Tina Maze s solzami v očeh prejela drugo zlato »snežinko«

Slovenska smučarka Tina Maze je na slovesni podelitvi kolajn na SP v Schladmingu zablestela v zlatem sijaju.

Objavljeno
05. februar 2013 17.34
Posodobljeno
05. februar 2013 17.45
Sport
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Schladming - Novi svetovni prvakinji v superveleslalomu, Tini Maze, so na prizorišču SP v Schladmingu podelili zlato kolajno. Mazejeva je bila na današnji »maratonski« tekmi, ki so jo prireditelji zaradi megle prestavljali kar tri ure in pol, hitrejša od Švicarke Lare Gut in Američanke Julie Mancuso.

Črnjanka je tako prejela svojo drugo zlato kolajno na SP, potem ko je bila v veleslalomu najboljša že pred dvema letoma v Garmisch-Partenkirchnu. Na zmagovalnem odru je tako komaj zadrževala solze sreče in ponosno zapela Zdravljico.

»Ta kolajna mi pomeni ogromno. Prišla sem kot favoritinja in upravičila to vlogo. Zdržala sem pritisk, tekma je bila zaradi vsega čakanja zelo težka. To je bil eden mojih ciljev za sezono, skupaj z velikim globusom, in uresničila sem ga. Tako dobro, mi res ni šlo še nikoli,« je po podelitvi kolajn povedala Mazejeva in se zahvalila vsem, ki so ji do nje pomagali. »Kolajna je darilo vsem, ki so vsa ta leta verjeli vame. To je zanje, ker delajo vsak dan z menoj na terenu. Vsi smo zelo veseli tega uspeha.«

Na podelitvi je bila za 6. mesto nagrajena tudi Ilka Štuhec. Njenega uspeha se je razveselila tudi Mazejeva. »Gre za super ekipni rezultat, Slovenija je zelo uspešna, smo prvi na lestvici,« je v smehu dejala najboljša slovenska alpska smučarka.

Massi: Tina je smučala inteligentno

Vodja ekipe aMaze Andrea Massi tudi po velikem zmagoslavju ostal realen in je z mislimi usmerjen že v pripravo na naslednjo preizkušnjo, petkovo superkombinacijo, na kateri Mazejeva prav tako sodi v ožji krog favoritinj za zmago.

»Prav to je najbrž naša največja napaka, da ob uspehih pozabiš na vse, kar je bilo prej težko. Trenutno pa nam, po težkem obdobju v minulih letih, končno gre tako, kot smo si zastavili. Ekipa je fenomenalna, vsi štirje člani so enakovredni vogali te hiše, ti dosežki pa so epski, enkratni. Danes je bila težka proga, uničena, malo sem kritičen do podlage,« je povedal Massi.

Današnjo tekmo je sicer zaznamoval tudi grd padec Lindsey Vonn, ki je zaradi poškodbe kolena že končala SP in tudi sezono. To je obžaloval tudi Massi, ki je menil, da ni šlo za napako tekmovalke, ampak za progo, ki se je dobesedno udirala pod nogo. »To, kar je naredila Tina, na takšni tekmi in s takšno štartno številko, je neverjetno. Tina je smučala inteligentno, z občutkom, predvsem v spodnjem delu, kjer je bila proga najbolj načeta. Tina po Moskvi ni imela dneva dobrega treninga na snegu, delala je samo na kondiciji. Ob tem, kako je ona dobila občutke in zmagala, še jaz ostanem brez besed.«

Massi se je ob tem že ozrl na naslednje izzive. »Zdaj se je treba resetirati na novo, štartati z ničle. Skrivnost vseh poslov je ta, da ostaneš to, kar si in mi vsi ostanemo, kar smo. Bomo videli, kako se bo počutila, tudi adrenalin naredi svoje, pogoji so prav tako nemogoči, a že za jutri imamo pripravljen program za trening slaloma.«