Zmaga v Skopju odpira vrata F4

Rokometaši Celja Pivovarne Laško v ligi SEHA nocoj pri vodilnem Vardarju.

Objavljeno
10. december 2016 00.47
Vid Poteko
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Celje – Klavrn izkupiček imajo celjski rokometaši z dveh tekem proti Vardarju. Doma so v ligi SEHA izgubili z 29:40, v ligi prvakov s 26:32. Danes ob 20.30 bodo prvič gostovali v skopski dvorani Jane Sandanski, kjer jo bodo težko odnesli bolje, saj ekipa Branka Tamšeta ne kaže spodbudne forme.

Celjani so še naprej v igri za nastop na sklepnem turnirju in zmaga v Skopju bi jim močno povečala možnosti za podvig. Ta čas imajo sedem zmag in pet porazov in so z 21 točkami na petem mestu. Neporaženi Vardar je veliko predaleč, branilec naslova Veszprem je prav tako neulovljiv in tudi Zagreb, ki ima točko več in dve tekmi manj, je v veliki prednosti. Realna tarča je tako zgolj Meškov Brest, ki ima ob istem številu tekem dve točki naskoka in ga prihodnje leto še čaka gostovanje v Zlatorogu.

Toda tukaj se pojavi kavelj 22 – ambiciozni Meškov, ki ga z denarjem zalaga ruski Gazprom, tudi glavni sponzor lige, si srčno želi v začetku aprila gostiti F4. Če na njem ne bi bilo domače ekipe, pravzaprav za »balkansko karavano« ne bi imelo smisla potovati v Belorusijo. Celjani bi torej morali dobiti veliko večino od preostalih šestih tekem. Na roko jim gre dejstvo, da ima Meškov precej težji razpored; čaka ga še domača tekma z Vardarjem ter težka gostovanja v Celju, Zagrebu in Velenju, medtem ko bo Celje letos odigralo še tekmi z Metalurgom in Nexejem, ki bi jih realno lahko dobilo, v prihodnjem letu pa še tri domače – z omenjenim Meškovom ter Tatranom Prešovom in Zagrebom.

Slovenski prvaki so nazadnje osvojili vse tri točke proti Našičanom (34:33), vendar niso pokazali veliko kakovostnega rokometa. Jedro težav je v obrambi, ki redno prejema krepko prek 30 golov, tudi vratarja se v njej lovita. Olajševalna okoliščina so lahko zdravstvene težave, posledica zelo napornega ritma, kakršnega pivovarji, ki se ne morejo pohvaliti z dolgo klopjo, še nikdar niso imeli.

»Kar nekaj poškodb in viroz se nam je zgodilo v zadnjem času, zato ne morem reči, kdo bo lahko zaigral in kdo ne, saj se stanje spreminja iz ure v uro. Ritem je resnično hud, nenormalen. Za nameček odhajamo k enemu najmočnejših tekmecev v Evropi,« je razmišljal trener Branko Tamše, ki bo gotovo pogrešal poškodovanega Jako Malusa.

Zahteven prvi del sezone v LP in SEHA je pustil posledice tudi na srčnem borcu Vidu Poteku, ki pa pred tekmo z makedonskimi prvaki ne izobeša bele zastave. Nenazadnje je Celje boljše predstave kazalo v gosteh kot doma … »Še vedno imamo možnosti za uvrstitev na finalni turnir in če bi presenetili Vardar v gosteh, bi bile točke vredne zlata in injekcija spodbude. Malo se nam pozna utrujenost, a vseeno bomo stisnili zobe in skušali pokazati maksimum,« ostaja odločen krožni napadalec, ki si skorajšnjega daljšega počitka ne more obetati: po petih tekmah, ki Celjane še čakajo v tem letu, bodo sledile priprave reprezentance za SP v Franciji …