»Želela sem dve zlati kolajni, a osvojila eno. Vendar srebrni več kot odtehtata drugo zlato.«

Tina Maze, najboljša smučarka sveta, je v Avstriji osvojila tri kolajne, kar pomeni, da je svetovno prvenstvo v Schladmingu za Slovenijo najuspešnejše doslej.

Objavljeno
16. februar 2013 21.13
Posodobljeno
17. februar 2013 08.00
Schladming 16.2.2013, Tina Maze foto: Tomi Lombar
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Schladming – S tremi kolajnami – zlato v superveleslalomu ter dvema srebrnima v superkombinaciji in veleslalomu – je Tina Maze najuspešnejša smučarka SP v Schladmingu. Črnjanka je vnovič potrdila sloves najboljše smučarke sezone, skupno pa je na SP osvojila že šest odličij (dve zlati in štiri srebrna).

Svetovno prvenstvo je bilo zagotovo pika na i izvrstni sezoni, kakršne še niste imeli.

Že pred Söldnom sem dejala, da imam pred sabo dva velika cilja oziroma gori, na kateri se želim povzpeti. Na svetovnem prvenstvu sem se povzpela na vrh. Želela sem dve zlati kolajni, a osvojila eno. Vendar srebrni odličji več kot odtehtata drugo zlato. Drugi vrh je zmaga v skupnem seštevku svetovnega pokala. Temu sem blizu, a ga še moram osvojiti. Na svoje nastope v Schladmingu sem zelo ponosna.

Po petem mestu v slalomu ste si oddahnili, čeprav rezultat še zdaleč ni bil na ravni vaših najboljših slalomskih predstav v tej zimi.

Na slalomišču v Schladmingu nikakor nisem mogla ujeti ritma. Težave sem imela že pred letom dni v finalu svetovnega pokala in tudi v kombinacijski preizkušnji. Teren je na videz lahek, a je v resnici zelo zahteven zaradi valov. Preveč sem se zaletela v zaključni, položnejši del, kjer bi morala pospeševati. Prehitevala sem samo sebe, kar seveda ni prineslo želenega rezultata.

Superveleslalomsko zlato je bilo vaš vrhunec, zdelo pa se je, da ste se veliko bolj veselili veleslalomskega srebra.

To je bila najtežja tekma, ker na prvi progi nisem smučala tako, kakor sem si zamislila. Za kolajno sem morala vložiti veliko več truda kot v superveleslalomu. V prvi disciplini je vse šlo kot po maslu. Ko mi gre vse od nog, smučam veliko lažje.

V smuku in slalomu smo vsi pričakovali kolajno, vendar se vam nastopa nista posrečila. Zakaj?

Težko je biti na vseh tekmah stoodstotno vrhunski. Vsak dan sem dala vse od sebe, po tako naporni sezoni pa je nemogoče pričakovati, da bom vseskozi stoodstotna. Slab dan in napake so sestavni del v tako silovitem ritmu. Nezadovoljstvo nad doseženimi rezultati pa ne pomeni, da sta uvrstitvi na sedmo in peto mesto slabi.

Kdaj vam je bilo najtežje?

V slalomu. Na zadnji tekmi nisem imela toliko energije kot na začetku. Na fotografijah se vidi, koliko sem se borila s seboj in progo. Ko občutki niso najboljši, je težko biti konkurenčen za kolajne. Dekleta, ki nastopajo v le dveh disciplinah, so bila veliko bolj sveža.

V sicer zelo stresnih nastopih ste zelo uživali. Kako ste doživeli SP?

Avstrijci so odlično pripravili smučarski veledogodek. Tudi vse, kar se je dogajalo ob tekmah, je bilo enkratno. Avstrija je dežela smučanja in to dajo vedeti na vsakem koraku. V takšnem okolju se počutim dobro. Če si dober smučar, te imajo za legendo. Čutim, da me zelo spoštujejo.

Svet vas je v vsej vaši športni veličini odkril letos. V športu in še zlasti smučanju vsi govorijo o velikih pritiskih medijev. Kako ste vi prenašali medijsko obleganje na vsakem koraku?

Niti medijskega niti drugih pritiskov nisem čutila, res pa je, da je bilo naporno nenehno odgovarjati na vprašanja o »čudežu« ekipe aMaze, kaj se je zgodilo, da sem tako dobra, in še na kopico drugih vprašanj, ki jih slovenski mediji poznajo. Pogovore z mediji sem sprejela kot del svojih profesionalnih obveznosti.

Schladming je bil telesno in seveda psihično velik napor. Ponavadi se z energijo za največje preizkušnje napolnite na morju. Kako se boste pripravili na preostanek sezone?

Za tri dni sem se bom umaknila v samoto in mir, ki ju zelo potrebujem. Morje mi vselej da veliko energije. Odmislila bom vse, kar se je dogajalo v zadnjih dveh tednih. Želim si vrniti moč za nadaljevanje sezone. Letošnji ritem je zelo naporen, zato moram ohranjati kondicijo za zadnjo serijo tekem.