Aleš Kranjc: Občinstvo je naša edina prednost

Aleš Kranjc bo tradicionalno med aduti slovenske reprezentance, ki bo v nedeljo odprla SP skupine B proti Veliki Britaniji.

pet, 13.04.2012, 09:00
Danes prvič na novem ledu

Slovenski hokejisti bodo danes, predvidoma ob 9.30, prvič preizkusili ledeno ploskev v Stožicah. Danes gre tudi pričakovati prve prihode reprezentanc, posebej neučakani so Avstrijci, ki so v predzadnjem pripravljalnem preizkusu po 15 letih ugnali Švico s 3:1 (Baumgartner, M. Geier, Kirisits; Brunner). V sinočnjem drugem medsebojnem obračunu podviga niso znali ponoviti, Švicarji so se jim maščevali in brez težav zmagali s 4:0 (Wick 2, Brunner, Simek).

Ljubljana – Po včerajšnjem prostem dopoldnevu so se popoldne in zvečer, še zadnjič v Tivoliju, zbrali člani slovenske hokejske reprezentance. Od današnjega jutra naprej bodo namreč vadili v Stožicah. Pred selitvijo in nato nedeljskim začetkom svetovnega prvenstva smo se pogovarjali z Alešem Kranjcem, že dolgo enim vodilnih branilcev pri risih.

Gorenjca, ki je v zadnji sezoni igral v najvišjem klubskem razredu na Češkem, odlikujejo dober pregled igre, ustvarjalnost tudi v napadalnih akcijah, močni in natančni streli. Pri slednjih je pogosto navduševal stroko in navijače v trenutkih številčne premoči na ledu, lani je zabil senzacionalni vodilni gol sredi Bratislave proti domači reprezentanci, nakar so Miro Šatan, Marcel Hossa in Luboš Bartečko izid zasukali. Tudi v prihajajočih dneh naj bi bil Kranjčev učinek zelo viden. Prav v zadnjem delu priprav pa je strokovni štab pod vodstvom selektorja Matjaža Kopitarja veliko pozornosti namenil napadom z igralcem ali dvema več.

»Trudimo se po najboljših močeh, želimo si doseči visoko kakovostno raven, ki jo bomo za prihajajoče tekme še kako potrebovali. To pa je mogoče doseči le s temeljitim treningom,« je ob začetku pogovora poudaril naš izkušeni reprezentant. Nad klubsko sezono nima nikakršnih pripomb, saj je igral v udarnem branilskem paru Českih Budejovic, petouvrščenega moštva v češki extraligi. »Vedno je koristno, ko redno treniraš in igraš, upam, da se mi bo to poznalo tudi na ledu med prihajajočim prvenstvom,« noče ničesar obljubljati vnaprej, stavi pa na garaški pristop. Med pripravami je bil na branilski črti sprva z Žigo Pavlinom, selektor ga je preizkušal skupaj tudi s Sabahudinom Kovačevičem.

Pričakuje boj 
enakovrednih moštev

Po lanski izkušnji v najvišjem svetovnem razredu pa je zdaj pred njim in soigralci boj za vrh v skupini B. »Slišim, kako naj bi mi napadali in se doma spet zanesljivo uvrstili med najboljše. A zgodba še zdaleč ne bo tako preprosta. Ne, to ne bo lov mačke in mišjo! Za prvi dve mesti in tako uvrstitev v skupino A se bodo borila enakovredna moštva, ničesar ne kaže prehitevati, vsake tekme se moramo lotili posebej zbrano,« nam je povedal pred današnjo selitvijo v Stožice in še posebej podčrtal: »Tako kot za druge reprezentance bo tudi našo pričakalo povsem novo okolje. A kakorkoli – ne smemo se obremenjevati z dvorano, temveč zgolj z igro, ki bi nas popeljala k zmagam. Prednost pred tekmeci bo le naše občinstvo.«

Imenitna češka izkušnja

Sicer pa je 30-letni reprezentant prišel na priprave po zelo uspešni sezoni v enem najbolj cenjenih klubskih hokejskih tekmovanj, extraligi na Češkem. Tam je s svojim moštvom iz Budejovic zasedel 5. mesto po rednem delu, razočaranje je sledilo po porazu v četrtfinalu končnice z Libercem: »Prav škoda, da dobre sezone nismo kronali s podvigom v končnici. Na tujem smo začeli z zmago, pozneje dvakrat doma izgubili. Od serije smo se poslovili z izidom 1:4, a lahko bi bilo tudi obratno. Toda tako je pač v nepredvidljivih tekmovanjih. Vodilna Sparta je izgubila v 1. krogu končnice, v kateri sploh ni bilo tradicionalno močnih Slavie in Litvinova, hokejisti iz Brna, 8. po rednem delu, pa so zdaj pravi hit končnice.« Za Kranjca bi bilo kajpak imenitno, če bi nadaljeval športno pot v deželi nekdanjih svetovnih in olimpijskih hokejskih prvakov, a pogodbe za novo sezono še nima, pri klubu pa so napovedali spremembe tako pri vodstvu kot tudi v slačilnici.

Toda ta čas naš reprezentant še ne razmišlja prav temeljito o naslednji sezoni, predvsem ga zanima, kako se bo s soigralci znašel na ledu v Stožicah. V prihajajočem tednu bo storil vse, da bo čez leto spet igral proti Fincem, Kanadčanom, Rusom, Čehom … Na ledu v Stožicah bosta zagotovo pogosto pod drobnogledom tako Aleš Kranjc (levo) kot tudi Rok Tičar.

Prijavi sovražni govor