Slovenci po bledem začetku s trojkami strli Korejce

Slovenski košarkarji tudi v tretjem poskusu do zmage, Južno Korejo so odpravili z 89:72. Jutri jih čaka obračun z Angolo.

Objavljeno
02. september 2014 15.42
Posodobljeno
02. september 2014 19.00
BASKET-WC-2014-KOR-SLO
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Las Palmas - Slovenski košarkarji po tretjem kolu svetovnega prvenstva v Španiji ostajajo edina neporažena zasedba v skupini D. Po zmagah nad Avstralijo in Mehiko so izbranci selektorja Jureta Zdovca danes z 89:72 odpravili še na papirju najslabšega tekmeca Južno Korejo, pozitivno oceno pa si zaslužijo zgolj za prikazano v drugem polčasu. Pred glavnim odmorom so namreč neuspešno trli čvrst azijski oreh in si priigrali pičlo točko prednosti, v nadaljevanju pa vendarle pritisnili na plin in iz minute v minuto višali prednost.

Razliko so ustvarili z uspešnim metom z razdalje, naposled so se lahko pohvalili z enajstimi zadetimi trojkami, a je po drugi strani kar dvajset (!) poskusov letelo v prazno. Vnovič je bil z 22 točkami najučinkovitejši kapetan Goran Dragić, dobro so mu asistirali tudi Domen Lorbek s 14 točkami, Alen Omić in Zoran Dragić s po 13 ter Jure Balažič z enajstimi, od tega tremi trojkami. Jutri Slovence čaka obračun z Angolo, v četrtek pa še derbi skupine z ranjenimi evropskimi podprvaki Litovci, ki so morali danes povsem nenadejano premoč priznati Avstralcem.

PRVA ČETRTINA

Moč slovenske reprezentance se je nazorno pokazala že danes popoldne, ko so Avstralci, ki so jih naši fantje uvodoma suvereno odpravili, strli odpor evropskih podprvakov Litovcev, s katerimi se bo četa Jureta Zdovca udarila za konec prvega dela, v četrtek zvečer. S tem so imeli junaki priložnost, da bi bili po treh kolih še edina neporažena zasedba v skupini D.

Slovenija je dvoboj, v katerem je bila nesporen favorit, začela v standardni peterki z Juretom Balažičem, bratoma Dragić, Domnom Lorbkom in Alenom Omićem. Uvod res ni bil po naših notah, štirje zapravljeni napadi so ujezili tudi Zdovca, ki je jezno zmajeval z glavo. Korejci so izkoristili konfuznost v tekmečevih vrstah in hitro pobegnili s 7:2, vendar pa jim naši fantje niso ostali dolžni in so v hipu z delnim izidom 7:0 prešli v vodstvo.

Azijski predstavnik je stik držal z uspešnim metom z razdalje, saj je zadel prvi dve trojki, pri Slovencih je bil v tem segmentu sprva uspešen le Balažič. Po vodstvu Zdovčevih fantov z 11:10 je nasprotnik zmogel šest točk zapored in nekoliko udobneje ušel. Po trojki Mihe Zupana so se junaki spet približali in po košu Jake Blažiča tudi izenačili, Južna Koreja pa si je vodstvo ob prvem odmoru (21:19) zagotovila s še tretjo zadeto trojko v četrtini.

DRUGA ČETRTINA

Korejci so doslej le enkrat na tem prvenstvu zadeli več kot 21 točk v eni četrtini - v tretjem delu uvodnega obračuna z Angolo so jih zmogli kar 30. Slovenci so drugo četrtino načeli s trojko Eda Murića, na enak način se mu je pridružil še Lorbek in pri našem vodstvu s 25:24 se je tekmečev trener odločil za minuto odmora. Nekaj zapravljenih napadov, po katerih je Južna Koreja spet ušla za tri točke (28:25), je Zdovca prisililo, da je za minuto zaustavil igro.

Junaki so se nekoliko vendarle prebudili in bili z nekoliko podjetnejšo igro spet spredaj. Zoran Dragić in Omić sta poskrbela za delni izid 5:0 in vodstvo s +4. Toda dve minuti pred glavnim odmorom sta bili zasedbi vnovič poravnani. Do konca se nobeno od moštev ni moglo izdatneje odlepiti, ob polčasu so imeli Slovenci nekoliko presenetljivo zgolj točko zaloge (40:39).

V prvem polčasu so naši fantje v prazno zmetali kar devet poskusov z razdalje (4:13), zato pa so bili več kot polovično uspešni pri metu za dve (52 %), za nameček so zmogli dva skoka več od tekmeca. Najučinkovitejši je bil znova kapetan Goran Dragić, ki je zmogel 10 točk ob metu iz igre 5:7.

TRETJA ČETRTINA

Slovenci so vendarle nadaljevali agresivneje, kar se je hitro poznalo na rezultatu. Po trojki Balažiča, njegovi drugi, so bili naši fantje pet točk spredaj (53:48), kar je bila sploh njihova najvišja prednost dotlej v dvoboju. Ko je izza črte za tri točke uspešno sprožil še Lorbek, je prednost v hipu poskočila na udobnih +11 (60:49). Delni izid je bil tedaj kar 12:1 v korist naših junakov.

Korejski selektor je skušal slovenski nalet zaustaviti z minuto odmora, a se mu ni pretirano obrestovalo, saj je točkovna razlika vse bolj rasla in dve minuti pred koncem tretje četrtine dosegla dotlej rekordnih 15 točk (68:53). Po strnjeni igri v obrambi je Zdovčevim izbrancem stekel tudi met, upehani Korejci, ki so v petih minutah dosegli pičlih pet točk, pa povišanemu ritmu niso mogli več slediti.

ČETRTA ČETRTINA

Naši fantje so zadnji del načeli s trojko Zupana, ki je bil v drugem poskusu še drugič uspešen, to je bil že sedmi uspešen slovenski met z razdalje na tekmi, Goran Dragić je kmalu zatem dodal še osmega. Prav s trojkami je Zdovčeva četa prerešetala tekmečevo mrežico, Gogi je v hipu prispeval še drugo zapored (tedaj je bil že pri 22 točkah), svojo tretjo na tekmi in slovensko četrto v zadnjem delu pa je vpisal še Balažič.

Za peto je poskrbel Zoran Dragić, ki je bil v svojem petem poskusu vendarle prvič uspešen izza črte za tri točke, razlika je takrat narasla že na velikih +18 (85:67). Za nameček so bili junaki uspešni tudi pod obročema, saj so zmogli 36 skokov, od tega kar 15 napadu. Naposled je na parket vskočil še zadnji adut s klopi, mladi Aleksej Nikolič. Naši fantje so v finišu brez težav nadzirali dogajanje na parketu in si do zadnjega piska sirene priigrali lepih 17 točk razlike, predvsem na račun enajstih doseženih trojk.

SLOVENIJA : JUŽNA KOREJA 89:72 (70:56, 40:39, 19:21)

Slovenija: Balažič 11, G. Dragić 22 (0:1), Z. Dragić 13 (4:5), D. Lorbek 14 (4:4), Omić 13 (1:2) - prva peterka; Slokar 1 (1:4), A. Nikolič, Prepelič, E. Murić 3, Blažič 4, Zupan 8, Klobučar (0:2).

Južna Koreja: Moon 8, T. Kim 5 (1:1), Lee 12 (2:2), S. Kim 2, J. Kim 4 - prva peterka; Park 6 (2:4), Yang 3, Cho 8 (2:3), Yang 4, J. S. Kim 5 (3:4), Heo 7 (2;2), Oh 8 (2:4).