Litva po zmagi nad Turčijo kot prva v polfinale

Prvi polfinalist svetovnega prvenstva v Španiji je Litva, ki je v četrtfinalu s 73:61 premagala Turčijo.

Objavljeno
09. september 2014 18.54
BASKET-WC-2014-LTU-TUR
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Barcelona - Na svetovnem prvenstvu v Španiji je znan prvi polfinalist. To je postala finalistka lanskega eurobasketa Litva, ki je v četrtfinalu s 73:61 premagala Turčijo. Med najboljšo četverico jo zdaj čaka zmagovalec boja Davida z Goljatom, Slovenije in ZDA.

Tako Litva kot Turčija sta v četrtfinale prišli po dramatični končnici v osmini finala. Turki so tekmo bolj začeli, znova je blestel Emir Preldžić, toda v ključnih trenutkih je bila košarkarska velesila, ki je blestela zlasti v metu z razdalje: za tri je zadevala 10:19, Turčija pa medtem le 3:18. Za Litvo je največ točk (18) prispeval Renaldal Seibutis, Jonas Valančiunas je zbral 13 skokov. Kerem Gönlüm je za Turčijo dal 13 točk, Preldžić je končal pri desetih.

Turčija je odlično odprla tekmo, po pričakovanjih je bil v ospredju Emir Preldžić, ki je bil po petih minutah in vodstvu s 14:6 že pri šestih točkah. Na drugi strani je blestel njihov NBA zvezdnik Jonas Valančiunas. Litovski trener je ob zaostanku vzel minuto odmora in s trdnejšo obrambo je Litva vendarle prišla bližje, vseeno pa je Turčija v vodstvu ostala do konca prve četrtine - 18:13. Drugi del prvega polčasa je bil bolj v znamenju Litovcev, ki so Turkom sicer lase povzročali z metom z razdalje, Darjuš Lavrinovič je zadel kar tri trojke zapored in kot najboljši strelec moštva v prvem polčasu poskrbel za vodstvo s 24:23. Do konca polčasa se je tehtnica nagibala na litovsko stran, medtem pa so imeli Turki težave z osebnimi napakami, v garderobo pa odšli ob zaostanku petih točk - 33:28.

Drugi polčas je sicer s trojko Mačiulisa odprla Litva, a nadaljevanje je bilo spet v znamenju Turkov, ki jim je uspel delni izid 12:0. Tako so nadoknadili zaostanek in znova prešli v vodstvo (39:36). Pomembno trojko za priključek Litve je prispeval Seibutis, nato pa je za vrnitev v vodstvo z razdalje zadel še Pocius (42:41). V zadnjo četrtino so Litovci vstopili s tremi točkami prednosti (47:44), ki pa se je na začetku zadnjega dela povečala na +7. Preldžić je blestel kot organizator igre, toda stvari so jim vse bolj polzele iz rok. Nad pet točk zaostanka se niso več dvignili, minuto pred koncem pa je bila tekma odločena. Litva si je nastop v polfinalu ob glasni podpori navijačev zagotovila z zmago s 73:61.

Danes je na sporedu še ena četrtfinalna tekma. V Barceloni se bosta ob 21. uri pomerili Slovenija in ZDA. V sredo sta na sporedu še preostali srečanji, ob 17. uri med Brazilijo in Srbijo, ob 21. uri pa med Francijo in Španijo.

 

SP v Španiji, četrtfinale

Litva : Turčija 73:61 (13:18, 33:28, 47:44)