Risi tudi za konec navdušili v Stožicah

Slovenija po zmagi z Avstrijo osvojila 1. mesto na SP skupine B, Robert Kristan prvi junak turnirja.

Objavljeno
22. april 2012 11.11
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana – Slovenska hokejska reprezentanca je veličastno sklenila teden druženja s številnimi navijači v Stožicah. Risi so namreč za konec po silovitem boju ugnali večne tekmece iz Avstrije s 3:2 in se s popotnico 1. mesta vrnili v skupino A, v kateri bodo prihodnje leto igrali tudi naši severni sosedje. Povrhu je bil naš vratar Robert Kristan izbran za najboljšega hokejista na prvenstvu. V Ljubljani se od drugega kakovostnega razreda z izpadom v skupino C poslavlja Ukrajina.

Smetana na koncu. Prav tako bi lahko imenovali sklepno predstavo zelo živahnega tedna v Stožicah, saj so številni gledalci dobili še priboljšek. Prestižni slovensko-avstrijski derbi že več let razvnema hokejsko občinstvo pod Karavankami, posebno pa je zanimiv, odkar se akterji večinoma zelo dobro poznajo iz klubske sezone v EBEL.

To je bilo opazno že od prvih minut, ko sta obe moštvi pristopili k tekmi odgovorno, manevrskega prostora ni bilo prav veliko. Ritem je bil na zelo spodobni ravni, morda najvišji v teh dneh šampionata skupine B. Spomini pa so se nam vračali k dvobojem sosedov v preteklosti, nazadnje pred enim letom na prvenstvu elite v Bratislavi, ko so Avstrijci tesno ugnali rise (3:2), nato so se oboji poslovili od družbe najboljših, h kateri pa se bodo vrnili prihodnje leto na Švedskem in Finskem. Sinoči pa je šlo ob dolgoletnem prestižu tako tudi za 1. mesto na turnirju, ki sicer z izjemo dobrega občutka ne prinaša nikakršnega posebnega darila – obe reprezentanci bosta štartali z enakega izhodišča na naslednjem SP skupine A.

Akcije domačega moštva v napadu so bile za uvod v včerajšnjo tekmo pogostejše, skozi čvrsto obrambo gostov so se risi nekajkrat uspešno prebili, a previdnost nikakor ni bila odveč niti na nasprotni strani. Predvsem pa nato v nadaljevanju tekme, ko se je odprlo strelcem, več kot desettisočglava množica – sinočnji obisk je rekorden doslej pri nas na hokejskih tekmah – je imela kaj videti.

Rajanju po uvodnem Hebarjevem golu, njegovem prvem v Stožicah, najprej ni bilo konca, toda prav hitro je sledil odgovor nepopustljivih sosedov. Vnel se je boj za prestižno 1. mesto, 10.000 domačih hokejskih uživačev in 500 gostov iz Avstrije je na nogah spremljalo še enega medsebojnih derbijev, o katerem bomo očitno razpravljali dolga leta. Tako kot o dveh avstrijskih zmagah ob prvih slovenskih nastopih v skupini A (Göteborg 2002, Helsinki 2003), nepozabnem innsbruškem večeru, maja 2005, z veliko zmago risov za obstanek in nenazadnje omenjenem boju lani na Slovaškem.

Podobno kot Andrej Hebar je tudi Marcel Rodman sinoči zabil svoj prvi gol na stožiškem ledu, veselje pa spet ni bilo dolgo, toda risi tudi po novem izenačenju niso odnehali, se z bučno množico razveselili novega gola in seveda upali, da bodo na koncu le strli najtrši oreh na šampionatu. Za slovo sta se res pomerili najboljši ekipi, Avstriji je le spodrsnilo nepričakovano proti Japonski, a seveda ni bilo dvoma, da gre povsem zasluženo za moštvi št. 1. in 2. Enica pa je za navdušenje in novo evforijo ob koncu hokejske sezone pripadla slovenski vrsti, ki odhaja na zaslužene počitnice, nato jo hitro čaka izziv prihajajočega leta – selektor Matjaž Kopitar je štartal v Bratislavi z všečno igro, a tudi izpadom, na evropskem severu bi rad prihodnje leto s svojimi hokejisti ostal v eliti. Še prej pa jih popeljal na olimpijske igre, za našo hokejsko reprezentanco v letih samostojnosti še neuresničen cilj.

Slovenija : Avstrija 3:2 (0:0, 3:2, 0:0)

Dvorana Stožice, gledalcev 10.500, sodniki Ravodin (Rus), Carnathan (ZDA), Traub (Kan).

Strelci: 1:0 – Hebar (Pajič, Razingar, 25), 1:1 – Unterluggauer (Schumnig, Baumgartner, 26), 2:1 – M. Rodman (Mušič, D. Rodman, 26), 2:2 – T. Raffl (Hundertphund, 29 – PP), 3:2 – Kranjc (D. Rodman, 38 – PP).

Kazenske minute: Slovenija 12 (+10 M. Rodman), Avstrija 6.

Streli na vrata: Slovenija 28, Avstrija 25.

Slovenija: Kristan, A. Hočevar; Robar, Gregorc, Jeglič, Tičar, Sabolič; Pavlin, Kranjc, D. Rodman, Mušič, M. Rodman; Tavželj, Kovačevič, Razingar, Hebar, Pajič; Dervarič, Goličič, M. Hočevar, E. Pance, Ž. Pance.

Avstrija: Weinhandl, Starkabaum; Trattnig, Schumnig, Baumgartner, Welser, Hundertphund; Kirisits, Reichel, Latusa, Grabner, Koch; Altmann, Unterluggauer, Herburger, S. Geier, M. Geier; Heinrich, T. Raffl, Oberkofler, Harand.

Druga izida 5. kola – Ukrajina : Japonska 2:1 (1:0, 0:0, 0:1 – 0:0, 1:0; Navarenko, Kasjančuk; Tanaka), Velika Britanija : Madžarska 5:4 (2:2, 2:2, 1:0; Dowd 2, Philips, Clarke, Fusey; M. Vas, Kovacs, Sofron, Mihaly).

Končni vrstni red SP: 1. Slovenija 15, 2. Avstrija 10, 3. Madžarska, 4. Japonska po 6, 5. Ukrajina 3, 6. Velika Britanija 2.