Eni se bojijo Afričanov, drugi že o Nemčiji

Francija – Nigerija: Karim Benzema bo na današnji tekmi osmine finala (18.00) glavni adut Francozov.

Objavljeno
29. junij 2014 17.47
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Jernej Suhadolnik, poročevalec

Brasilia – Kaj lahko opravi Francija v izločilnih bojih? Njeni tekmeci v skupini E niso sodili med najmočnejše, Nigerija, s katero se bodo »trikolori« danes pomerili v brazilski metropoli, pa je doslej pokazala »nekaj več«. V Brasilii bi šlo lahko za zelo privlačno tekmo s številnimi goli.

Četudi še kako drži, da na svetovnem prvenstvu ni slabih reprezentanc, bi Honduras, Švico in Ekvador le stežka uvrstili v prvi kakovostni razred nogometa. In v takšni družbi je plesala svoj ples Francija, menijo kritiki, ki dvomijo o realni moči galskih petelinov.

Claude Makelele, pred leti eden redkih »delavcev« v rodu šampionskega Reala in finalist mundiala v Nemčiji 2006, meni nasprotno. Prepričan je, da je Francija na pravi poti in da v Braziliji še zdaleč ni rekla zadnje besede. »Kar dobro delujemo, igralci pa se zavedajo svoje moči, kar je zelo pomembno. Ne govorim o posameznikih, pač pa o moštvu, ki predstavlja močno skupino, pravo klapo. Na velikih turnirjih pa je pogosto ključno prav to,« je zatrdil nekdanji francoski reprezentant.

Bomo videli, ali ima prav. Francija je na dosedanjih prvenstvih vselej igrala najmanj v polfinalu, kadar je preživela skupinski del tekmovanja ... Kljub klapi, ki jo omenja Makelele, je doslej vendarle izstopal en igralec – Karim Benzema. Njegov nenaden reprezentančni vzpon je zelo zanimiv. Še lanskega marca so mu navijači v Parizu žvižgali, ko je zapustil igrišče v 83. minuti kvalifikacijske tekme s Španijo pri zaostanku z 0:1, Andresa Iniesto pa čez nekaj minut nagradili s stoječimi ovacijami. Zdaj je nasprotno, mediji pišejo le o treh golih Realovega napadalca, ki je pred meseci celo izgubil položaj v udarni enajsterici po 1200-minutni strelski suši, francoski navijači pa se sprehajajo po ulicah Brasilie predvsem v majicah s številko 10. Karim tudi navzven deluje bolje pripravljen kot prej, odvečni kilogrami so preteklost, sedanjost pa ključna vloga v moštvu, ne le v napadu.

»Benzema se giblje popolno, povsod ga je veliko, pomaga celemu moštvu. Vselej sem se osredotočil na njegov učinek, ki je zame še pomembnejši od golov,« ga je pohvalil tudi selektor Didier Deschamps. Francozi so bili včeraj kar malce nejevoljni, ker spet ne bodo mogli preizkusiti igrišča pred tekmo, saj FIFA ne dovoli vadbe na štadionu Mane Garrincha, ker je zelenica v slabem stanju. To se jim je zgodilo že pred dvobojem z Ekvadorjem na Maracani, ki se je končal z izidom 0:0 ...

Pred tekmo z Nigerijo ima Deschamps kar nekaj dilem, ki jih ne bo razkril javnosti: zaveda se, da so vsi trije afriški napadalci zelo hitri, Argentina je imela z njimi velike težave, ki jih je z mojstrstvom rešil šele Lionel Messi. Krilni adut Ahmed Musa je prodoren, Emmanuel Emenike pa močan kot vol in dobro strelja tudi z razdalje. Deschamps naj bi zato po trditvah francoskih kolegov tehtal med hitrima Griezmannom in Sissokom ter telesno močnejšima Giroudom in Pogbajem.

Francozi kljub zahtevni tekmi pogledujejo tudi naprej, proti morebitnem četrtfinalnem dvoboju z Nemčijo, ki bi bil gotovo spektakularen. Bixente Lizarazu, svetovni prvak iz leta 1998, je zatrdil, da bi bil že četrtfinale velik uspeh te generacije, Deschampsov predhodnik na položaju selektorja Raymond Domenech pa se z njim ne strinja. »V Brazilijo nismo prišli plesat sambe ali na sprehajanje po plaži. Tu smo zato, da osvojimo naslov prvaka,« je izzval naslednika resda zelo nepriljubljeni Domenech.

O tem, kdo je imel prav in kakšen je realen domet Francije, bo veliko razkrila že tekma z Nigerijo, ki je Francijo že premagala, in sicer na doslej edini medsebojni tekmi leta 2009 v St. Etiennu. Nigerija na SP še nikdar ni prišla dlje kot do osmine finala.