Četrtfinale: branilec Hummels popeljal »elf« v polfinale

VIDEO: Nemci so prvi polfinalisti SP v Braziliji. Francoze so odpravili z 1:0, v 13. minuti je zadel Mats Hummels.

Objavljeno
04. julij 2014 00.31
Posodobljeno
04. julij 2014 17.00
SOCCER-WORLD/M58-FRA-GER
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Rio de Janeiro - Nemški nogometaši so prvi polfinalisti svetovnega prvenstva v Braziliji. V edinem evropskem četrtfinalnem obračunu so na kolena spravili Francijo, trenutek odločitve pa je padel že v 13. minuti, ko je lepo podajo Tonija Kroosa iz prostega strela izkoristil branilec Mats Hummels in z glavo matiral tudi tekmečevega čuvaja mreže Huga Llorisa, ki je bil nemočen, saj se je žoga v gol odbila od prečke. S kom se bo elf pomeril v polfinalu, bo jasno že nocoj po obračunu gostiteljev Brazilcev s Kolumbijci.

Nemci so bili malenkostno več pri žogi (51 %), predvsem v prvem polčasu, ko so jo po doseženem golu zadrževali v svoji posesti in pošteno umirili igro, s tem pa strli tekmeca, ki je v nadaljevanju vse sile usmeril v napad, vendar pa brez pravega učinka. Še najbližje je bil prav v zadnjem napadu na tekmi najboljši strelec galskih petelinov Karim Benzema, a je odlični Manuel Neuer z refleksnim odbojem z desnico svojo mrežo ohranil nedotaknjeno. Francozi bodo torej morali na novo priložnost za osvojitev naslova svetovnih prvakov počakati (vsaj) še štiri leta, ko bosta minili že dve desetletji od njihovega prvega in zaenkrat tudi zadnjega zmagoslavja pred domačimi navijači.

ODLOČILNI GOL MATSA HUMMELSA SI LAHKO OGLEDATE TUKAJ.

 

PRVI POLČAS

Nemški selektor Joachim Löw je že uvodoma stavil na izkušnje in v začetno enajsterico prvič na prvenstvu postavil tudi prekaljenega 36-letnega veterana Miroslava Kloseja, za katerega je bil to že 22. nastop na mundialih, v tem pogledu zaostaja zgolj še za velikim Lotharjem Matthäusom, ki je še tri dvoboje spredaj. Obenem je na Poljskem rojeni napadalec lovil tudi strelski rekord na svetovnih prvenstvih, tekmo je namreč začel poravnan z Brazilcem Ronaldom, oba sta prispevala že po 15 golov.

Nemci so začeli podjetneje, do prve prave priložnosti pa so se v sedmi minuti dokopali Francozi. Nizkorasli Mathieu Valbuena, ki meri pičlih 167 centimetrov, je žogo zaustavil še pred golovo črto, jo poslal do prvega napadalnega asa Karima Benzemaja, ki je usekal iz prve, a nekoliko mimo desne vratnice čuvaja mreže Manuela Neuerja. Njegov četrti gol v Braziliji je torej (zaenkrat) obvisel v zraku ...

Prvi pa je moral po žogo v mrežo francoski vratar in kapetan Hugo Lloris. Elf je poskusil iz prekinitve, prosti strel je odlično izvedel Toni Kroos, njegova podaja je priletela naravnost na glavo Borussiinega branilca Matsa Hummelsa, ki je natančno sprožil, žoga pa se je od prečke odbila v gol. Lloris se je stegnil, kolikor je dolg, a brez uspeha. Hummels se je na tem mundialu še drugič vpisal med strelce, prvič je bil uspešen že uvodoma ob izjemni zmagi nad Portugalsko (4:0).

Francozi so se znašli v hudih škripcih, saj so se bali ravno takšnega uvoda. Še nikdar prej v Braziliji namreč niso izgubljali in kot je že pred štartom opozarjal selektor Didier Deschamps, njegovi izbranci z lovljenjem tekmeca doslej na mundialu še niso imeli nikakršnih izkušenj. Po vodstvu so Nemci stopili na žogo (55-odstotna posest) in tekmecu vsilili nekoliko počasnejši ritem igre, na kar Francozi niso našli odgovora.

