SP: Komaj 17-letna Shiffrinova nova svetovna prvakinja

Na zadnji ženski tekmi na SP v Schladmingu je zlato kolajno v slalomu osvojila Američanka Mikaela Shiffrin, Tina Maze 5.

Objavljeno
16. februar 2013 07.28
Posodobljeno
16. februar 2013 09.00
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Schladming - Slovenska šampionka Tina Maze je svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v Schladmingu končala z bogato bero treh kolajn. Po zlati kolajni v superkombinaciji, srebru v superkombinaciji in veleslalomu je zadnjo tekmo na SP Črnjanka končala na petem mestu.

Naslov svetovne prvakinje v slalomu je osvojila komaj 17-letna Američanka Mikaela Shiffrin, ki se je že sedaj razvila v pravo specialistko za to tehnično disciplino. Po prvi vožnji je ameriška najstnica zasedala tretje mesto, fenomenalna predstava v velikem finalu pa ji je prinesla uresničitev njenih sanj. Domače navijače je s srebrom navdušila Michaela Kirschgasser (+0,22), bron pa je pripadel Fridi Hansdotter (+0,26).

»Tako sem srečna. Neverjetno, nisem mislila, da bom zmagala. Noro, taka neverjetna čustva me prevevajo. V drugi vožnji nisem smučala najbolje, naredila sem nekaj napak, noge so bile nekako utrujene. Toda dve minuti pred startom sem že vedela, da danes lahko slavim,« je bila nasmejana Shiffrinova, ki je do slalomskih zmag v svetovnem pokalu prišla že v Aareju, Zagrebu in Flachauu.

Tina Maze: Prišla sem po dve kolajni, osvojila tri

29-letna Črnjanka je s štartno številko 1 odprla današnji ženski slalom in s prvo vožnjo opravila brez večjih napak. Po prvem delu tekme je bila Mazejeva na petem mestu, njen zaostanek za vodilno Švedinjo Frido Hansdotter  je znašal 47 stotink. V finalu je najboljša smučarka v tej zimi nastopila nekoliko zadržano in ni uspela prehiteti vodilne Kirschaggerjeve.

»Na SP sem prišla po dve kolajni, vendar sem dosegla več, zato sem ponosna in zadovoljna z doseženim. Borila sem se iz tekme v tekmo, želela sem pokazati vse, kar znam. Vedno ne gre, kot si želim, a sem zadovoljna,« je dejala Mazejeva, ki si bo privoščila nekaj dni počitka, nato pa jo čaka sklepni del svetovnega pokala, v katerem prepričljivo vodi in bo skušala preseči tudi rekordno mejo 2000 točk.

Odstop Riescheve in vrnitev Schildove

Izjemno razočarana je zagotovo olimpijska slalomska prvakinja Maria Höfl Riesch. Nemka je po prvi vožnji zasedala četrto mesto, v finalu vodila po zgornjem delu, toda nato povozila količek in še enkrat več odstopila.

Toliko bolj pa so bili veseli avstrijski ljubitelji alpskega smučanja, ki so z glasnim navijanjem pozdravili vrnitev branilke naslova Marlies Schild. Avstrijka je namreč 20. decembra utrpela hudo poškodbo, po kateri se je zdelo, a je sezona zanjo že izgubljena. Toda Schildova se je vendarle vrnila že v Schladmingu, kjer pa na slalomu višje od devetega mesta ni zmogla.

Samoplačnica Lavtarjeva med najboljših 30

Na štartu so bile danes še tri Slovenke. Med najboljšo trideseterico se je uvrstila le Katarina Lavtar, ki je z visoko štartno številko 51. na prvi vožnji nastopila zelo dobro in zasedla 28. mesto. Tudi v finalu je 24-letna slovenska tekmovalka, ki je v tej sezoni samoplačnica, nastopila solidno.

Brez uvrstitve med najboljših 30 pa sta ostali Ana Bucik na 32. mestu (+ 3,82), medtem ko je Eli Plut na prvi progi odstopila.

Končni vrstni red:

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 1:39.85

2. Michaela Kirschgasser (Avt) +0,22

3. Frida Hansdotter (Šve) +0,26

4. Tanja Poutianen (Fin) +0,61

5. Tina Maze (Slo) +0,76

...

27. Katarina Lavtar (Slo) +4,74

31. Ana Bucik (Slo) +6,40


Pregled osvojenih medalj po 10 od 11 preizkušenj SP:

zlato srebro bron skupno
-------------------------------------------

1. ZDA 4 0 1 5

2. Francija 2 1 1 4

3. Avstrija 1 2 3 6

4. Slovenija 1 2 0 3

5. Nemčija 1 0 2 3

6. Norveška 1 0 1 2

7. Italija 0 2 1 3

8. Švedska 0 1 1 2

9. Hrvaška 0 1 0 1

10. Švica 0 1 0 1