»Jong oranje« se želi oddolžiti za poraz iz Afrike

Na svetovnem prvenstvu bo danes potekala ponovitev finala izpred štirih let med Španijo in Nizozemsko.

Objavljeno
12. junij 2014 21.53
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Salvador – Prav nič »ogrevanja« ne bo na letošnjem svetovnem prvenstvu, privlačne tekme si sledijo druga za drugo. Sinoči so se merili Brazilci in Hrvati, jutri bosta igrali Italija in Anglija, v nedeljo Argentina in BiH, »formalno« največji derbi pa bo na sporedu nocoj, ko se bosta ob atlantski obali udarili finalistki zadnjega mundiala Španija in Nizozemska (21).

Če bi zapisali, da se bosta Španija in Nizozemska vnovič pomerili na afriških tleh, ne bi ustrelili v prazno. Pred štirimi leti so se Španci zavihteli na vrh sveta v Johannesburgu, tudi sedmo največje brazilsko mesto Salvador pa ima močne in globoke korenine na črni celini. Večina med 3,5 milijona prebivalci je namreč na nek način povezana z zgodovinskim dejstvom, da je bil Salvador nekoč pristanišče za ladje, ki so iz Nigerije, Gane, Toga in Benina vozile sužnje za različna dela na brazilskih plantažah.

Tudi nizozemsko reprezentanco čaka »suženjsko« garanje, če bi v prenesenem pomenu prevedli besede selektorja Louisa van Gaala. Od članov »oranja«, ki so igrali v finalu Južne Afrike, je ostalo v reprezentanci le nekaj izkušenih mož, med njimi bodo največje breme nosili Welsey Sneijder (30), Arjen Robben (30), Robin van Persie (30) in Nigel de Jong (29). »Oranje« se je delno prelevil v »jong oranje«, kot se sicer imenuje nizozemska reprezentanca U-21. »Tisti poraz iz Afrike nas še zdaj peče, zato želimo že v premieri pokazati, da bo letos drugače,« je zatrdil Sneijder.

»Res nimamo druge alternative, kot da proti Špancem igramo s petimi branilci v modelu igre 5-3-2. Špancem želimo zmanjšati igralno površino, jim omejiti prostor za gibanje in kroženje žoge, saj jih krasi velika kakovost,« je pragmatično priznal van Gaal, ki se želi od domovine posloviti z odmevnim rezultatom. Že julija se bo namreč preselil v Manchester, kjer bo v naslednjih dveh letih poskušal predramiti upehani United. Nizozemci naj bi torej v Braziliji igrali v popolnem nasprotju s tradicionalno nogometno filozofijo, ki je bila zanje značilna vse od »totalnega nogometa« iz obdobja 70. let, ko sta kraljevala trener Rinus Michels in plejmejker Johann Cruyf.

Bomo videli, kako se bodo Španci spoprijeli z izzivom. Selektor Vicente del Bosque je proučil oba sloga igre, ki so ju Nizozemci uigravali na prijateljskih tekmah. Van Gaal je tradicionalnih nizozemskih 4-3-3 zamenjal s sistemom 5-3-2 oziroma 3-5-2 (Ekvador 1:1, Gana 1:0) in 4-4-2 (Wales 2:0). »Spoštujemo tekmeca, ne nazadnje je finalist zadnjega mundiala,« je zatrdil del Bosque in dodal: »Naši fantje bodo morali biti zelo ustvarjalni v zvezni vrsti in napadalni tretjini igrišča. Njihova prva naloga bo čimprej odvzeti žogo Nizozemcem, da bodo tako omejili število njihovih nasprotnih napadov.«

Španija, ki igra v podobni zasedbi kot pred štirimi leti, je v zadnjih 12 tekmah na turnirjih prejela le dva gola, tudi v Braziliji pa bo – četudi se zdi nasprotno – namenila prvo pozornost branjenju svojih vrat, seveda s kroženjem žoge in iskanjem lukenj v tekmečevi zadnji liniji. »Zelo sem zadovoljen s tem delom igre,« je priznal del Bosque, ki ni razkril, ali bo poslal v ogenj od prve minute tudi rekonvalescenta Diega Costo, morda prvega aduta »furije« na mundialu, ali pa se bo raje odločil za katalonsko zgodbo s Cescom Fabregasom.