Podcenjevanje je lahko zelo nevarno tudi proti najslabšemu

Slovenski košarkarji bodo po dnevu oddiha igrali proti Južni Koreji.

Objavljeno
01. september 2014 22.24
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Las Palmas – Poldrugi mesec so slovenski košarkarji razmišljali o Avstralcih in Mehičanih. Zdaj se ne morejo ogniti tuhtanju o Litvi, s katero se bodo v četrtek udarili za prvo mesto v skupini, da bi se ognili prezgodnjemu soočenju z ZDA. Načrti so bogati, toda najprej jih čakata dve »formalnosti«. Drevi ob 20. uri z Južno Korejo in jutri z Angolo.

Kako nevarna je lahko preskromna psihična priprava na papirnato slabšega tekmeca, so občutili že Hrvati. Premagali so Argentino, a bili kos Filipinom šele po podaljšku, včeraj pa so celo izgubili s Senegalom. Slovenci bi zato morali storili vse, da se ne bi ujeli v podobno past kot sosedi. Po dveh lepih zmagah in prostem dnevu za zbistritev misli je na vrsti ena od najskromnejših zasedb celotnega SP. Ali se Jure Zdovc zaveda, kaj grozi njegovim košarkarjem?

»Seveda se, če se kdo, se jaz. Po oceni mojega pomočnika Gašperja Potočnika, ki je zadolžen za analizo igre Korejcev, so najslabši v naši skupini. Vendar imajo neugodno moštvo, ki igra zelo hitro, nepredvidljivo in veliko meče za tri točke, zato je lahko zelo nevarno, če ima svoj dan. Zato pa smo tukaj trenerji, da igralcem prikažemo pravilno sliko, jih pripravimo in motiviramo, da ne bi nikogar podcenjevali. Saj ste že videli vse možne podobe slovenske reprezentance. Najprej moramo premagati Južno Korejo, potem bomo razmišljali naprej. Z eno nogo smo si že zagotovili napredovanje, prav tako pa dobro poznate zgodbo o prvem in tretjem mestu ter Američanih v izločilnih dvobojih. Veliko tekem je še pred nami, zato pustimo ugibanje. Kar bo, bo,« je zagotovil slovenski selektor.

Najboljši korejski strelci ob porazih z Angolo (69:80) in Avstralijo (55:89) so bili branilec Sung-Yung Kim (povp. 14), krilo Sung-Min Cho (10) in center Jong-Kyu Kim (9). Imena ne povedo veliko, saj vsi košarkarji bronastih z lanskega azijskega prvenstva igrajo v domovini. Za evropske oči je nenavaden tudi njihov slog, ki so ga Avstralci učinkovito kaznovali z agresivno igro centrov in popolno prevlado pri skokih (47:18, od tega 21 napadalnih skokov. Ali bo Slovenija ubrala podoben recept?

»Korejci se pri slehernem poskusu globinske igre odločijo za podvajanje obrambe. Če si pameten, lahko to kaznuješ s podajo. Mi ne vztrajamo pri posamičnih akcijah centrov, saj proti večini tekmecev niti nimamo prednosti na tem igralnem mestu. Dober napadalni skok je želja vsakega trenerja, toda kmalu vsi pridemo do spoznanja, da košarkar preprosto ima ali pa nima potrebnega občutka in agresivnosti. Zato pri pripravi nismo namenili posebne pozornosti temu poglavju, pričakujem pa, da se bomo dobro odrezali,« je prepričan Zdovc, ki je ostal zvest svoji navadi in opozoril na nujnost dobre igre v obrambi: »Morali bomo biti zelo pazljivi, da ne pridejo v serijo uspešnih metov. Trojke so zame kot nalezljiva bolezen. Ko začne zadevati eden, mu kmalu sledijo prav vsi. Naredili bomo vse, da bomo znova začeli hitro in močno. Nato je vse veliko lažje.«

Po videnem v Las Palmasu bodo imeli pri defenzivnih nalogah pomembno vlogo branilci. Jaka Klobučar je prepričan, da bodo dobro opravili svoje delo: »Potrudili se bomo, da ne bomo pokvarili dobrega vtisa. Po dveh zmagah se nikakor ne smemo prepustiti evforiji, saj smo že med gostovanjem v Litvi videli eno od tekem Korejcev z Novo Zelandijo in se prepričali, kako agresivni so. Ostati moramo pri dosedanji energični igri, ki nas lahko popelje daleč. Na vsaki tekmi igramo nekoliko bolje in kdor je bil skeptičen ob naših brezvoljnih pripravljalnih predstavah, zdaj verjetno misli drugače.«