Žvižejevo slovo še najmanjša od selektorjevih skrbi

Do kvalifikacij za OI le še mesec, a rokometnega selektorja Veselina Vujovića prej čaka kar šest tekem z Zagrebom.

Objavljeno
07. marec 2016 22.24
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Ljubljana – Veselina Vujovića je vodstvo RZS pripeljalo predvsem zaradi olimpijskih iger, a tedaj ni predvidelo, da bo Črnogorec v ključnem obdobju tako obremenjen z Zagrebom, da si bo za ukvarjanje s Slovenci lahko odtrgal precej manj časa, kot bi bilo prav. Da bi bila škoda čim manjša, bo selektor v času priprav kot veverica skakal prek meje in nazaj.

Tudi glavni tekmeci nimajo »profesionalca« na čelu stroke, toda Vujoviću, ki ima bistveno krajši staž od španskega kolega Manola Cadenasa (Wisla) ter švedskega dvojca Staffan Olsson (pomočnik pri PSG) – Ola Lindgren (Kristianstad), bi prav prišlo več časa za pripravo na veliki izziv. Od danes, ko bo RZS sporočila njegov seznam 28 kandidatov, pa do turnirja, ki bo med 8. in 10. aprilom v Malmöju, bo Vujović na klopi Zagreba vodil – reci in piši – šest tekem! Prvo danes proti Meškovu in potem v soboto v Novem Sadu. Zatem bosta 19. marca in 26. marca tekmi z Rhein-Neckarjem v osmini finala lige prvakov. Da bo mera polna, bo med 1. in 3. aprilom v Varaždinu sklepni turnir lige SEHA.

Da bi lahko Vujović več časa prebil s slovenskimi rokometaši, so na RZS hitro ukrepali in omilili zagato. Ker je Celje, ki ima več reprezentantov, izpadlo iz LP, so termin četrtfinala pokala Slovenije z 31. marca prestavili na 23. marec. To bo po besedah generalnega sekretarja zveze Gorana Cvijiča omogočilo, da se bodo priprave začele na velikonočni ponedeljek, 28. marca. Da bi selektorju prihranili pot do tradicionalne baze v Zrečah, pa so lokacijo prestavili v bližji Čatež.

Vujović se bo vmes moral ukvarjati tudi (ali predvsem) z Zagrebom, zato bo tri treninge med njegovo odsotnostjo vodil pomočnik Uroš Šerbec v sodelovanju s Primožem Porijem (kondicijski) in Alešem Anžičem (vratarji). Šele po 4. aprilu pa se bo lahko posvetil Slovencem. Koliko energije mu bo ostalo za podvig na severu Evrope, lahko samo ugibamo … »Razmere so daleč od idealnih, urnik je neizprosen, a nismo edini, ki imamo težave. Skušamo jih reševati na način, ki bo najbolj ustrezal igralcem in selektorju,« je pojasnil direktor reprezentance Uroš Mohorič.

Razdvojeni Vujović ima zatorej poln koš skrbi. Včerajšnja vest, da je reprezentančno kariero pri 35 letih končal rekorder po številu nastopov (217) in golov (702) Luka Žvižej, niti ne sodi med večje, četudi Vujović – na levem krilu bo verjetno računal na Darka Cingesarja in Simona Razgorja, morda tudi Nika Medveda – trdi, da so ga z ljudmi na RZS do zadnjega skušali prepričati o nasprotnem. »Njegovo odločitev obžalujem, a jo spoštujem. Imel je športne in zasebne razloge. Leta nikomur ne prizanašajo, igranje za klub in reprezentanco terjajo velike napore, tarejo ga zdravstvene težave, ob tem ima dva sinčka. Ocenil je, da je vse to zanj preveč. Prav pa je, da je odločitev sprejel sam, ne pa kak selektor, ko ga ne bi dal na seznam. Tako se morajo nekega dne posloviti vsi, tudi Uroš Zorman, Gorazd Škof in drugi, ki so toliko dali slovenskemu rokometu,« je na dušo veteranom popihal Vujović in zatrdil, da je na Luko računal na Švedskem: »Predvidel sem zelo agresivno obrambno različico z njim v glavni vlogi, zdaj bomo morali idejo prilagoditi.«

Zorman in Škof zraven

Leta ne prizanašajo niti trenerjem in 55-letni dedek »Vujo« bo verjetno moral toplice obiskati tudi kot turist, ko se bo končala švedska avantura. »Res je pred mano noro obdobje. Vesel sem, da bodo priprave bližje Zagrebu, četudi sem se bil pripravljen vsak dan voziti v Zreče. Svoj urnik bom uskladil tako, da bom lahko skoraj ves čas deloval na obeh straneh meje. Sila neresno bi bilo, če bi prišel šele 4. aprila in dva dni kasneje ekipo odpeljal na sever,« se kočljivega položaja zaveda Črnogorec, ki sicer ni želel docela razkriti seznama igralcev, nakazal pa je, da ta ne bo dvignil veliko obrvi. Na njem bosta Zorman in Škof, ne pa Miha Žvižej in Dragan Gajić: »Premalo je časa za revolucionarne spremembe in izziv preveč pomemben za eksperimentiranje. Spremembe so, pomembna je že ta, da sta Jure Dolenec in Klemen Cehte zdrava. Pri odločanju o tem, kdo bo zaigral, pa se bom odločil izključno na podlagi forme.«