Čarodej Walter rešil Urugvajce

Osebnost tedna: krvnik Anglije Luis Suarez je zmago posvetil zdravniku.

Objavljeno
22. junij 2014 22.13
Uruguay's Luis Suarez celebrates after the group D World Cup soccer match between Uruguay and England at the Itaquerao Stadium in Sao Paulo, Brazil, Thursday, June 19, 2014. Uruguay won the match 2-1. (AP Photo/Matt Dunham)
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Prišel, videl, dvakrat zadel in izločil Anglijo, kjer si služi kruh. Brez Luisa Suareza, ki je čudežno okreval, potem ko je izpustil uvodno tekmo s Kostariko, Urugvaj ne bi bil še vedno v igri za napredovanje. Suarez je upravičil sloves enega najboljših nogometašev na svetu in hladnokrvnega strelca, ki je v Liverpoolu rušil rekorde.

Urugvajski mediji so po zmagi nad Anglijo z 2:1 Suareza označili za kralja in morilca. »Vrnil se je in ubijal!« je na naslovnici zapisal El Pais. »Njegovo veličanstvo Luis IX (Suarez nosi dres s številko 9, op. p.) je utišalo Angleže in Urugvaj vrnilo med žive,« je nadaljeval časnik. Zmaga Urugvaja, ki je na prvi tekmi izgubil s Kostariko z 1:3, je sovpadla z 250. obletnico rojstva Joseja Artigasa, enega največjih urugvajskih narodnih herojev. To je spodbudilo osrednja časnika Pais in Observador, da sta združno Suareza označila za njegovega legitimnega naslednika. Republica pa je slikovito zapisala, da se je v četrtek zvečer zgodil umor: »Žrtev je bila Anglija in nobenega dvoma ni o identiteti morilca.« Sherlock Holmes res ne bi imel težkega dela …

Urugvaj, četrti na prejšnjem mundialu, je po 44 letih dočakal zmago proti evropski reprezentanci na SP. Suarez, ki je sanjal o zmagi nad Anglijo, je po tekmi tolažil soigralce iz Liverpoola, predvsem kapetana Stevena Gerrarda, ki je doživel dva šoka v kratkem času, potem ko je bil glavni krivec za usodni poraz proti Chelseaju, zaradi katerega rdeči niso prekinili 24-letne suše v prvenstvu. V njem je najbolj blestel prav 27-letni Suarez. Kazalo je že, da sploh ne bo nastopil na mundialu. Komaj štirje tedni so minili od operacije meniskusa (artroskopija), ki običajno terja šest tednov okrevanja. A s kolenom je očitno vse v redu, saj je zmagoviti gol zabil le pet minut pred koncem. »Ko je prišla žoga do mene, sem zamižal in udaril po njej z vso silo. Ko sem videl, da je šla v gol, sem skoraj omedlel od sreče,« je lepo izkušnjo opisal Suarez in zmago posvetil reprezentančnemu zdravniku Walterju Ferreiri, ki mu je omogočil ekspresno vrnitev.

Pravzaprav je bil 62-letni fizioterapevt po svoje največji junak tekme, četudi sploh ni stopil na igrišče. Ves mesec se je posvetil Suarezovemu levemu kolenu. V Urugvaju so ga poimenovali čudodelec in Suarez dobro ve, zakaj. Ko je dosegel prvega od obeh golov na štadionu Corinthians v Sao Paulu, je poiskal Ferreiro, ga objel in navijačem nakazal, komu morajo izraziti čast. Po tekmi je hvalil Ferreiro in se mu kasneje zahvalil tudi prek YouTuba iz slačilnice.

»Obstajajo ljudje, ki vedo, kako pomembna je bila zame njihova podpora. Če ne bi bilo njega, me danes ne bi bilo tu. Jokal sem z njim v hudih časih, ko se je prebijal prek težav.« Kdor je spremljal zgodbo, dobro ve, o čem je govoril. Medtem ko je zdravil Suareza, se je Ferreira namreč boril z limfnim rakom in je kemoterapijo uspešno končal ravno ob začetku svetovnega prvenstva. »Moja žena Sofia in dva sinova so mi najpomembnejši v življenju. Zdaj to velja tudi za Walterja. On je zaslužen za vse to,« ima zdravnika kar za družinskega člana Suarez, ki na sezono zasluži prek 10 milijonov evrov.

Sijajni nogometaš res ni govoril tja v en dan. V dneh po operaciji je Ferreira kljub svoji bolezni vsak dan prišel k Suarezu na dom v Montevideu. Prepričal ga je, naj odvrže bergle in začne hoditi. Ostalo je zgodovina. Suarez je ne samo hodil, temveč je v šprintu zabil dva gola. S tem se je najbolje odzval na besede angleškega selektorja Roya Hodgsona, da Anglijo čaka dvoboj s tekmecem, ki ni najbolje telesno pripravljen: »Tistim, ki so menili, da ne bom niti 50-odstotno nared, sem moral zapreti usta. To mi daje pogum, da grem naprej.«

Toda delo še zdaleč ni dokončano. Če Suarez in njegovi jutri ne bodo premagali Italije, se bo zanje brazilska zgodba končala. No, čarodej Walter je že prižgal zeleno luč za nov Suarezov nastop.