiti tekmeca in mu prilagoditi taktiko, zato se Špancem obeta vse prej kot sprehod do zlata.

Zmaga Nemcev proti Norvežanom je bila odlična novica za Makedonce, ki bodo vendarle nastopili v olimpijskih kvalifikacijah, toda slaba za slovensko reprezentanco, saj jo bo na poti v Rio čakala zelo visoka ovira. Aprila se bodo izbranci Veselina Vujovića gotovo merili s Švedsko in Iranom ter Španijo ali Dansko, odvisno od razpleta finala. Danes pa bo ob 13.30 v Krakovu tudi zelo pomemben žreb parov dodatnih kvalifikacij za SP 2017 v Franciji. Slovenija zaradi 14. mesta na EP ne bo imela statusa nosilke. V prvem bobnu bodo Belorusija, Danska, Madžarska, Islandija, Makedonija, Poljska, Rusija, Švedska in četrtouvrščena reprezentanca z EP, ki si v nasprotju z najboljšo trojico ne bo priigrala naposrednega nastopa na SP. V drugem bobnu pa bodo poleg Slovenije še Črna gora, Srbija, Avstrija, BiH, Češka, Latvija, Nizozemska in Portugalska.