SP: Brazilci zlahka čez Argentince, Preldžić rešil Turke (VIDEO)

Srbija, Turčija, Litva in Brazilija so si danes zagotovili četrtfinale in se pridružili Sloveniji, ZDA, Franciji in Španiji.

Objavljeno
07. september 2014 17.33
Spain Basketball World Cup
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Barcelona - Prvo tekmo današnjega tekmovalnega dne SP v košarki med Novo Zelandijo in Litvo so po tesni končnici dobili slednji, potem ko so Novozelandci pokazali dober odpor in sedem minut pred koncem tekme celo prvič povedli. Trenutno se v Španiji merita Srbija in Grčija (18.00), sledi tekma med Turčijo in Avstralijo (20.00), kot zadnji pa je na sporedu še južnoameriški derbi med Brazilijo in Argentino (22.00).

Novozelandski košarkarji so tudi tokrat pred tekmo uprizorili svoj ustrahovalni ples, a Litovcev to ni prestrašilo. Adas Juskevicius, Jonas Maciulis, Donatas Motiejunas, Renaldas Seibutis in Jonas Valanciunas, ki so začeli v prvi peterki zelenih, so se zoperstavili Thomasu Abercrombiu, Robu Lou, Kirku Penneyu, Miku Vukoni in Taiu Websterju na drugi strani in kmalu povedli s 7:2.

V naslednjim minutah sta bili ekipi nekoliko manj razpoloženi za igro, litovski voz, ki je počasi, a vztrajno večal razliko pa sta vlekla predvsem centra Valanciunas in Motiejunas, ki sta skupaj dosegla deset od prvih dvanajstih točk Litovcev.

Slednji so v drugo četrtino zakorakali s precej oprijemljivo prednostjo, saj so prvo četrtino dobili z rezultatom 23:9, prednost, ki se je gibala med desetimi in petnajstimi točkami pa zadržali skozi celotno četrtino. Prvi polčas se je končal z rezultatom 36:26 za Litvo, pri kateri je bil točkovno najučinkovitejši težki center iz lige NBA Valanciunas z desetimi točkami, Pocius in Motiejunas sta jih prispevala po šest, medtem ko je na drugi strani pri Novozelandcih 9 točk dosegel Corey Webster, njihov najboljši igralec Penney pa se med strelce sploh ni vpisal.

V tretji četrtini so Litovci še nekako držali Novozelandce na varni razdalji in jo dobili s osmimi točkami razlike, potem pa so jih košarkarji v belih dresih začeli loviti. Vmes se je poškodoval Simas Jasaitis, ki si je izpahnil ramo in predčasno končal temo ter najbrž tudi prvenstvo.

V zadnji četrtini je blestel predvsem Corey Webster, ki je s trojkami bombardiral Litvance, kar je sedem minut pred koncem tekme prineslo tudi prvo novozelandsko vodstvo na tekmi (59:58). Ekipi sta bili nekaj minut povsem skupaj, potem pa je dobro minuto pred koncem tekme trojko zadel Maciulis in prinesel vodstvo sedmih točk in zdelo se je, da je zmagovalec odločen.

A Novozelandci so z dvema košema sijajnega Websterja še enkrat zapretili, a za kaj več kot poraz z rezultatom 71:76 niso imeli moči in sreče. Webster je bil s 26 točkami tudi prvi strelec tekme, pri Litovcih pa je bil najuspešnejši Valanciunas z 22 točkami. 

Srbija povozila Grke

V drugi tekmi dneva je Srbija na kolena spravila do danes še nepremagane Grke in jih v osmini finala poslala domov. Varovanci selektorja Saše Đorđevića, ki so v predtekmovalni skupini A osvojili šele četrto mesto, so prikazali zelo kompaktno predstavo, v kateri Grkom niso pustili veliko možnosti za zmago.

Srbi so vodili praktično od začetka tekme, a sta si bili ekipi vseskozi rezultatsko blizu. Najbolje je začel Nikola Kalinić, ki je ob vodstvu 15:10 prispeval kar osem točk. Njegovo moštvo je imelo vseskozi rahlo pobudo, a si kakšne oprijemljivejše prednosti ni uspelo priigrati, polčas pa dobilo z rezultatom 46:42.

V prvem polčasu so tako Srbi kot Turki zadeli po pet trojk, le da so Srbi za njih porabili 9 žog, Grki pa 12. Skok je dobila Grčija s 13:12.

Bogdan Bogdanović in soigralci so v drugem polčasu dali v prestavo višje, počasi višali prednost in vse bolj je postajalo jasno, da bo to srbski večer. Slabi dve minuti do konca tretje četrtine so imeli košarkarji v belih dresih devet točk prednosti, od takrat naprej pa je zaloga točk le še naraščala.

Ko je sredi zadnje četrtine, po nekaj pomembnih točkah 22-letnega Bogdanovića, prednost narasla na dvajset, je bil zmagovalec znan. Srbi so tekmo le še rutinirano pripeljali do konca in jo dobili z rezultatom 90:72. Z 21 točkami je blestel predvsem Bogdanović, na drugi stran pa je bil najuspešnejši Calathes s štirinajstimi.

Preldžić z dvema trojkama ob koncu preobrnil tekmo

Turčija je po velikem preobratu premagala Avstralijo, ki se ji tako ni izšla kalkulacijo, ko so v skupinskem delu izgubili tekmo proti Angoli. Kaznovala jih je Turčija z Emirjem Preldžićem na čelu, ki je z dvema trojkama ob koncu odločil zmagovalca.

