Prva Tinina kolajna pod streho po ekstremno dolgem čakanju

Tina Maze nova svetovna prvakinja v superveleslalomu. Ilka Štuhec na 6. mestu. Konec sezone za Lindsey Vonn.

Objavljeno
05. februar 2013 07.45
Posodobljeno
05. februar 2013 09.30
Austria Alpine Skiing Worlds
Š. Ro., D. O., Delo.si
Š. Ro., D. O., Delo.si

Schladming - Vodilna smučarka sveta Tina Maze je že na prvi tekmi SP v Schladmingu upravičila vlogo favoritinje in se v superveleslalomu zavihtela na svetovni vrh. Tekmo so zaradi megle predčasno prekinili pri številki 37 in Mazejevo že okronali za prvakinjo.

Srebrno bo bržkone osvojila Švicarka Lara Gut, ki je za Mazejevo zaostala za 38 stotink, tretja je bila Američanka Julia Mancuso z zaostankom 52 stotink sekunde. Slovenski uspeh je z odlično uvrstitvijo dopolnila Ilka Štuhec na 6. mestu.

Mazejeva je po nastopu najprej zasijala od sreče, saj ni pričakovala prevzema vodstva, nato pa zgrožena opazovala padec Američanke Lindsey Vonn, ki je štartala takoj za njo. Njeno največjo tekmico so s helikopterjem odpeljali v bližnjo bolnišnico.

»Kot smučarki iz majhne države kot je Slovenija, mi to zlato v hitrih disciplinah veliko pomeni. Zadnja leta sem trdo garala, želela sem biti čim močnejša, zato sem na prvenstvo prišla tudi zelo samozavestna. Po tekmah v Mariboru sem si privoščila premor na italijanski obali, ki mi je pomagal, da sem sem prišla sveža,« je povedala Mazejeva. »To je bil težak in dolg dan za vse nas, toda popolnoma sem bila pripravljena na dirko. Kljub napornemu čakanju, sem ostala popolnoma osredotočena.«

Prva od petih?

Za Mazejevo je to četrta kolajna na svetovnih prvenstvih in druga zlata. Naslov svetovne prvakinje je v veleslalomu osvojila na prejšnjem prvenstvu v Garmisch-Partenkirchnu, kjer je osvojila tudi srebro v superkombinaciji. Srebrna je bila še v veleslalomu na SP v Val d'Iseru, leta 2009.

Črnjanki sicer na prvenstvu napovedujejo cel komplet kolajn. Z zlato v superveleslalomu je že dokazala, da je tega tudi dejansko sposobna.

»Vem, da veliko ljudi od mene pričakuje, da bom kolajne osvajala na vseh tekmah. Toda s tem se ne želim obremenjevati. Mislila bom le na vsako tekmo posebej in skušala prikazati svoje najboljšr smučanje. Program ne bo zelo naporen, imela bom čas za počitek med dirkami. Na vsaki tekmi bom dala vse od sebe, brez pritiskov,« je še povedala najuspešnejša slovenska smučarka v zgodovini.

Štart prestavljali tri ure in pol

Na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju, ki ga od danes pa do 17. februarja gosti avstrijski Schladming, se je prvi tekmovalni dan začel z velikimi težavami z vremenom. Organizatorji ženskega superveleslaloma so morali namreč zaradi goste megle in posledično slabe vidljivosti v srednjem delu proge kar 13-krat prestaviti štart.

Čeprav naj bi se preizkušnja začela ob 11. uri, se je prva tekmovalka po beli strmini spustila šele ob 14.30. To je bil tudi zadnji rok za regularno izvedbo tekmo, ki bi jo morali v primeru vnovične preložitve kar odpovedati, a se je megla v večini razkadila. Tekmovalke so imele slabšo vidljivost le v srednjem delu.

»Prestavitve začetkov tekem mi niso nikoli delale težav. V Garmisch-Partenkirchnu sem na SP pred dvema letoma zmagala, čeprav so skoraj do večera prestavljali začetek finalne vožnje. Tudi tokrat sem se zbrala in sem si mislila, da bomo glede na vremensko napoved ob 14.30 tekmo tudi začeli, kar se je na koncu tudi zgodilo,« je dejala Mazejeva.