Vendar pa galski petelini niso kar tako zlahka dvignili bele zastave. V 34. minuti je vtekel Antoine Griezmann in na oddaljeni vratnici našel Valbueno, ki je ustrelil, a je njegov poskus Neuer z zadnjimi močmi odbil, toda ravno na nogo Benzemaja, toda njegov strel je blokiral Hummels in Francozom, ki so sploh prvič na tekmi ogreli tekmečevega čuvaja mreže, zagotovil zgolj strel s kota.

Tik pred odhodom na odmor je Neuerjeve reflekse še enkrat preizkusil Benzema, ki se je prerinil mimo branilcev, vendar pa streljal natanko v vratarja. Na odmor so torej z golom zaloge odšli Löwovi izbranci, ki so bili resda več pri žogi, a v drugi polovici prvega polčasa niso več sprožili strela v okvir francoskih vrat, medtem ko je Deschampsova četa samo v zadnjih 12 minutah udarila kar petkrat, vendar brez uspeha.

DRUGI POLČAS

Oba selektorja sta nadaljevala z nespremenjenima enajstericama. Francozom pač ni preostalo drugega, kot da so šli na vse ali nič v napad, Nemci pa so prežali na (pol)protinapade, do katerih se v prvem polčasu niso dokopali. Podjetnejša igra galskih petelinov prve četrt ure ni obrodila sadov, je pa v 61. minuti lepo poskusil Raphaël Varane z glavo, vendar pa je bil Neuer dobro postavljen in ni imel težav pri posredovanju.

Pričakovati je bilo, da bo prvi po menjavi posegel Deschamps, a ga je Löw prehitel. Z igrišča je namreč potegnil upehanega Kloseja, ki je v prvem delu resda upravičil zaupanje, v nadaljevanju pa mu je zmanjkalo sape, zato je še četrtič na prvenstvu priložnost kot adut s klopi dobil Andre Schürrle, ki je v osmini finala prvi zatresel alžirsko mrežo. Hitro je vrnil tudi francoski selektor, ki je Mamadouja Sakhoja zamenjal z branilcem Arsenala Laurentom Koscielnyjem.

V 69. minuti se je v priložnosti znašel drugi najboljši strelec dosedanjega dela prvenstva Thomas Müller, ki je - podobno kot Brazilec Neymar in Argentinec Lionel Messi - doslej že štirikrat ukanil tekmečeve vratarje, tokrat pa je njegov poskus zgrešil cilj. Deschamps se je za spremembo sistema odločil v 73. minuti, ko je zveznega igralca PSG Yohana Cabayeja zamenjal Newcastlov napadalec Loic Remy. To je bila napoved popolne francoske ofenzive.

V 81. minuti je po odbijanju v nemškem kazenskem prostoru nevaren položaj razrešil Hummels, še dosti bolj vroče pa je bilo takoj zatem na drugi strani, ko je podaja z leve strani najprej zgrešila Müllerja, nato pa je neoviran poskusil Schürrle, ki je sprožil po tleh, Lloris pa je z refleksnim odbojem z nogo žogo odbil v kot. Nemci so zamudili lepo priložnost, da bi si predčasno zagotovili pot v polfinale.

V končnici so Löwovi fantje nadzorovali potek na igrišču, Francozom pa je zmanjkalo domišljije. Njihovega napada ni poživil niti Arsenalov as Olivier Giroud, ki je na teren vtekel pozno, šele v 85. minuti, kot menjava za Valbueno. Prav v zadnjih izdihljajih obračuna se je priložnost ponudila še prvemu strelcu galskih petelinov Benzemaju, ki je silovito usekal z leve strani, meril natančno pod prečko, Neuer pa je z refleksnim posredovanjem z eno roko svojo mrežo ohranil nedotaknjeno.

FRANCIJA : NEMČIJA 0:1 (0:1)

Strelec: 0:1 - Mats Hummels (13.).

Francija (4-3-3): Hugo Lloris (kapetan), Mamadou Sakho (od 72. Laurent Koscielny), Mathieu Debuchy, Patrice Evra, Raphaël Varane, Yohan Cabaye (od 73. Loic Remy), Blaise Matuidi, Paul Pogba, Antoine Griezmann, Karim Benzema, Mathieu Valbuena (od 85. Olivier Giroud).

Nemčija (4-2-3-1): Manuel Neuer, Philipp Lahm (kapetan), Mats Hummels, Jerome Boateng, Benedikt Höwedes, Toni Kroos (od 90. Christoph Kramer), Bastian Schweinsteiger, Sami Khedira, Thomas Müller, Mesut Özil (od 83. Mario Götze), Miroslav Klose (od 69. Andre Schürrle).