Tina Maze svetovna podprvakinja v superkombinaciji, zlato Rieschevi

Na superkombinacijski tekmi na SP v Schladmingu je Tina Maze osvojila srebrno kolajno, zmagala je Maria Höfl-Riesch.

Objavljeno
08. februar 2013 07.53
Posodobljeno
08. februar 2013 08.30
Austria Alpine Skiing Worlds
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Schladming - Slovenska šampionka Tina Maze je tudi na drugi tekmi na svetovnem prvenstvu v Schladmingu prikazala vrhunsko smučanje in osvojila že svojo drugo kolajno.

Po osvojenem naslovu svetovne prvakinje v superveleslalomu na uvodni tekmi SP jo je tokrat na superkombinacijski preizkušnji ugnala le njena velika tekmica Nemka Maria Höfl-Riesch, ki je osvojila zlato, bron je pripadel domačinki Nicole Hosp. To je že peta kolajna Mazejeve na svetovnih prvenstvih (dve zlati, tri srebrne), kar je največ v zgodovini slovenskega smučanja.

»Maria je šla spodaj bolje, bolj napadalno in se ji je obrestovalo, ampak s tem drugim mestom sem zadovoljna. Rezultat je super, tudi vzdušje je super. Težko je vedno biti na vrhu, verjetno tudi ne bi bilo veliko motivacije, če bi še danes zmagala. Veliko je ljudi, prijetno je priti v cilj ob taki atmosferi. Veliko je Slovencev, tudi Avstrijci lepo navijajo,« je po nastopu dejala slovenska junakinja in že napovedala, da bo na nedeljskem smuku ponovno posegla po najvišjih mestih.

Tina vnovič nosila številko 18

Črnjanka je s »srečno« štartno številko 18 (to številko je nosila tudi na uvodni tekmi) na trdi, nekoliko ledeni podlagi s smukaškim delom opravila odlično in si delila prvo mesto z domačo favoritinjo Anna Fenniger. Na popoldanskem slalomskem delu tekme, kjer je progo zakolilil trener Mazejeve Livio Magon, je najboljša smučarka te zime prav tako nastopila zelo dobro in še v zgornjem delu imela nekaj prednosti pred Rieshevo, toda proti cilju nekoliko popustila in na koncu kljub temu osvojila vrhunsko drugo mesto.

Naslov svetovne prvakinje v superkombinaciji je tako pripadel Rischevi, ki si je po smukaškem delu tekme delila četrto mesto z Laro Gut. Na slalomu je Nemka nato dokazala, da je ena najbolje tehnično podkovanih smučark na svetu in v Schladmingu prišla do prve zlate kolajne.

Fenningerjeva in Gutova na slalomu zapravili kolajno

Velika osmoljenka superkombinacijske tekme je zagotovo branilka naslova Anna Fenninger. Domačinka je namreč po smuku skupaj z Mazejevo zasedala prvo mesto, nato pa se ji je zalomilo na slalomu, kjer je zajela količek in odstopila. Podobno se je pripetilo tudi Lari Gut, ki je bila v igri za kolajne, a prav tako odstopila na slalomu.

Zelo zadovoljni so lahko v avstrijskem taboru, saj se je ob bronasti kolajni Hospove v najboljšo šesterico uspelo uvrstiti kar štirim domačim tekmovalkam.

Odstop Ilke Štuhec, Brodnikova 20.

Slovenske barve sta ob Mazejevi branili še dve tekmovalki. Vanja Brodnik se je na progo podala s številko 3 ter po prvem delu tekme zasedala 29. mesto. Na slalomu je imela nato slovenska tekmovalka kar nekaj težav, a uspela priti do cilja ter zasedla 20. mesto. Nekoliko bolje se je zjutraj odrezala Ilka Štuhec, ki je bila na 26. mestu (+2,54), toda nato odstopila na slalomu.

»Podlaga me je kar malo presenetila, je zelo trda, ledena. Mogoče sem bila malo premalo agresivna. S spodnjim delom nisem zadovoljna, toda na sporedu je še nedeljski smuk, kjer računam na boljšo vožnjo. Na slalomu je treba pa samo napasti. Tisto napako sem poskušala čim prej popraviti, škoda je tega izgubljenega časa, toda kot pravim, v nedeljo gremo naprej v novo tekmo,« je dejala Brodnikova.

Svetovno prvenstvo se bo nadaljevalo v soboto z moškim smukom, v nedeljo pa z žensko tekmo v tej najhitrejši disciplini alpskega smučanja; obe tekmi se bosta začeli ob 11. uri.

Končni vrstni red:

1. Maria Höfl-Riesch (Nem) 2:39.92

2. Tina Maze (Slo) +0,46

3. Nicole Hosp (Avt) +1,00

4. Michaela Kirchgasser (Avt) +1,64

5. Kathrin Zettel (Avt) +1,79

6. Elizabeth Görgl (Avt) +2,32

...

20. Vanja Brodnik (Slo) +7,75

Vrstni red ženske superkombinacije po smukaškem delu

1. Anna Fenninger (Avt) 1:49.67

   Tina Maze (Slo)

3. Elizabeth Görgl (Avt) +0,05

4. Maria Höfl-Riesch (Nem) +0,20

    Lara Gut (Švi)

6. Sofia Goggia (Ita) +0,40

...

26. Ilka Štuhec (Slo) +2,54

29. Vanja Brodnik (Slo) +3,57