Belgijski vragi pospravili kovčke

Wilmots: Nismo igrali slabo, plačali smo za eno redkih napak.

Objavljeno
06. julij 2014 16.24
FBL-WC-2014-BEL-FANS
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

Bruselj – »Messi, dobrodošel v peklu!« so pred obračunom belgijskih rdečih vragov (Diables rouges) z argentinsko enajsterico zapisali na naslovnici časnika DH.

Po štirih zmagah na svetovnem prvenstvu je v Belgiji vladala prava evforija in niti pričakovanja, da se bo moštvu pod taktirko Marca Wilmotsa uspelo prebiti do finala, niso bila redka. V soboto zgodaj zvečer so se bruseljske ulice izpraznile, napolnili pa so se lokali, v katerih so lahko gostje ob vrčku piva spremljali tekmo. V zadnjih dneh pred četrtfinalnim obračunom v Brasilii je z balkonov viselo čedalje več belgijskih trobojnic, z njimi so bili okrašeni avtomobili, navijaške pripomočke so prodajali v vsaki trgovini.

V vseh večjih belgijskih mestih so organizirali oglede tekme na velikih zaslonih, postavljenih na prostem. Eden od največjih je bil na štadionu kralja Baudouina v Heyselu na severu Bruslja, kjer se je zbralo približno 16.000 navijačev. Na manjšem trgu, na Place Dumon v vzhodnem delu mesta, se je zbralo kakšnih petsto navijačev vseh generacij, ki so upali na še eno belgijsko slavje. Tudi po golu Gonzala Higuaina na samem začetku tekme je vzdušje ostalo spodbudno in proti koncu obračuna, ko so se rdeči vragi le prebudili, so še mnogi upali na preobrat.

Ni ga bilo. »Higuain je nadvse hitro zaprl kovčke vragov,« je po tekmi zapisal Le Soir. Drugače kot po prejšnjih tekmah v Braziliji in tudi po uspehih v kvalifikacijah, ko je navijaško slavje v Bruslju odmevalo pozno v noč, je bilo ponoči mirno. Po zadnjem sodnikovem žvižgu je belgijska enajsterica od množice, zbrane na Dumonu, dobila kar dolg aplavz. Ob koncu tekme je začel padati dež. Navijači so se začeli razhajati in dežne kaplje so razmazale črno-rumeno-rdeče zastave, narisane na njihovih obrazih.

»Nismo odigrali slabe tekme, a plačali smo za eno od naših redkih napak,« je po porazu v Brasilii povedal selektor Wilmots. Tudi igralci so po tekmi zatrjevali, da Argentina ni pokazala veliko. A očitno več kot dovolj za zmago nad Belgijo. Eden Hazar je za RTBF povedal, da so lahko ponosni na doseženo in da so kot mlada ekipa dobili izkušnje za prihodnost. Četudi so rdeči vragi po dolgih letih spet dosegli večji uspeh, velikega slavja v Bruslju ob njihovi vrnitvi najbrž ne bo. Takšna je bila vsaj želja Wilmotsa, ki bi igralcem privoščil predvsem počitek po napornih tekmah.