Tekma med Turčijo in Avstralijo se je začela z večminutno zamudo, saj so imeli organizatorji v Barceloni nekaj težav s košem. Te so se nadaljevale tudi med prvo četrtino, zato je dvoboj osmine finala potekal s prekinitvami.
Sicer smo gledali izenačeno tekmo, Avstralci so pet minut pred koncem prve četrtne povedli z rezultatom 10:9, potem pa smo gledali izenačeno igro vse do konca četrtine, ki so jo Avstralci dobili z 18:15.

V drugi četrtini se je razigral Sinan Güler, ki je s svojimi soigralci vseskozi tesno sledil Avstralcem, z zadetima prostima metoma Cenka Akyola pa so Turki tudi povedli (32:31). Prvi polčas so z rezultatom 35:34 vseeno dobili predstavniki Oceanije, ko Kerem Tunçeri v zadnji sekundi druge četrtine ni zadel polaganja.

V prvem polčasu smo torej gledali izenačeno tekmo, čeprav so Avstralci v prvem delu pošteno preskočili Turke in imeli kar deset skokov več (23:13). Najboljši strelec je bil Turek Güler, ki je dosegel 14 točk.

Začetek drugega polčasa je bil povsem v znamenju Avstralcev, ki so po nešportni in tehnični napaki turške ekipe pobegnili na deset točk in imeli vse stvari pod nadzorom. Povsem je v tretji četrtini odpovedal prvi strelec Turkov Güler, ki ni dosegel niti točke, se pa je zato ob koncu zbudil nekdanji slovenski reprezentant Preldžić, ki je zadel polaganje in trojko ter poskrbel, da so Turki odšli na kratek odmor z zgolj štirimi točkami zaostanka.

Zadnja četrtina se je za Turke začela sanjsko - s trojko Arslana -, ki jih je pripeljala na zaostanek zgolj točke. Aron Baynes in Joe Ingles sta Avstralce kasneje sicer znova pripeljala na varnejših osem točk razlike, a sta vajeti turške igre znova prevzela Preldžić in Arslan, ki je z novo trojko Turke znova približal zgolj na točko zaostanka.

Potem so kenguruji znova nekoliko prevzeli pobudo, z dvema košema se je izkazal Bairstow, tako da so v zadnjo minuto tekme prinesli pet točk prednosti in močno je že dišalo po Avstralskem četrtfinalu.

A v naslednjem napadu je udaril Preldžić in zadel trojko z ogromne razdalje za turški zaostanek dveh točk. A to še ni bilo vse. Preldžić je v naslednjem napadu ponovil vajo in s še eno trojko pet sekund pred koncem Turčiji prinesel zmago.

Na koncu je bil naturalizirani Turek skupaj z Gülerjem tudi prvi strelec tekme, na drugi strani pa je za Avstralce 15 točk dosegel nekdanji član ljubljanske Olimpije Aron Baynes. 

Brazilci zlahka premagali Argentince

Precej manj razburljiva je bila zadnja tekma osmine finala, ki jo je prepričljivo dobila Brazilija. Argentinci so bili dorasel nasprotnik samo v prvem polčasu, potem pa so Brazilci prevzeli pobudo in na krilih Neta zmagali z rezultatom 85:65.

Začetek tekme sicer ni kazal na takšen razplet, saj so po izenačenem začetku pobudo prevzeli gavči in prvo četrtino dobili z rezultatom 21:13.

Tudi v drugi četrtini so prednost pred Brazilci zadržali, resda so jo slednji precej zmanjšali, a je vse kazalo na izenačeno tekmo vse do konca. V prvem delu igre je blestel Argentinec Pablo Prigioni, ki je ob stoodstotnem metu dosegel kar 15 točk. Na drugi strani mu je nekoliko sledil le Leandro Barbosa, ki je do polčasa dosegel osem točk.

Ekipi sta bili izenačeni v skokih na osemnajst ter v izgubljenih žogah na šest, so pa Argentinci zadeli tri trojke več od svojih nasprotnikov, predvsem pa imeli precej boljši odstotek meta.

V drugem polčasu je Tiago Splitter Brazilce popeljal v vodstvo z rezultatom 37:36, kasneje pa s svojo sedmo točko povišal še na plus pet. Od takrat naprej se je razlika le še večala, Barbosa je zadel za devet točk prednosti, na začetku zadnje četrtine še Varejao za plus 14, kasneje pa se je izjemno razigral še Neto, ki je neusmiljeno polnil koš Argentincev.

Do konca tekme je dosegel kar 21 točk ob metu 8:9, kar je zadostovalo za zmago Brazilije z rezultatom 85:65. Pri Argentincih je bil najuspešnejši Pablo Prigioni, ki pa je v drugem polčasu povsem ugasnil in dosegel zgolj tri točke.

Sedaj so znani vsi četrtfinalni pari, in sicer se bo v torek Slovenija pomerila z reprezentanco ZDA in Litva s Turčijo, v sredo pa sta na sporedu še obračuna med Francijo in Španijo ter Srbijo in Brazilijo.

Osmina finala, rezultati

Nova Zelandija - Litva 71:76 (9:23, 17:13, 24:22, 21:18)

(Webster 26, Fotu 11; Valanciunas 22, Pocius 11)

Srbija - Grčija 90:72 (23:20, 23:22, 18:13, 26:17)

(Bogdanović 21, Raduljica 16; Calathes 14, Printezis 12)

Turčija - Avstralija 65:64 (15:8, 19:17, 12:15, 19:14)

(Preldžić in Güler po 16; Baynes 15, Dellavedova 13)

Brazilija - Argentina 85:65 (13:21, 20:15, 24:13, 28:16)

(Neto 21, Vieira 13, Barbosa in Splitter po 10; Prigioni 18, Campazzo 11)