Lepo opravljena naloga, a brez vzvišenosti

Nemška reprezentanca pobira sadove izjemne selekcije, selektor Joachim Löw že resno o finalu.

Objavljeno
10. julij 2014 16.31
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Belo Horizonte – Kdor misli, da nemški nogometni tabor skupaj s svojimi zadovoljnimi privrženci po zgodovinsko visoki zmagi z Brazilijo plava v valovih evforije, se krepko moti. Zadovoljstvo nad brezhibno opravljeno nalogo je seveda opazno, toda pred »elfom«, ki le nadaljuje po izjemno študiozno začrtani poti zadnjih let, je še finalni izziv.

»V nedeljo ni favorita, možnosti so 50:50,« prav nič ni kazal kakšnega pretiranega optimizma Oliver Bierhoff, nekoč sijajen strelec, zdaj menedžer za vzor pri nemški reprezentanci. Ta je že od nekdaj slovela po redu in jasno razdeljenih vlogah, a postavitev v zadnjih letih po polomu na euru 2004 (takrat je v skupini z Nizozemsko, Latvijo in s Češko osvojila komaj dve točki in ostala brez vizuma za izločilni del) jo je vodila le še navzgor. In tako dolgega niza izjemnih tekmovalnih nastopov na reprezentančnem zemljevidu pozneje ni zbrala niti ena od tekmic. Seveda ob tem ne gre prezreti treh španskih lovorik, dveh na prvenstvih stare celine in ene na SP, a pred tem in očitno tudi po kijevskem evropskem finalu 2012 je bila ta selekcija daleč od vrha. Nemčija pa v njem nenehno vztraja, pod vodstvom sedanjega selektorja Jogija Löwa ohranja redne uvrstitve med najboljšo četverico, krepko po zaslugi študioznega strokovnjaka iz Baden-Württemberga – mimogrede, najbogatejše nemške zvezne dežele – pa je slavo v domači »poletni pravljici 2006« pobral Jürgen Klinsmann. Kot selektor je skrbel za izjemno pozitivno ozračje, priprava na tekme s podrobnim drobnogledom moštva pa je takrat bila domena pomočnika Löwa.

Brazilija 2014? Jedro enajsterice pripada navezi iz Bayerna, kluba, ki se podobno kot reprezentanca na svojih tekmovanjih bolj ali manj redno uvršča med četverico v ligi prvakov, od leta 2010 je bil enkrat zmagovalec in dvakrat finalist. Selekcija z Bastianom Schweinsteigerjem, Philippom Lahmom, Thomasom Müllerjem, Tonijem Kroosom in nato kajpak še z aduti iz nekaterih drugih klubov (Mats Hummels, Mesut Özil, Sami Khedira itn.) je izjemno kakovostna, iz leta v leto bolj zrela in psihično trdna. Tekmecev se loteva samozavestno, a brez kančka podcenjevanja. In v takšnem slogu je mineval tudi prenos tekme na ZDF, drugem nemškem nacionalnem programu, kjer so sicer včeraj uradno objavili podatek o rekordni gledanosti enega dogodka: neposredni prenos polfinalnega dvoboja z Brazilijo si je ogledalo 32,57 milijona ljudi, kar je več od dosedanjega rekorda, nemško-španskega polfinala na prejšnjem prvenstvu v Južni Afriki (31,1 milijona).

Pohvalam na račun zavzetosti, zbranosti in disciplini na igrišču seveda ni konca, tabloid Bild je kar vse po vrsti ocenil z 1, tako kot v nemških šolah najvišjo oceno, britja norcev iz osramočenih tekmecev pa ni bilo zaslediti nikjer. Seveda je posebej podčrtan tudi učinek Mira Kloseja, ki je zdaj s 16 goli sam na vrhu večne lestvice strelcev svetovnih prvenstev. Kot ga je javnost že dolgo vajena, tudi v trenutkih izjemne zmage ni bil niti pretirano gostobeseden niti vzvišen: »Dobro smo se pripravili na tekmo, analizirali igro nasprotnika, ohranili enotnost v moštvu. In ko dvoboj začneš z golom iz ene od klasičnih situacij, je nadaljevanje lažje.«

Izjemno pomembnost ohranitve zbranosti na igrišču je podčrtal tudi Mats Hummels, steber iz Dortmunda in sploh eden najbolj kakovostnih srednjih branilcev ta čas na svetu. »Saj smo že več kot eno uro vedeli, da nam finale ne more uiti, a v takšnih trenutkih nikakor ne smejo prevladati čustva. Res pa takšno tekmo prav posebej doživljaš in zdaj se moramo zbrati za uresničitev naših sanj,« je omenil mož, ki je imel nekaj težav tudi s poškodbo, kar poznata iz zadnjih tednov tudi silno zanesljivi vratar Manuel Neuer in motor s sredine igrišča Bastian Schweinsteiger, a pri vseh omenjenih ni bilo opaziti, da bi jih karkoli oviralo.

Seveda pa selektor ničesar noče prepuščati naključjem. Četudi so ga v oddaji na nemški TV pred tekmo snemali med počitkom na plaži in nad njim prikazovali tri zvezdice za dosedanje naslove ter ob tem četrto utripajočo, ohranja mirno kri. »Zelo pomembno je bilo na tekmi z Brazilijo strasti in čustva zamenjati z umirjenostjo in racionalnostjo. Res imamo kakovostno moštvo, tekmec pa se je po nekaj naših zaporednih golih znašel v šoku. A zdaj je treba ohraniti vso pozornost za nedeljsko tekmo,« je prenesel stanje duha iz slačilnice prvi mož klopi. Evforije ne pozna, Nemčija pa bi mu privoščila, da bi po Seppu Herbergerju, Helmutu Schönu in Franzu Beckenbauerju postal četrti selektor »elfa« z naslovom najboljše reprezentance na svetu.