Četrtfinale: Brazilci so se še enkrat izvlekli

Brazilci so mrežo Kolumbijcev načeli prek kapetana Thiaga Silve, povišal je David Luiz. James Rodriguez zadel z bele točke.

Objavljeno
04. julij 2014 01.04
Posodobljeno
04. julij 2014 21.00
SOCCER-WORLD/M58-FRA-GER
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Fortaleza - Nogometna Brazilija je na nogah, gostitelji letošnjega svetovnega prvenstva so se namreč prek Kolumbije, ki so jo odpravili z 2:1, prebili v torkov polfinale, kjer jih čaka neugodna Nemčija. Izbranci selektorja Luiza Felipeja Scolarija so tokrat vendarle pokazali nekoliko bolj živahno in poletno igro in si pred končnico že zagotovili tudi udobno prednost, zadela sta najbolje plačana branilca na svetu Thiago Silva in David Luiz, odslej soigralca pri PSG. Častni gol za Kolumbijce je z bele točke prispeval trenutni strelski kralj tega mundiala James Rodriguez, Brazilci pa so v finišu trepetali za zmago in preboj med štiri najboljša moštva sveta.

S tem so gostitelji prvenstva še oplemenitili dosedanjo statistiko z medsebojnih obračunov, ki je bila že doslej izrazito na njihovi strani. V 26 dvobojih so namreč zmagali že šestnajstkrat in le dvakrat izgubili, tokrat pa so ob koncu ostali brez prvega zvezdnika Neymarja, ki je le nekaj minut pred koncem obležal na zelenici po grdem prekršku izza hrbta Juana Camila Zunige. Kakor koli, Kolumbijci so že z uvrstitvijo v četrtfinale dosegli (če ne tudi presegli) zastavljeni cilj, Brazilci pa kljub ne ravno blestečim predstavam počasi, a vztrajno lezejo proti vrhu pred domačimi navijači.

 

PRVI POLČAS

Predvsem brazilski selektor Luiz Felipe Scolari, ki se je znašel pod plazom kritik zaradi bledih predstav njegovih izbrancev, je moral precej prevetriti začetno enajsterico. Wolfsburgov zvezni igralec Luiz Gustavo zavoljo kartonov ni mogel nastopiti, nadomestil ga je Paulinho, ki je bil zadolžen tudi za najnevarnejšega strelca mundiala Jamesa Rodrigueza, namesto neprepričljivega Danija Alvesa pa je mesto v osrčju obrambe prvič na prvenstvu našel Maicon. Na drugi strani je Argentinec na selektorskem stolčku Kolumbije Jose Pekerman lahko računal na oba glavna aduta, ob Jamesu tudi na najučinkovitejšega podajalca letos v Braziliji Juana Cuadrada.

Če Brazilci doslej niso zadovoljili domače in svetovne javnosti s poletno igro, ki jim sicer tako pristoji, so tokrat vendarle začeli v tej smeri, živahen uvod pa se jim je obrestoval že zelo zgodaj. V sedmi minuti so namreč tribune eksplodirale, saj se je kolumbijska mreža prvič zatresla. Po kotu, ki ga je izvajal prvi brazilski as Neymar, je žoga našla pot do dobro postavljenega kapetana Thiaga Silve, ki jo je domala s kolenom porinil v nebranjeni del kolumbijske mreže. Za branilca PSG je bil to šele tretji gol v majici z državnim grbom, prvi na svetovnih prvenstvih in daleč najpomembnejši doslej.

Gostje, ki so začeli v opaznem krču, so prvič pokazali zobe v enajsti minuti, a je poskus Cuadrada domača obramba blokirala in preusmerila v kot. Na drugi strani sta v 19. minuti v istem napadu nevarno poskusila Hulk, ki ga je kolumbijski čuvaj mreže David Ospina prebral, in Oscar, ki ni bil dovolj natančen. Brazilci so dali vedeti, da se z vodstvom z 1:0 ne bodo zadovoljili, zelo zadržani Kolumbijci pa v prvi polovici prvega polčasa sploh niso sprožili v okvir tekmečevih vrat.

Predstava Pekermanove čete ni bila primerljiva s prejšnjimi na tem mundialu, predvsem pa ji je manjkalo učinka v napadu. James je bil odlično pokrit in se še ni znašel v omembe vredni priložnosti, na drugi strani pa so odločni Brazilci neprestano grozili pred tekmečevimi vrati, še posebej aktiven je bil Hulk, a je tudi v drugem obračunu z Ospino potegnil kratko. Pred odhodom na odmor je s prostega strela sprožil še Neymar, čuvaj kolumbijske mreže je zgolj ošvrknil s pogledom njegov poskus, ki pa je zletel mimo desne vratnice. Gostitelji prvenstva so torej polčas končali z golom zaloge, da je bilo njihovo vodstvo zasluženo, pa je pritrjeval tudi podatek o posesti žoge (59 %).