Hud padec Vonnove

Slovenska šampionka Tina Maze se je na progo podala s številko 18 in odlično opravila svojo nalogo. Čakanje je ni zmedlo, svojo hitrost je stopnjevala od štarta do cilja in prevzela vodstvo za 0,38 s. Kot je dejala, na progi ni imela najboljšega občutka in bila v cilju kar presenečena, da je prevzela vodstvo.

Kako dober je bil njen nastop, je pokazala že Američanka Lindsey Vonn, ki je štartala za njo. Američanka je bila po drugem merjenju vmesnega časa 12 stotink za Črnjanko, nato pa je na prelomnici naredila napako in grdo padla. Kot je bilo videti, si je ena od prvih kandidatk za zlato huje poškodovala koleno. S helikopterjem so jo že odpeljali v bolnišnico, najverjetneje pa je njenih nastopov na letošnjem SP konec.

Vonnova je po padcu kazala na desno nogo in menda kričala od bolečin. Kot so sporočili organizatorji, ima Američanka strgane križne vezi v desnem kolenu. Po nekaterih informacijah, naj bi imela tudi zlomljeno nogo in pretres možganov. Njena sezona je tako že končana.

Mazejeva je bila v cilju vesela dobrega nastopa, a šokirana od padcu Vonnove. »Tudi sama sem bila šokirana, ko sem videla, kako visoko je skočila. Težko je priti na take skoke, ki so višji od smukaških, pa nimaš nobenega treninga prej. Zato je potrebno biti zelo sproščen in zbran. Škoda tako hudega padca, toda če greš na polno na start in nisi stoodstoten, hitro pride do napake. Smučanje je zelo nevaren šport,« je povedala. »Upam, da poškodba Vonnove ni tako huda, kot je izgledalo. Res je imela smolo. Veliko je tvegala in pred tistim skokom vzela zelo direktno linijo. Padec je bil šokanten,« je še dodala.

Po prekinitvi zaradi padca Vonnove sta odstopili še Nemka Maria Höfl-Riesch in prva avstrijska favoritinja Anna Fenninger.

Tudi Ilka Štuhec z dobro uvrstitvijo

S svojim nastopom je med prvimi opravila druga slovenska predstavnica na današnji tekma Ilka Štuhec. Štajerka je s številko štiri nastopila solidno in po prihodu v cilj prevzela vodstvo. Mariborčanka je ostala vodilna vse do nastopa Lare Gut s številko 13, ki jo je prehitela za 51 stotink sekunde. Da se ji nasmiha odlična uvrstitev, je vedela, ko je za njo že zaostalo nekaj največjih mojstric.

»Ponekod sem bila pozna v zavoju in nisem šla po najboljši liniji. Ko sem prišla, pa sem videla, da sem prevzela vodstvo in sem bila kar malo presenečena. Čakanje na štart po vseh prestavitvah ni bilo ravno prijetno, sem pa se skušala v tem dolgem premoru zabavati. Ves čas pa sem bila pripravljena na start in sem se pravi čas ustrezno osredotočila na tekmo. Tudi zaradi razpleta sem vesela, da sem je tekma začela,« je za Televizijo Slovenija svoj največji uspeh v karieri doslej pospremila Štuhčeva; od tekmovalk z višjimi štartnimi številkami jo je prehitela le še Italijanka Sofia Goggia.

V Schladmingu pa čakanja ni in ni bilo konec. Po nastopu tekmovalke s številko 8 je namreč sledila nova 15-minutna prekinitev. Na progi se je poškodoval eden od delavcev, ki so ga helikopterjem odpeljali v bolnišnico. Po prvih informacijah, je pri padcu utrpel hud udarec v glavo in doživel pretres možganov.

SP v Schladmingu, superveleslalom:

1. Tina Maze (Slo) 1:35,39

2. Lara Gut (Švi) 0,38

3. Julia Mancuso (ZDA) 0,52

4. Sofia Goggia (Ita) 0,57

5. Fabienne Suter (Švi) 0,86

6. Ilka Štuhec (Slo) 0,89

7. Daniela Merighetti (Ita) 0,93

8. Viktoria Rebensburg (Nem) 0,94

9. Andrea Fischbacher (Avt) 1,01

10. Dominique Gisin (Švi) 1,18

...