Zmaga v Belorusiji za še bolj pravljično Celje

V rokometni ligi prvakov danes ob 16.15 verjetno že odločilna tekma med Meškovom Brestom in Celjem Pivovarno Laško.

Objavljeno
02. december 2017 13.00
Posodobljeno
02. december 2017 13.00
Čas za zmago mlajšega brata

V Celju so tudi uradno potrdili, da jih bosta v prihodnji sezoni zapustila domača igralca, 27-letna Urban Lesjak (Hannover) in Žiga Mlakar (Wisla Plock). Na tuje pa ne mika leto starejšega kapetana Davida Razgorja, na katerega se lahko trener Branko Tamše vselej zanese. Če Jaka Malus ne bo nared, bo »Raza« ključni adut. »V zadnjih dveh letih smo se z Belorusi pomerili že mnogokrat. Verjamem, da smo se naučili več od tekmecev, saj točke v obračunih z Meškovom štejejo dvojno,« pravi David Razgor, ki ga danes čaka nov bratski dvoboj s Simonom. Če je Gašper Marguč z Veszpremom premagal Gala, naj tokrat zadoščenje dobi mlajši brat.

Celje – Zadnja in najpomembnejša letošnja tekma v ligi prvakov je pred rokometaši Celja Pivovarne Laško. Če bodo v Belorusiji premagali Meškov, bodo z eno nogo v osmini finala. Poraz bi ekipi Branka Tamšeta pristrigel peruti, bržčas usodno. Veljajo bi vložiti zadnje atome moči, sicer se bo veseli december v pravljičnem Celju zanje začel kaj klavrno.

Tekma 10. kola v dvorani Victoria bo ob 16.15. Kot se bo ob 17. uri začel drugi polčas, se bo v Knežjem mestu s prižigom luči začel sklop prireditev Praznično Celje 2017 in lepo bi bilo, če bi ga z zmago ozaljšali tudi celjski rokometaši v Brestu, kjer je bilo lani ob tem času 29:29. Tudi obe tekmi v celjskem Zlatorogu sta se končali brez zmagovalca – 36:36 in 33:33. Še en remi bi ohranil »status quo« v boju za 6. mesto v skupini B, v kateri imajo PSG (16 točk), Flensburg (14), Veszprem, Kiel (po 11) ter tudi Kielce (8) praktično zagotovljeno mesto v osmini finala. Celje in Meškov sta pri petih točkah, v igro se je s presenetljivo zmago proti Veszpremu znova vključil tudi Aalborg (4).

Glede na to, da lahko Celje in Meškov na zadnjih štirih tekmah računata na podoben izkupiček, saj imata identičen razpored (oba bosta po januarskem EP gostila Aalborg in PSG ter igrala v Kielcah in Veszpremu), bo derbi zapečatil njuno usodo. Beloruskemu prvaku, za katerega igrata Celjana Simon Razgor in Vid Poteko, ne gre po načrtih. Od tekme v Celju, kjer je bil že na robu prepada, pa skoraj odnesel obe točki, je nanizal štiri poraze, po dva proti Flensburgu in Kielu, slednji ga je pred tednom odpravil kar z 10 goli. V klubu so si obetali vsaj štiri točke in šefom je zmanjkalo potrpljenja. Igralcem so postavili ultimat – če ne premagajo Celja, jim bodo zmanjšali plače. Damoklejev meč visi nad glavo trenerja Sergeja Bebeškova. Takšni skrajni ukrepi so dvorezen meč, ekipo lahko dvignejo ali jo razbijejo, kar so izkusili pred sedmimi leti tudi v Celju, ko se je zvezdniška zasedba Zvonimirja Serdarušića sesula kot hišica iz kart.

Celjani že nekaj časa kažejo dobro formo. Zmagali so v Kielu in bili na povratni tekmi oškodovani za točko, dobro so se upirali tudi Flensburgu, četudi so ostali še brez Jake Malusa in Branka Vujovića. Oba je Tamše tokrat vzel s seboj, ni pa še jasno, kaj si lahko od njiju obeta. S Črnogorcem, ki ima težave s kolenom, je nekaj bolje kot z Malusom, ki se mu počeno rebro v dveh tednih še ni povsem zacelilo.

Za zmago bo treba zaustaviti dva Srba – Rastka Stojkovića na črti in Petra Đorđića na levem zunanjem položaju. Povezuje ju beloruski reprezentant Dmitri Nikulenkau, junak zadnje tekme v Zlatorogu. A Tamšetu tega ni treba razlagati. »Vemo, kam gremo in kakšne so značilnosti tekmecev. Toda ključ bo v nas, če bomo zdržali pritisk in igrali, kot znamo, si lahko obetamo točko ali dve. Upam, da bom lahko uporabil vse igralce,« je na les potrkal Tamše, ki ne ve, kaj lahko pričakuje od rekonvalescentov Boruta Mačkovška in Žige Mlakarja: »Vemo, da so bili določeni igralci dolgo zunaj pogona in še lovijo občutke, to pa na tako pomembnih tekmah ni najboljše. Toda ne bomo tarnali, storili bomo vse, se iz Belorusije vrnemo veseli.«