Žvižej napoveduje resen odpor bivšim

Rokomet: V superpokalu se bosta pomerila Maribor in Celje, v ospredju spet sodniške zgodbe.

Objavljeno
01. september 2017 23.24
lvi*Rokomet
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Mariborski rokometaši so v prejšnjih letih že znali zagreniti življenje favoritom iz Celja Pivovarne Laško, toda v nocojšnjem superpokalu v Slovenj Gradcu (18.45) le ne gre pričakovati presenečenja, četudi bo za vijoličaste zaigrala celjska legenda Luka Žvižej. Pivovarji so v zadnjih štirih sezonah vzeli prav vse lovorike in nizu se zlepa ne bodo odrekli.

Peter Zalokar

Tri leta je bil superpokal na odprtem teniškem igrišču v Portorožu, toda zaradi prevelikih stroškov se je RZS odločila, da bo odslej gostiteljstvo tekme, ki tradicionalno dvigne zastor nad sezono, odstopila rokometnim okoljem, kakršno je Slovenj Gradec, četudi se je tamkajšnja ekipa preselila v 1. B ligo.

Mariborčani so enkrat že nastopili na superpokalu in pred petimi leti so bili boljši Celjani, ki bodo želeli še šestič – četrtič zapored – dvigniti prvo od treh trofej v sezoni. Da ima trener Branko Tamše še vedno močno ekipo, se je pokazalo v sredo, ko so njegovi fantje dokaj prepričljivo zmagali v Velenju na štartu lige SEHA. »Vedno je lepo zmagati v derbiju, toda v soboto bo za nas še pomembnejša tekma, saj bo šlo za pokal,« je razložil Luka Mitrović, eden od šestih novincev v celjski ekipi. Pričakovati je, da bo Tamše danes dal priložnost tudi mladima tujcema, Danielu Dušebajevu in Branku Vujoviću, ki proti Gorenju nista igrala.

Precej sprememb je bila deležna tudi ekipa Maribora, toda novi stari trener Marko Šibila se lahko zanese na igralce, ki so že prej sestavljali okostje ekipe (Čudič, Sok, Špende, Bogadi). Malce mu je načrte prekrižal odhod krožnega igralca Zvonimirja Kapularja, ki se je podal na Norveško. Žvižej je najbolj zveneče ime med sedmimi novinci (tudi Celminš, Cvetko, Đurica, Sivić, Šol, Bezgovšek) in bo še posebej motiviran. Da imajo vijoličasti konkurenčno zasedbo, so pokazale pripravljalne tekme, tudi prva z zvezdniškim Paris SG. »Celjani so favoriti, a vseeno ne izobešamo bele zastave. Zgodi se lahko prav vsak scenarij. Borbeni smo in željni dokazovanja, kar bomo tudi pokazali. Kaj nam bo to prineslo, bomo videli. Želimo doseči dober rezultat,« je optimist veteran Žvižej, ki bo v Taboru pomemben člen tako na igrišču kot zunaj njega, potem ko v Celju, kjer je bil vrsto let kapetan, ni našel skupnega jezika z vodilnimi.

Sedemindvajseta sezona na Slovenskem se bo uradno začela prihodnji konec tedna, žal pa jo po nekaj letih relativnega zatišja spet zaznamujejo nesoglasja zaradi sodnikov. Kot se je pokazalo na seji združenja prvoligašev, večina klubov ne zaupa novi komisiji, ki jo je imenovalo predsedstvo RZS. Ker jih motijo nekatera imena, povezana s starimi časi (Požežnik, Krašna, Vodopivec, Strel), si želijo varovalko, tj. neodvisnega strokovnjaka, ki bo nadaljeval delo umaknjenega Andreja Juratovca in bo zadolžen za poštenost sojenja v prvi ligi. V prvih dveh kolih bo to nalogo opravljal kar komisar lige Aleš Jug, vmes naj bi izglasovali novega človeka, resen kandidat je bivši sodnik Iztok Pirc.