Zdovčeva četa v prijetni družbi ZDA, Španije in Grčije

SP v košarki: Sloveniji še tretja zmaga, a pot do nje ni bila lahka. Avstralija ugnala Litvo in zapletla stanje v skupini D.

Objavljeno
03. september 2014 03.15
Eduardo Brozovič, poročevalec
Eduardo Brozovič, poročevalec
Las Palmas – Težko se je pripraviti na tekme, v katerih je zmagovalec znan vnaprej. Slovenski košarkarji so v prvih nastopih navdušili, Korejci pa so igrali v okvirih svojega podpovprečja, zato je bilo jasno, da so bile možnosti za senzacijo komaj kaj večje od Higgsovega »božjega delca«, ki buri domišljijo znanstvenikov. Kar je zapletlo scenarij večera ...

Četa Jureta Zdovca je igrala neprepričljivo, a ostala članica elitne četverice mundiala, ki v uvodnih treh kolih še ni okusila poraza. V njej so še branilka naslova ZDA, gostiteljica Španija in Grčija, torej same svetovne velesile. Iz ugledne druščine je včeraj izpadla Litva, saj je s 75:82 klonila proti Avstraliji, ki se je tako vmešala v boj za vrh v skupini D. Če danes ne bo večjih presenečenj, bo o prvem mestu vendarle odločil jutrišnji dvoboj med Slovenijo in Litvo. Avstralci, ki so v prvem polčasu povsem zbegali evropske podprvake s conskim presingom ter koši Joeja Inglesa (18) in Arona Baynesa (14) ter vodili že z 19 točkami naskoka, do številke ena niti ne morejo.

Če bo Slovenija zmagala tudi v zadnjem kolu predtekmovanja, bo elitni položaj pripadel njej, če bo uspešnejša Litva, pa prvaki Oceanije v krogu treh izenačenih moštev ne bodo mogli višje od drugega mesta zaradi negativne razlike v koših v medsebojnih tekmah. Reprezentanca Južne Koreje je sinoči poskusila dodatno zamešati štrene, toda po obetavnem začetku ji je v drugem polčasu zmanjkalo vsega. Tehnike in taktike, obrambe in napada. Slovenski košarkarji kot premeteni kvartopirci kajpada niso nemudoma položili na mizo vseh svojih udarnih adutov in igralnih žetonov, temveč so čakali svojo priložnost. Za okus nestrpnih navijačev na tribunah so mencali veliko predolgo, saj si nikakor niso mogli priigrati otipljivejše prednosti. Še več, zelo veseli so lahko bili, če so prišli vsaj do minimalnega naskoka.

Korejci so vodili s 7:2, 18:13 in 30:25, saj so z dinamičnostjo prevladovali v večini prvin, tudi pri skoku, v napadu pa so nekajkrat lepo izigrali tekmece ter zadeli bodisi iz neposredne bližine ali za tri točke. Do sredine druge četrtine je slovensko moštvo vlekel Goran Dragić, ki je dosegel deset točk z metom 5:7, njegov brat Zoran pa se je vpisal med strelce šele v 16. minuti, a do glavnega premora prilezel do drugega mesta na lestvici slovenskih strelcev s sedmimi točkami. Drugi so imeli še večje rezerve, ne le v napadu, ampak tudi v obrambi in predvsem pri skoku, pa čeprav so do polčasa prevzeli primat pri lovljenju odbitih žog z 21:19.

Brez bratov Dragić bi Slovenija tenko piskala vse do sredine tretje četrtine, ko se je razmerje sil v hipu spremenilo. Obramba je dobila potrebno čvrstost, Alen Omić je začel unovčevati svojo višino pri skokih (na koncu jih je zbral 11 ) in metih iz neposredne bližine (6:7), v serijah pa sta začela zadevati tudi Jure Balažič (za tri 3:5) in Domen Lorbek. Korejci se v takšnem metežu niso znašli. Medtem ko so se začudeno spogledovali, je slovenska reprezentanca po zaostanku s 44:46 nizala koš za košem, v 29. minuti prišla do prednosti 69:53 in dobila tretji del tekme s 30:17. »Zavedli smo se, da bomo izgubili, če bomo nadaljevali v tem slogu. Meni se je ponudila priložnost, da izdatneje pomagam moštvu, in sem jo izkoristil,« je priznal Omić.

Zadnja četrtina je vnovič pripadla Goranu Dragiću, ki je dodal v svojo statistiko še dve trojki. Po eno sta pristavila Balažič in Zoran Dragić, po vodstvu s 85:67 pa je lahko na sceno stopil še »benjamin« Aleksej Nikolič. Ni se mu uspelo vpisati med strelce, toda takšna je bila tudi usoda Gorana Dragića na njegovem prvem SP leta 2006.

»Podzavestno smo verjetno podcenjevali Korejce, je pa težko igrati z njimi, saj so verjetno najbolje telesno pripravljeni na SP in se ne ustavijo niti za hip. Igrajo po čudnih taktičnih sistemih, ki sem jih prvič videl. Ob polčasu smo slišali nekaj krepkih v slačilnici, nato pa stopili skupaj. V napadu je še nekako šlo, v obrambi pa je bilo preveč napak, ki si jih ne bi smeli dovoliti. Ne bi rekel, da smo prezgodaj začeli razmišljati o Litvi, težko je znova pognati motorje po prostem dnevu. Sam sem bil že med ogrevanjem 'gumijast'. Zato moramo paziti, da se nam jutri ne bo zgodilo kaj podobnega,« je ocenil Goran Dragić.