Argentinci po letu 1990 v polfinalu SP

Žilave belgijske nogometaše s svojim prvim golom na tem prvenstvu poslal domov Gonzalo Higuain.

Objavljeno
06. julij 2014 02.31
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Brasilia – Po Nemcih in Brazilcih so se v polfinale 20. svetovnega prvenstva v nogometu po pričakovanju uvrstili še Argentinci, ki so z 1:0 premagali Belgijce. Zmagoviti gol je zabil Gonzalo Higuain.

Argentinci so do vodstva in – kot se je izkazalo pozneje – tudi zmage prišli že v osmi minuti. Potem ko so Belgijci na sredini igrišča izgubili žogo, jo je dobil Lionel Messi, ki je lepo našel prostega Angela Di Mario. Nogometaš madridskega Reala je hitro podal naprej, pri tem pa zadel enega od belgijskih branilcev, od katerega se je žoga (ne)srečno odbila naravnost do Gonzala Higuaina, ki je s petnajstih metrov mojstrsko zadel za 1:0.

»Vragi« so v nadaljevanju poskušali vse, da bi nadomestili zaostanek, Kevin de Bruyne se je trudil z močnimi streli od daleč, Kevin Mirallas pa je v 42. minuti z glavo le za malo zgrešil argentinska vrata. Južnoameričani so odgovorili s silovitim začetkom drugega polčasa; najprej je Daniel van Buyten blokiral Higuainov strel, potem je belgijski vratar Thibaut Courtois prosti strel Messija preusmeril nad prečko, ki jo je nato s svojim novim nevarnim poskusom v 55. minuti zadel Higuain.

Izbranci Marca Wilmotsa so se še naprej trudili po svojih najboljših močeh, vendar pa njihovi napadi niso obrodili sadov. Marouane Fellaini je v 61. minuti z glavo žogo poslal tik nad prečko argentinskega čuvaja mreže Sergia Romera, ki sta ga poskusila v zadnjih trenutkih tekme ogroziti še Romelu Lukaku in Axel Witsel, nakar je italijanski sodnik Nicola Rizzoli odpiskal konec dvoboja. In veselje »sinjemodrih«, ki so se prvič po letu 1990 spet prebili v polfinale SP, se je lahko začelo.

»Menim, da je bila to naša najboljša predstava na tem prvenstvu, ki ima toliko večjo vrednost, ker smo zaradi poškodbe že v prvem polčasu ostali brez Di Marie. To je bil hud udarec za nas,« je priznal argentinski selektor Alejandro Sabella in pripomnil, da so z uvrstitvijo med najboljše štiri reprezentance na svetu uresničili svoj minimalni cilj, želijo pa si (še) več.

Navdušenja po zmagi ni skrival niti najboljši mož tekme Higuain. »Zelo sem srečen, to veselje pa bi rad delil s svojo družino in vsemi rojaki. Pred tekmo sem se miril, da bom prej ali slej že zabil gol na tem SP, kar mi je tokrat tudi uspelo. Argentina že dolgo ni igrala v polfinalu, zato sem toliko bolj vesel, da sem del tega izjemnega moštva,« je bil ponosen napadalec Napolija. V belgijskem taboru pa so bili po porazu zelo potrti. »Argentinci name niso naredili velikega vtisa. Bili so favoriti, hitro zabili gol, nato pa z izkušnjami spretno zadržali prednost do konca. To je bila za nas dragocena učna ura, vendar se nam ni treba ničesar sramovati. Odigrali smo dober turnir,« je pod nastope svojih izbrancev potegnil črto selektor »vragov« Marc Wilmots.