Žvižej bi vzel vrabca in pustil goloba na strehi

Kapetan Celja Pivovarne Laško si jutri obeta poln Zlatorog, v katerem bi lahko klonil tudi silno močni Flensburg.

Objavljeno
18. februar 2016 19.48
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Celje – Celje Pivovarna Laško s treh tekem potrebuje vsaj tri točke, da ulovi osmino finala lige prvakov. Če se bo jutri nadaljevala tradicija in se nemško moštvo ne bo veselilo zmage v Zlatorogu, bo več kot pol dela opravljenega. Kapetan Luka Žvižej verjame, da je tudi vroči Flensburg mogoče ohladiti.

Dobra volja se vas po zmagi na Poljskem še drži. Je širok nasmeh napoved še večjega podviga proti Flensburgu, ki v zadnjem času melje vse pred seboj?

Proti Wisli smo prvič v sezoni pokazali super predstavo od začetka do konca, če odštejemo manjši padec v drugem polčasu, ki pa ni bil usoden. Potrdili smo vzpon forme in pokazali tudi trden značaj, zato se samozavestni podajamo v dvoboj s Flensburgom. Vemo, za kakšno ekipo gre, sodi v sam evropski vrh, igra v vrhunski formi. A nič zato: tekma se bo začela z 0:0, odprte so vse možnosti. Tudi mi imamo svoje adute. Pred sezono smo si zastavili interni cilj, da na kolena spravimo enega od velikanov vsaj na domačih tleh ...

Kjer sploh še nimate zmage ...

To je res, zato bi se še toliko bolj prilegla. Vemo, kaj bi nam tudi prinesla. Vsaka točka veliko šteje in želim si, da bi v prvi vrsti napolnili Zlatorog, nadgradili našo igro iz Poljske potem bi se zares lahko nadejali lepega rezultata.

Pred vami so trije hudi izzivi, po Flensburgu derbi z Gorenjem, potem gostovanje v Zagrebu. A Flensburg ima še bolj nor ritem: Kiel, Rhein-Neckar, po Celju še Veszprem in PSG, vmes še dve tekmi bundeslige. Kakšno tekmo bo moral odigrati slabše, mar ne?

Seveda bomo potihem upali tudi na to. Če že mora Flensburg »žrtvovati« kakšno tekmo, se kajpak priporočamo. A kdor spremlja Flensburg oziroma vse te vrhunske ekipe, ve, da jih le redko ujame utrujenost. Bomo videli. Oboji bomo šli na zmago, s tem, da bomo mi imeli ob sebi svoje navijače. Verjamem, da lahko skupaj z njimi osvojimo dve točki.

Pa bi se podpisali tudi pod eno?

Bi. No, počakajte malo. Naj še malce razmislim ... Ja, bi! To je tudi normalno. Saj pravijo, da je bolje imeti vrabca v roki kot goloba na strehi. Vsaka točka šteje in znamo računati. Kaže, da bi bile tri točke dovolj za osmino finala, in vemo, da nam ob koncu prihaja v goste Bešiktaš, od katerega smo boljši. Torej nam manjka le še točka, zato bi se podpisal. Sigurno pa si v srcu želim zmago, ne samo zaradi točk, ampak tudi zato, da končno enkrat Zlatorog zapustimo s pesmijo.

Flensburgova zadnja tekmeca Kiel (37:27) in Rhein-Neckar (25:22) gojita tipično nemško obrambo 6-0. Je lahko vaš adut globoka različica, ki je v Celju že zaustavila Rhein-Neckar in Kiel?

Pa ne pozabite Flensburga pred dvema letoma, ko je bil potem prvak. Bomo videli. Ne morem vam še povedati, v kakšni formaciji bomo postavili obrambo. Smo pa že pokazali, da lahko odigramo dobro tako 6-0 kot 5-1. Če bo še kakšno presenečenje, pa naj ostane skrivnost. Kdo ve, morda bom presenečen tudi sam.

Se strinjate, da bo veliko odvisno od uvodnih minut? Lovljenje zaostanka vam ne gre dobro od rok.

Nikakor si ne smemo dovoliti, da bi nam Flensburg hitro ušel za nekaj golov. Če dobro odpremo tekmo in vratar zaustavi nekaj strelov, nas bo publika povlekla naprej in v takšnih okoliščinah v Zlatorogu nobenemu gostu ni lahko.

Če je že zmaga na Poljskem sprožila zametke evforije v mestu, bi bil uspeh proti Flensburgu zares najboljša reklama za Zagreb, kamor se bo iz Celja odpravil celo navijaški vlak.

Že ena zmaga lahko res naredi ogromno razliko. Samo zamislite si, kako noro bi bilo, če bi na začetku sezone premagali Zagreb in Wislo, potem pa pričakali Pariz. No, tisto priložnost smo zamudili, toda imamo še eno in je nikakor nočemo zapraviti.