Zvezdnik, ki mu ni pod častjo vloga vodonosca

Slovenija je na prvi pripravljalni tekmi s pol moči ugnala Iran, Blaž Janc še vedno najmlajši med 22 reprezentanti.

Objavljeno
04. januar 2018 22.26
Rokomet Iran- Slovenija. V Hrastniku 4.1.2017
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Dol pri Hrastniku – Prva reprezentančna tekma v rokometnem Dolu pri Hrastniku ni dala namiga o dosegu Slovenije na EP. Iran pač ni bil dorasel tekmec selekciji Veselina Vujovića. Je pa prebila led in igralcem na pripravah vrnila tekmovalne občutke. Tudi Blažu Jancu, enemu glavnih adutov.

Blaž Janc je azijski reprezentanci Boruta Mačka, nekdanjega igralca in trenerja na Dolu, v razprodani Dolanki zabil tri gole v drugem polčasu, pred tem je bil Gašper Marguč v prvem uspešen osemkrat. Prihodnji teden bosta še testa s Srbijo, potem se bo v Zagrebu začelo zares. Če ima Vujović osem dni pred derbijem z Makedonijo skrbi ana položaju krožnega napadalca (Matej Gaber bo danes operiran in ga ne bo na EP) ter levega in desnega zunanjega igralca, se lahko vselej zanese na aduta na desnem krilu. Janc in Marguč sta zanj najboljši levoroki dvojec na svetu.

Prvi je v reprezentanci debitiral šele pred letom in pol, natančneje 11. junija 2016, pa je pri 21 letih njen nepogrešljivi člen. Pred njim je po OI v Riu in SP v Franciji tretje veliko tekmovanje. »Po kilometrini sem morda že res kar staroselec, a še vedno sem najmlajši v reprezentanci in zato mi ni težko nositi vode in pospraviti stvari po treningih. Na igrišču pa leta niso pomembna, tam ima vsak svoje naloge, vsi pa stremimo k istemu cilju,« Jancu dodatna opravila niso izpod časti, četudi je s 36 reprezentančnimi nastopi bolj izkušen od kar polovice soigralcev.

Ocenjuje, da sta z Margučem iz Veszprema v dobri formi. »Sva dober tandem, dobra prijatelja. Verjamem, da bova na EP skupaj rasla iz tekme v tekmo,« pravi Sevničan. Ob težavah Jureta Dolenca (v nedeljo se bo odpravil na pregled v Barcelono) in dvomih okrog Vida Kavtičnika, ki za Slovenijo ni odigral tekme od osvojitve brona v Franciji (tudi sinoči je počival), je bila odprta možnost, da bi se Janc preselil na zunanji položaj. »Če bi selektor tako želel, ne bi imel zadržkov. Osebno menim, da bom s svojimi 186 cm težko nevaren najboljšim reprezentancam. Do neke mere lahko pomanjkanje višine nadoknadim s hitrostjo, a vseeno bi bilo boljše, če bi bili Jure, Vid, pa tudi Žiga Mlakar in Nejc Cehte pripravljeni prevzeti breme.

Šesti čut mu pravi, da bi se na Hrvaškem lahko spisala lepa zgodba. »Kakovost imamo, željo tudi. Dobro delamo in verjamem v dober rezultat. Kolajne ne bi napovedoval. Najprej moramo priti iz skupine v drugi del, v njem pa je vse mogoče,« pravi igralec, ki se je pred sezono preselil v Kielce, kjer nima tako vidne vloge kot prej v Celju: »Veliko me sprašujejo o tem, ali sem sprejel pravilno odločitev. Po pol leta lahko odgovorim pritrdilno, zadovoljen sem.«

Malce manj zadovoljen je bržčas njegov soigralec Dean Bombač, ki ga selektor (spet) ni povabil na priprave … »Z 'Dekijem' nisva o tem veliko debatirala. Niti se ne želim vmešavati. Kdo ve, morda se nam še pridruži.«