DRUGI POLČAS

Zanimivo, Kolumbijci so na vseh prejšnjih dvobojih na tem svetovnem prvenstvu zadeli prvi, tokrat so se torej znašli v drugačni vlogi, s katero se do odmora niso znali spopasti. Prvi se je za osvežitev začetne postave odločil Pekerman, ki je ob polčasu v garderobi zadržal Cagliarijevega napadalca Victorja Ibarba, namesto njega je priložnost dobil dosti izkušenejši član Herthe Adrian Ramos. Še naprej pa je klop grel kamenček v Portovem napadu Jackson Martinez.

V 64. minuti si je kapetan domačih Thiago Silva privoščil hudo neumnost, saj je oviral nasprotnikova vratarja Ospino, ki je želel žogo poslati v polje. Španski sodnik Carlos Velasco ni okleval in je strelcu prvega gola na tekmi pokazal rumeni karton, zaradi česar Silva ne bo mogel nastopiti v polfinalu proti Nemčiji. Selektor Scolari se je ob tako nepremišljeni igralčevi potezi lahko zgolj prijel za glavo.

Kolumbijski odpor pa je bil dokončno strt v 69. minuti, ko se je gostiteljem ponudila priložnost iz prostega strela z razdalje okrog 30 metrov. Vsi so pričakovali podajo v kazenski prostor, še drugi steber obrambe David Luiz pa si je mislil svoje. Z močnim in natančnim strelom v zgornji desni kot je presenetil tudi živi zid in vratarja Ospino, ki se je žoge rahlo dotaknil, ni pa je mogel izbiti. Mojstrovina za udobno vodstvo domačih z 2:0! Nenavadno: med strelce sta se tokrat vpisala oba osrednja branilca pariškega PSG v začetni postavi Brazilije, za Luiza, ki se je v francosko metropolo preselil šele pred kratkim iz Chelseaja, pa je bil to drugi gol na drugi zaporedni tekmi na tem mundialu.

Ko je že dišalo po tem, da bodo Brazilci v končnico vstopili z lepo zalogo in rutinirano branili rezultat, so se Kolumbijci v igro vrnili v 78. minuti. Prodiral je rezervist Carlos Bacca, napadalec Seville, ki na tem prvenstvu poprej ni igral, saj se je poškodoval na treningu pred dvobojem z Japonsko. Čuvaj domače mreže Julio Cesar ga je zrušil, sodnik mu je pokazal rumeni karton, obenem pa je Kolumbijce nagradil še z enajstmetrovko, ki jo je uspešno izvedel James Rodriguez. Žogo je poslal v levo, vratarja pa v desno. Mladi zvezdnik se je s šestim golom na prvenstvu še učvrstil v vodstvu na seznamu najboljših strelcev.

Dodaten udarec za Brazilijo je prišel 86. minuti, ko je Juan Camilo Zuniga z udarcem s hrbta podrl zvezdnika Neymarja, ki se ni več pobral, temveč so ga na nosilih odnesli ob igrišče, zamenjal pa ga je Napolijev branilec Henrique. To se v končnici v domači igri ni pretirano poznalo, Pekermanova vrsta je resda usmerila vse sile v napad, a je brazilska obramba ostala trdna. Slavje na tribunah se je lahko začelo, za vnovično zaskrbljenost nad Neymarjevim stanjem pa bo čas šele v prihodnjih dneh ...

BRAZILIJA : KOLUMBIJA 2:1 (1:0)

Strelci: 1:0 - Thiago Silva (7.), 2:0 - David Luiz (69.), 2:1 - James Rodriguez (78., 11-m).

Brazilija (4-2-3-1): Julio Cesar, Maicon, Thiago Silva (kapetan), David Luiz, Marcelo, Neymar (od 88. Henrique), Paulinho (od 86. Hernanes), Fernandinho, Oscar, Hulk (od 83. Ramires), Fred.

Kolumbija (4-2-3-1): David Ospina, Cristian Zapata, Mario Yepes (kapetan), Pablo Armero, Juan Camilo Zuniga, Carlos Sanchez, Juan Cuadrado (od 80. Juan Quintero), James Rodriguez, Fredy Guarin, Victor Ibarbo (od 46. Adrian Ramos), Teofilo Gutierrez (od 70. Carlos Bacca).