Ugank ni več, 23 risov si brusi kremplje za premiero

Prvič doslej med risi ne bo niti enega hokejista iz jeseniškega kluba.

Objavljeno
12. april 2012 13.29
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana – Kadar je bila slovenska hokejska reprezentanca uspešna, jo je vselej krasil izjemen moštveni duh. Tako naj bi bilo tudi na prvenstvu, pred katerim je selektor Matjaž Kopitar objavil seznam 23 hokejistov. Izbrano vrsto so zapustili Matevž Erman, Maks Selan, Luka Bašič in Anže Kuralt. Prvič doslej med risi ne bo niti enega hokejista iz jeseniškega kluba!

»Napočil je dan, ki je med pripravami za slehernega selektorja najtežji. Od nekaterih se navzlic njihovi zavzetosti moraš posloviti. A to je del posla. Temeljito sem razmišljal o končni odločitvi, že prej sem se odločil za 13 napadalcev in 7 branilcev, na koncu so med posamezniki odločale tudi izkušnje,« je ob uvodu včerajšnje novinarske konference poudaril glavni in odgovorni na slovenski klopi in nato pojasnil: »Med branilci je prednost pripadla Damjanu Dervariču pred mlajšima Matevžem Ermanom in Maksom Selanom. Prvi med trojico je prestal dolgo in uspešno klubsko sezono, drsalno je konkurenčen, izkušen hokejist, lahko napada v trenutkih številčne premoči. Pred Ermanom je lepa prihodnost, lahko bi bil nekoč tudi vodja moštva, tudi Selan bo močan branilec, svoje drsanje pa mora še izboljšati. Med napadalci sem se odločil za Erica Panceta pred sicer zelo obetavnima Anžetom Kuraltom in Luko Bašičem. Nikogar med četverico, ki je zdaj ni na seznamu, pa še nisem poslal na počitnice – ostali bodo na ledu in morda nam bo še kdo pomagal v primeru kakšne poškodbe. Seveda pa si najprej želim, da bi nedeljski začetek prvenstva pričakali z vsemi najboljšimi in brez zapletov.«

Med poglavitnimi prednostmi svoje izbrane vrste je Kopitar vnovič poudaril že omenjeni moštveni duh, igralci so ga še posebej krepili včeraj v centru dobrega počutja, kamor so se odpravili brez trenerjev in drugih članov reprezentančnega štaba. Druženje se je začelo s pico v slačilnici po dopoldanskem treningu, nakar so sledile zadnje dragocene proste urice pred današnjim popoldanskim zborom in nato še sklepnim odštevanjem do nedeljske premiere.

Takrat se bo ob 20. uri slovenska izbrana vrsta za začetek pomerila z Veliko Britanijo, katere sposobnosti pa so naši javnosti zavite v labirint. Otočani so se namreč zelo pozno zbrali, v Ljubljano bodo pripotovali šele v soboto zvečer, poglavitno vprašanje ostaja, katerim igralcem severnoameriških korenin so podelili potne liste in jim po njihovem bivanju v VB omogočili nastop za to evropsko reprezentanco. Kopitar se bo s sodelavci iz strokovnega štaba – Gabrom Glavičem, Karijem Savolainenom in Nikom Zupančičem – lotil temeljitih priprav tudi na druge tekmece. Najmanj neznank je glede sosedov iz Avstrije in Madžarske, ugibanje ponuja prihod Ukrajine. »A nekaj koristnih informacij smo dobili od Valerija Šahraja, trenerja na Bledu, obenem pa se bomo na tekmo z ukrajinsko vrsto že dobro pripravili, saj imamo do četrtka dovolj časa,« je še pristavil selektor. Na novinarski konferenci sta bila tudi predsednik zveze Matjaž Rakovec in vodja reprezentance Dejan Kontrec. Nista skrivala neučakanosti pred velikim dogodkom, podobno kot igralci si želita rekordno podporo slovenski reprezentanci v boju za vrnitev med najboljše na svetu.

O udarnih adutih v reprezentanci ni dvomov, pisali smo že o treh napadalnih trojkah (Tičar-Jeglič-Sabolič, Mušič-M. Rodman-D. Rodman, Pajič-Razingar-Hebar), najbrž ni dvomov o prvem branilskem paru Robar-Gregorc, nato pa so možne različne postavitve med preostalo peterico igralcev. Kopitar bi utegnil tudi v reprezentanci predstaviti par soigralcev iz Poprada na Slovaškem, Kovačevič-Tavželj, omenil je, da bo Dervariču namenjal različne naloge.

Prvič, odkar nastopa slovenska reprezentanca, med 23 igralci na svetovnem prvenstvu ne bo nikogar iz Acronija Jesenic, kar glede na vse videno v zadnjih tednih Podmežakle ni presenetljivo. Jasno je sicer, da že tradicionalno za hokejsko prihodnost v Gornjesavski dolini prihaja novi val obetavnih igralcev, v sedanjem reprezentančnem moštvu je sicer veliko hokejistov, ki so k tujim delodajalcem prišli prav z Jesenic.

Po slovesu na Češkem 
med risi tudi Pajič

Med njimi je tako tudi Rok Pajič, ki se je po končnici češkega prvenstva nazadnje pridružil soigralcem. Začel bo v napadu s Tomažem Razingarjem in Andrejem Hebarjem, prav ta naveza pa bi lahko ponudila tudi nekaj mojstrovin priznane češke hokejske šole, torej s taktično zrelo in ustvarjalno igro, saj so vsi trije dolgo igrali v deželi nekdanjih svetovnih in olimpijskih prvakov. Pajič je tako še vedno pri moštvu Levov iz Ustija na Labi, sicer nesrečnih poražencev v podaljšku 7. tekme drugoligaškega finala.

Tako je ostal brez dodatnih kvalifikacij za extraligo, a se tudi še lahko pridružil reprezentančnim soigralcem, med katerimi je bil nazadnje pred enim letom na svetovnem prvenstvu elitnega razreda v Bratislavi. »Po včerajšnjem prihodu sem se s selektorjem pogovoril o svoji vlogi. S pristopom in načinom igre sem se spoznal lani, v prihajajočih dneh do prvenstva bom poskusil kar najbolj svoje misli preusmeriti od klubskih nastopov k reprezentančnim,« je po prihodu iz Prage povedal napadalec.

Pri njegovem klubu za konec sezone spet ni bilo dobre volje, saj se je še tretje leto zapored izmuznila extraliga. »Pokrovitelji pa so vedno znova pričakovali našo uvrstitev med najboljše češke klube, zato ne vem, kakšne načrte bodo imeli v prihodnje pri vodstvu kluba z našo slačilnico. Toda zdaj se moram zbrati predvsem za izziv svetovnega prvenstva,« pravi hokejist, ki se veseli nastopa v Stožicah. Kot vsak med risi, vključno z njihovimi trenerji, bi rad že doslej spoznal ledeno ploskev: »A na to pač ne moremo vplivati. V Stožicah sem bil sicer pred enim letom, ko smo si s soigralci med pripravami ogledali košarkarsko tekmo med Unionom Olimpijo in Partizanom ter se razveselil spoznanja o res lepi novi dvorani v Ljubljani. Kako se bom počutil na ledu, še ne vem, a predvsem bi rad užival in konkurenčno sodeloval v boju vrnitve med najboljše.«

Nedeljski štart je že skoraj pred vrati, zmaga ob lepem številu zadovoljnih gledalcev pa je krepko podčrtana glede naloge številka 1!