Zmaga bi bila obliž na spodrsljaj iz Slovaške

Gorenje bo v ligi SEHA debitiralo danes z derbijem proti Celju Pivovarni Laško. Brumen: Krč mora popustiti.

Objavljeno
07. september 2016 02.33
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Velenje – Pa se bo zgodilo, kar so si vodilni v Gorenju in Celju dolgo prizadevali: slovenski derbi v ligi SEHA. Danes ob 17.30 bodo Velenjčani odprli sezono v Rdeči dvorani in želeli po več kot dveh letih in pol streti celjski oreh. Matjaž Brumen ve, da bo ta zelo trd.

Nedeljski poraz na Slovaškem, kjer je splavala po vodi liga prvakov, je Gorenju prinesel razočaranje, pretresa ne. Direktor Matej Avanzo in predsednik Milan Meža sta začutila potrebo po tem, da javno izrazita podporo ekipi in začrtani sanaciji. A še ena sušna sezona brez lovorike in s hitrim izpadom iz pokala EHF ne bi upravičila truda pisarne, zato želi trener Marko Šibila šefom čim prej vrniti nasmeh na obraze.

Slovenski derbi bo najbolj konkurenčen v ligi SEHA, v Makedoniji je Vardar premočan za Metalurg, prav tako na Hrvaškem Zagreb za Nexe. Izid sicer ne bo vplival na razplet boja za slovenskega prvaka. O njem se bo bržčas odločalo na dveh tekmah v končnici 1. SRL, ki bo spomladi. Bo pa zmagovalec imel lepše možnosti v boju za štiri mesta, ki prinašajo nastop na sklepnem turnirju četverice v Brestu.

Celjani so svoj ognjeni krst v ligi desetih klubov iz sedmih držav že imeli in bili nekonkurenčni proti Veszpremu. Ekipa bi na papirju morala biti boljša od lanske. Kristian Bećiri res (še) ni enakovredna zamenjava za Blaža Blagotinška, a vrnitev Boruta Mačkovška in zlasti pridobljene izkušnje v prejšnji sezoni bi morale pomeniti korak naprej. Gorenje je medtem izgubilo kar šest ključnih igralcev in v tem smislu je v slabšem položaju, res pa je, da je nova ekipa za razliko od celjske imela veliko več skupnih treningov. Ves čas priprav je bil zraven Alem Toskić, ki ne bo prvič igral proti klubu, v katerem je preživel sedem sezon, z njim se je namreč meril že v dresu Vardarja, a bo tokrat prvič na drugi strani v največjem slovenskem derbiju. Tudi druga okrepitev iz Vardarja, Matjaž Brumen, je že bil član Celja in je leta 2004 z njim tudi osvojil ligo prvakov. Proti Celju je že igral kot član Prul in Cimosa ter z njima tudi postal slovenski prvak, zdaj bo to skušal ponoviti v dresu Gorenja. V Prešovu mu ni šlo po željah ...

»Težave imamo v napadu, pešala je realizacija. Zgodil se nam je velik 'kiks', toda življenje gre naprej. Misli smo usmerili v Celje, ki ima odlično ekipo, hitro in zelo nevarno v nasprotnih napadih. Na desni strani ni popolna, a ima Blaža Janca, ki deluje izvrstno,« je mladega levorokega kolega izpostavil »Brumzi«, ki ne more natanko določiti ključa do zmage, morebitno primerjalno prednost pa vidi v obrambi: »Čvrsta je in deluje na dokaj visoki ravni. Škoda, ker v vratih ni Klemna Ferlina, za katerega ne vemo, kdaj se bo vrnil. Za zmago bomo morali najti rezerve v napadu. To je sicer lažje reči kot storiti, toda nekako se moramo sprostiti in se znebiti tega krča. Ena tekma lahko veliko spremeni in zmaga bi nam vlila veliko samozavesti.«

Mariborčan Šibila v Velenju še čaka na prvo zmago proti Velenjčanu Branku Tamšetu, za razliko od predhodnikov Gregorja Cvijića in Ivana Vajdla je bil dvakrat neporažen in to na zadnjih dveh tekmah v Rdeči dvorani. Tam Tamše ni izgubil vse od 13. maja 2011, ko je bil s Celjem uspešen Miro Požun. Tamšetov niz poraženosti v derbijih pa je od poraza Gorenja v finalu pokala Slovenije 3. marca 2013 v Laškem – Celjane je tedaj vodil Vladan Matić – dolg že 15 tekem!