Po incidentu krizni sestanek, Tina odgovarja prek twitterja

Na SP v Schladmingu buri duhove incident med vodjo ekipe aMaze Andreo Massijem in trenerjem tehničnih disciplin Mitjo Kuncem.

Objavljeno
15. februar 2013 09.18
Posodobljeno
15. februar 2013 11.00
*tlo*smučanje
D. O., Š. Ro., Delo.si
D. O., Š. Ro., Delo.si

Schladming - Četrtkovo praznovanje že tretje osvojene kolajne Tine Maze na SP v Schladmingu je zasenčil incident, ki se je v večernih urah zgodil v hotelu Tauernblick.

Kot je poročal Večer, je v hotelski restavraciji prišlo do prerivanja med vodjem ekipe aMaze Andreom Massijem ter nekdanjim slovenskim alpskim smučarjem Mitjem Kuncem, ki sedaj v slovenski reprezentanci deluje kot trener tehničnih disciplin. Razlog za vročo kri so bile težave z radijsko zvezo oziroma frekvenco med žensko veleslalomsko tekmo.

Massi je že takoj po koncu preizkušnje besnel, ker mu je eden od slovenskih trenerjev v skočil v frekvenco, ki sta jo uporabljala z Mazejevo in tako svoji varovanki ni mogel podati ustreznih navodil.

»To, da se je med prvim tekom nekdo vmešaval v naše pogovore po radijskih linijah, je samo dokaz popolne neprofesionalnosti nekaterih slovenskih trenerjev. Vsi vedo, da sem jaz na liniji ena. Ko sem ji pred tekmo dajal informacije, jih Tina ni slišala, ker je bil še nekdo drug na tem kanalu. To bom razčistil, čeprav vnaprej vem, da se bodo vsi izmikali in opravičevali. Take stvari so se že dogajale. Če hočejo biti turisti, naj gredo na kak drugi breg. Vem, kdo je bil in bolje bo, ko ga v tem trenutku ne dobim,« se je razburjal Massi.

Italijan se je nato v hotelu tudi srečal z Kuncem, sprva naj bi se glasno sporekla, nato pa se je začelo prerivanje in  suvanje, najhujše pa je preprečil strokovni vodja slovenskih reprezentanc Vlado Makuc.

»Naša trenerja sta se pomotoma preklopila na kanal ena. Ti novi oddajniki imajo le šest postaj, sama pa sta se nameravala pogovarjati po sedmem, kot sta bila navajena na prejšnjih radio povezavah. Tako sta po obračanju gumbov pristala na prvem kanalu. Tudi meni se večkrat zgodi, da kdo zaide na našo linijo. Takrat ga vljudno opozorim, naj se premakne - in zadeva je urejena. Nas zaradi tega ni bilo treba nadirati, nas zmerjati s partizani in tako naprej,« je Makuc pojasnil ozadje dogodka, ki je tako zelo razjezil Massija.

Po incidentu je Smučarska zveza Slovenije tudi odpovedala načrtovano proslavo srebrne kolajne, Massi in Tina pa sta se odpravila na Milkino zabavo, kjer sta se očitno dobro zabavala.

Kunc: Dvakrat sem se opravičil

»Dvakrat sem se iskreno opravičil Massiju, ki pa me je začel žaliti. Ker je bila polna jedilnica, sem dejal, da naj greva ven. On je to očitno razumel, kot da se želim tepsti, kar ni bil moj namen. Na hitro je vstal, še v smučarskih čevljih, nato pa me je udaril, sam sem se le branil ... Žal mi je tega dogodka. Namesto da bi Massi užival v uspehih, pa sem dogodi taka stvar. Kaj takega nisem pričakoval,« je za Radio Slovenija povedal Kunc.

Ulaga: Do takih stvari ne bi smelo priti

Na incidente se je za STA odzval tudi predsednik SZS Primož Ulaga: »Položaja ne poznam povsem natančno. Slišal sem verziji Kunca ter Massija in verjetno je resnica nekje vmes. Alpsko smučanje ima res svoje težave. Ne govorim o smučarski zvezi, temveč o alpskem smučanju. Vse ostale panoge delujejo odlično, alpsko smučanje pa ne. Prav smešno je, da se te ekipe med seboj prepirajo, namesto da bi si pomagale. Vem, da gre za medalje, ampak do takih stvari ne bi smelo priti. Dovolili smo, da ekipa Team to aMaze deluje na svojih temeljih, je zelo uspešna, a včasih prihaja do izkoriščanja. Na drugi strani je ekipa, ki ni tako uspešna. Moja želja je, da bi si ti dve ekipi med seboj pomagali. Alpsko smučanje ni samo Tina Maze. So bili uspešni smučarji in smučarke in bodo tudi v prihodnosti. Ne vem, kakšni bodo naslednji koraki in kako se bo na vse te zadeve odzval odbor za alpsko smučanje. Bil je to trenutek slabosti in vse ni tako grdo, kot je videti.«

Direktorica sklicala krizni sestanek

Strasti je danes želela pomiriti tudi direktorica Smučarske zveze Slovenije Barbara Kürner Čad in sklicala krizni sestanek s Tino Maze in strokovnim vodjem alpskih disciplin Vladom Makucem. »Najprej bi rada poudarila, da se je iz neke čisto postranske stvari naredila velika zgodba. Zgodil se je velik nesporazum. Mi kot zveza takšnega načina razčiščevanja ne bomo tolerirali. Po drugi strani pa je treba zadevo postaviti tudi v okvir svetovnega prvenstva, ko so vse ekipe, trenerji in tekmovalci pod velikim pritiskom ter je potreben le en sam napačen gib, pa lahko pride do takšne zadeve. Mislim, da so tudi mediji temu dali bistveno preveliko težo. Tukaj imamo tri kolajne Tine Maze, kar je fantastičen uspeh, imamo dobre rezultate mlajših smučarjev, ki kažejo na to, da so tudi za Tino še mladi, ki bodo lahko nadaljevali to uspešno zgodbo, in temu moramo posvečati največ pozornosti,« je poudarila direktorica.

Kot je povedala Kürner Čadova, so se strasti že pomirile. »Opravila sem pogovore z obema stranema, zadevo bomo uredili znotraj zveze. Vsaka stran ima pravico do svojega mnenja in svojega pogleda, mi pa smo povedali, kakšno je naše mnenje, in zadeva je bila s tem zaključena. Imamo pomembno tekmo pred nami, ženski slalom, kjer mislim, da si Tina spet obeta odličen rezultat,« je še dejala.