James Rodriguez kot Diego Forlan

Najboljši na SP: v enajsterico prvenstva smo uvrstili štiri Nemce in tri Argentince.

Objavljeno
11. julij 2014 16.48
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Rio de Janeiro – Le še ena »prava« tekma je na sporedu do konca jubilejnega 20. svetovnega prvenstva v nogometu. Četudi bo FIFA razkrila uradno enajsterico prvenstva šele jutri, je po 62 tekmah od 64 že možno oceniti, kateri igralci so najbolj zaznamovali mundial z goli, mojstrskimi potezami in privlačnim slogom igre.

Verjetno sleherni nogometni navijač pozna »svojo« enajsterico prvenstva, vsak je namreč videl razplet doslej odigranih tekem s svojimi očmi. Pri sestavljanju idealne enajsterice smo upoštevali dosežke posameznih reprezentanc, učinek posameznikov in zahtevnost dosedanjih tekem. Naloga ni bila lahka, v enajsterici denimo ni bilo prostora niti za nekatere odlične Čilence, Mehičane, Kostaričane in Francoze, ki jih je krasil pristen moštveni duh.

Manuel Neuer (28 let, 570 minut): Čilski vratar Claudio Bravo je bil za marsikoga celo boljši. Toda Neuerjeva glavna odlika je izjemna sposobnost predvidevanja igre in nasprotnikovih potez, pogosto je opravljal tako naloge štoperja kot plejmejkerja. V polfinalu pa je ustavil redke brazilske poskuse, ko je bilo to potrebno.

Thiago Silva (29, 480): Bil je med najzanesljivejšimi Brazilci, ob tem je v četrtfinalu prav on načel kolumbijsko mrežo. Kdo ve, ali bi obramba »seleçaa« v tekmi proti Nemčiji razpadla tudi z njim v štoperski liniji ... Nebeški motiv bo poskušal unovčiti v tekmi za tretje mesto, če že ne bo mogel igrati finala v rodnem Riu de Janeiru.

Mats Hummels (25, 389): Res ni igral vseh tekem, toda najboljši je bil, ko je bilo najbolj potrebno – v obeh derbijih s Francijo in Brazilijo. S telesno višino 192 cm je dobil večino zračnih dvobojev, toda ne na račun morebitne slabše igre z žogo v prostoru. Z njegovo vrnitvijo je veliko lažje zadihal tudi selektor Löw.

Ezequiel Garay (27, 600): Benficin adut je med najbolje ocenjenimi igralci prvenstva, saj je dobro uveljavil svoje glavne značilnosti – hitrost, predvidevanje igre in dober skok. V vseh treh dvobojih na izločanje je bil najboljši branilec na igrišču. Zanimivo, status prvokategornika si je izbojeval šele pod selektorjem Sabello.

Arjen Robben (30, 600): Čeprav je ostal brez finala, ga krasi zavidljiva statistika. V kazenskem prostoru je nanizal 17 nevarnih akcij, bil je najkonkretnejši nizozemski igralec, četudi mu očitajo sebičnost in gledališke vložke. Njegove so bile tekme s Španijo, Čilom in Kostariko, odpovedal je, ko je šlo zares – v polfinalu.

Toni Kroos (24, 570): Eden redkih nezamenljivih adutov Nemčije, četudi medijsko ni privlačen kot nekateri drugi. Igra tehnično popolno, inteligentno in premore vizijo, lahko igra na vseh položajih v zvezni vrsti. Zabija gole in deli podaje – izjemno koristen. Statistično (indeks Castrol) je celo najboljši nogometaš turnirja.

Javier Mascherano (30, 600): Sodi med najbolj raznovrstne nogometaše na svetu, tudi na mundialu je na sleherni tekmi izpolnil taktična pričakovanja. Žoge oddaja s 87-odstotno natančnostjo, z njim za hrbtom igra sproščeno tudi Messi. »Uf,« so si rekli Argentinci, potem ko je v izdihljajih tekme blokiral strel Arjena Robbna.

James Rodriguez (22, 399): Za nekatere je odkritje prvenstva, za druge sijajen nogometaš, ki je na domači celini razkril ves svoj talent in strahovito raznovrstnost. Pred štirimi leti je bil igralec prvenstva in žrtev sodnikov Diego Forlan, podobno je v Braziliji 2014 s kolumbijskim biserom. Njegovi goli so bili velemojstrski in odločilni.

Wesley Sneijder (30, 585): Odpovedal je v predtekmovalni tekmi s Čilom, razigrano Mehiko pa je pozneje poslal domov kar sam. Ni tako globalno znan kot Robben, za »oranje« pa je najmanj tako koristen kot Bayernov zvezdnik. Za oba velja enako: ena najboljših nizozemskih generacij je ostala brez zgodovinskega podviga.

Thomas Müller (24, 562): Tipični fant z južne Bavarske ne sodi med najbolj »zanimive« osebnosti ali spektakularne nogometaše, toda zanj govorijo goli, pretečeni kilometri in nepopustljiva drža bojevnika. Če bo nadaljeval v takem ritmu, bo v Rusiji 2018 na vrhu posebne lestvice strelcev začel ogrožati tudi rekorderja Kloseja.

Lionel Messi (Arg, 573): Ni skrivnost, po kaj je prišel Leo v sosednjo Brazilijo, zato bo njegova končna ocena odvisna predvsem od razpleta finalne tekme na Maracani. Zabil je 4 gole, še več jih je omogočil soigralcem, potem ko je v slehernem trenutku vezal nase po dva ali tri čuvaje. Bomo videli, ali se Maradona trese upravičeno ali ne.