Slovenski zdravnik omamljal nogometaše?

Nemški preiskovalci afere z nameščanjem nogometnih izidov sumijo, da je zdravnik nekega slovenskega kluba od stavniške mafije prejemal močna pomirjevala, ki jih je potem razdeljeval nič hudega slutečim igralcem.

Objavljeno
27. november 2009 18.53
P. Z.
P. Z.
Ljubljana - Mednarodna kriminalna združba, ki naj bi si s prirejanjem izidov nogometnih tekem prek ilegalnih stavnic nabrala več milijonov evrov in sprožila škandal brez primere v Evropi, je domnevno klubske zdravnike in kuharje oskrbovala s sedativi, s katerimi so pred tekmami omamljali ključne igralce.

Tako vsaj trdi odvetnik enega od 17 osumljencev, aretiranih v zvezi s stavno afero, ki je pretresla nogometno Evropo. »Tožilci verjamejo, da je bila stavniška mafija izredno nasilna, da je nogometaše zaklepala v kleti in jih omamljala,« je po poročanju agencije AP izjavil Burkhard Benecken.

Njegov klijent, znan samo kot Deniz C., je obtožen ugrabitve in prevare, s stavami na lažiranih tekmah pa naj bi zaslužil nekaj milijonov evrov. Po besedah omenjenega odvetnika tožilstvo sumi, da je zdravnik nekega slovenskega kluba od mafije prejel pomirjevala, ki jih je podtikal igralcem, mamila pa naj bi šla tudi v roke kuharjem v luksuznih hotelih, kjer so bili nastanjeni nogometaši.

»Ni povsem jasno, ali se je to zares dogajalo. Stavniška združba se je v zadnjem času zelo razširila, zlasti v Azijo, glavni posrednik pa je imel sedež v Rotterdamu, meni tožilstvo,« je še dodal Benecken.

Lažirana tudi kvalifikacijska tekma med BiH in Turčijo?

Po pisanju nekaterih nemških medijev pa naj bi UEFA sumila, da je bila lažirana tudi kvalifikacijska tekma med BiH in Turčijo. Kot je znano, je v preiskavi več kot 200 sumljivih tekem, med njimi tudi sedem v slovenski ligi. Pri vseh naj bi sodelovala Drava Ptuj. Sporna pa je tudi kvalifikacijska tekma za evropsko ligo med Interblockom in Metalurgom iz Donjecka.

Ulm odpustil tri nogometaše

Nemški nogometni klub SSV Ulm, ki se je znašel v središču nemške in evropske nogometne stavniške afere, je danes odpustil tri igralce, osumljene nepoštenega ravnanja oziroma povezav s stavniškim kriminalnim podzemljem. Brez dela so pri regionalnem ligašu ostali Davor Kraljević, Marijo Marinović in Dinko Radojević.

»Po pogovorih smo ugotovili, da so bili ti trije igralci zelo verjetno vpleteni v škandal,« je odločitev pojasnil podpredsednik kluba Mario Meuler. Omenjena trojica naj bi vplivala na tekme Ulma v prejšnji sezoni. Tožilstvo v Bochumu, ki vodi preiskavo najnovejše evropske nogometne afere, je pri Kraljeviću že v četrtek opravilo hišno preiskavo. Pri Ulmu so sicer igralci pred dnevi podpisovali častno izjavo, v kateri so sporočali, da niso vpleteni v škandal. Podpisali so jo vsi nogometaši.