Fifa hoče narediti gol-tehnologijo bolj razumljivo

Mednarodna nogometna zveza si prizadeva za izboljšave postopkov pri določanju golov z novo tehnologijo.

Objavljeno
17. junij 2014 09.19
Posodobljeno
17. junij 2014 09.40
TOPSHOTS-FBL-WC-2014-MATCH10-FRA-HON
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Rio de Janeiro − Na nedeljski tekmi svetovnega prvenstva med Francijo in Hondurasom (3:0) so sodniki prvič priznali gol s pomočjo gol-tehnologije, ki jo pri Mednarodni nogometni zvezi (Fifa) hočejo še izboljšati.

Ko je francoski napadalec Karim Benzema v 49. minuti dosegel gol za 2:0, so gledalci v Porto Alegreju sprva na zaslonu videli posnetek položaja žoge, ki po udarcu v levo vratnico ni prečkala golove črte, kar je povzročilo nekaj zmede, šele kasneje pa so na zaslonih videli tudi položaj žoge po odboju od vratarja Hondurasa Noela Valladaresa, ko je prečkala golovo črto, tako da so sodniki potrdili gol.

Pri Fifi so bili zadovoljni z učinkovitostjo nove tehologije, vendar bi z novimi postopki radi odpravili vse dvome o regularnosti golov:

»Spreminjamo smernice. V bodoče bo mogoče videti le še signal, ali je bila žoga v golu ali ne. Vse deluje po načrtih. Ni šlo za napako, le nekoliko moramo spremeniti postopke, da bo vse še bolj jasno,« je povedala Delia Fischer, ki je pri Fifi zadolžena za odnose z mediji.

Tehnologija je stoodstotno zanesljiva

Nemški proizvajalec GoalControl zagotavlja, da je nova tehnologija stoodstotno zanesljiva. Sistem je podprt z računalniško tehnologijo in s sedmimi kamerami z visokoločljivo resolucijo pokriva ves prostor za črto. Tehnologija je povezana tudi s sodnikom, ki ima na zapestju uro, in če je žoga v celotnem obsegu v golu, mu ura zavibrira.

Oprema je nameščena na vseh 12 stadionih, ki gostijo svetovno prvenstvo, kjer bo ostala tudi po koncu tekmovanja.