Inovator spet našel zmagovalni recept

Nizozemski selektor Louis van Gaal je na prvenstvo pripeljal svežo ekipo, v kateri mladi spodbujajo izkušene zvezdnike.

Objavljeno
15. junij 2014 12.18
G. N., šport
G. N., šport
Nizozemski izbruh je bil srhljiv in spektakularen, toda v predstavi, ki je navdušila svet in svetovni prvakinji Španiji napovedala sestop s prestola, je bilo tudi veliko sreče. David Silva je imel v nogah »1000-odstotno« priložnost za 2:0, a je v nasprotnem napadu po prvem spodrsljaju enega najboljših vratarjev zadnjega desetletja Ikerja Casillasa oživel kapetan »tulipanov« Robin van Persie.

Enemu od najbolj imenitnih zasukov v zgodovini SP so botrovali španski spodrsljaji: polomije junakov klubske sezone, ob Casillasu še Sergia Ramosa, pa tudi izžetih katalonskih virtuozov Andresa Inieste, Sergia Busqetsa ... Sijajno nabrušeni nizozemski zvezdniki, ki so jih podžigali mlajši v enajsterici selektorja van Gaala, so le vzeli, kar so jim nezbrani tekmeci ponudili.

Drugih 45 minut je ponudilo užitek in tudi krepak razmislek o tem, kako je mogoče, da so si serijski zmagovalci lahko privoščili toliko neumnosti, kot si jih niso v zadnjih 20 letih skupaj. Samo eden je verjel v španski potop in ga tudi predvidel. To je bil van Gaal. Kontroverzni nizozemski selektor je dvoživka, spet je oživel, potem ko je na svoji trenerski poti doživljal vzpone in padce. Zdaj je očitno na vrsti spet vzpon.

»Sanje so se uresničile. Krivec za to pa je trener. Pripravil nas je izjemno in natančno predvidel, kako se bo tekma vrtela. Res neverjetno, natanko tako je bilo, kot je strokovni štab napovedal,« je dejal glavni junak med oranžnimi van Persie. Očitno tudi on pod van Gaalovo taktirko doživlja razcvet, potem ko se razen v angleškem prvenstvu odlični strelec v še zahtevnejši konkurenci ni najbolj proslavil.

»Še ničesar nismo dosegli. To je bil zgolj prijeten štart in smo le v dobrem položaju. Vedel sem, da lahko premagamo Španijo, saj vedno igra napadalno, želi imeti nadzor tako, da ima premoč. A ne moreš vedno napadati, igro moraš prilagoditi glede na igralce, ki jih imaš,« je dejal 62-letni junak, ki je še posebej razveselil tabor Manchester Uniteda, kamor se bo po SP preselil inovator med trenerji. A tudi svojeglavi mož, ki se hitro lahko znajde v sporu z najboljšimi igralci v moštvu.

Van Gaalova predstavitev nizozemskega sloga na SP je oživila stare ugotovitve, ki nekako v drugačni luči kažejo tudi brazilsko zmago. Nizozemec je imel v pripravah za SP, ki jih je sicer začel že v kvalifikacijah za SP, dve možnosti. Prva je, da resnično z najboljšimi, kar jih premore Nizozemska, poskuša v Braziliji doseči največ, kar je mogoče, morda tudi po treh finalnih porazih osvojiti vrh, a tvegati, da se bo načrt sesul že pred mundialom zaradi znanih sporov med igralci in tudi težkega selektorjevega značaja. Druga je bil bolj logična. Krepko je pomladil reprezentanco in obdržal le štiri, pet starejših zvezdnikov, ki mu zaupajo. Predvsem pa je v Brazilijo odpeljal spočito, svežo in visoko motivirano ekipo. Tako rekoč razen Arjena Robbna nihče ni iz petnih žil vlekel moči, da je končal klubsko sezono. Pa še za Robbna se je končala konec aprila.

Prednost v svežini je bila očitna prav v dvoboju z utrujenimi Španci. Številni selektorji priznavajo, da je na SP ključnega pomena svežina in motivacijski naboj igralcev. Robben, van Persie, Wesley Sneijder in drugi so to združili v sijajno dnevno formo.

Kaj pa Španci? »Mi smo moštvo odličnih profesionalcev. Vse je zabolel poraz, nihče ni obtoževal nikogar in to je dobro. Za pogovor bo še čas. Nismo izgubili zaradi napak posameznika, ampak zaradi slabosti celotne ekipe. Zbrati moramo pogum, da bi se vrnili na zmagovalna pota,« je bil umirjen selektor Vicente del Bosque. A čaka ga zahtevana naloga. Če se bo Španija prek Čila le prebila v osmino finala, jo bo tam bržkone čakala Brazilija.