Louis Van Gaal je lahko obrnil ploščo

Mali finale: Brazilci, seveda brez Neymarja, že po 17 minutah dvakrat na kolenih.

Objavljeno
13. julij 2014 08.50
J. P., šport
J. P., šport
Brasilia – Čeprav se je nizozemski nogometni selektor Louis van Gaal po polfinalnem porazu po enajstmetrovkah proti Argentini spraševal o smiselnosti tekme za tretje mesto, je po sinočnjem razpletu malega finala 20. svetovnega prvenstva v Braziliji verjetno že razmišljal drugače. Njegovi izbranci so namreč še poglobili žalovanje v gostiteljici turnirja, ki je spet potegnila kratko.

Četa Luiza Felipeja Scolarija se še ni pobrala po polfinalni katastrofi proti Nemcem, ki so jo ponižali z neverjetnih 7:1, za nameček se poškodovani prvi napadalni as Neymar – kljub nekaterim norim napovedim – seveda ni pojavil na igrišču, temveč je obsedel na klopi. Vendar pa je imel tudi »Van Genial« nekaj preglavic s sestavo začetne enajsterice, saj se je na ogrevanju pred tekmo poškodoval eden glavnih zvezdnikov in najizkušenejših igralcev Wesley Sneijder. Namesto njega je priložnost dobil Jonathan de Guzman.

Začetek dvoboja je obetal novo grozljivko za domače, ki se jim je že v tretji minuti mreža prvič zatresla. Robin van Persie je bil natančen z bele točke, vprašanje pa je, kako upravičena je bila enajstmetrovka, saj je počasni branilec Thiago Silva Arjena Robbena zrušil izven kazenskega prostora, za grob prekršek pa – zanimivo – prejel le rumeni karton. In ko je bil Julio Cesar v 17. minuti že drugič na kolenih, tokrat ga je s svojim sploh prvim golom v reprezentančnem dresu (v 19. nastopu) matiral Daley Blind, so se dvomljivci na tribunah že spraševali, ali gredo Brazilci lahko še nižje kot v torek. Tedaj je namreč drugi gol »elfa« padel »šele« v 23. minuti.

A Nizozemci niso šli tako daleč kot nazadnje Löwovi fantje. Hitro in udobno vodstvo z 2:0 jih je povsem zadovoljilo, žogo in terensko pobudo so prepustili gostiteljem, ki pa so še enkrat več dokazali, kako nebogljeni so v napadu brez mladega Barceloninega zvezdnika Neymarja. Žoga nikakor ni hotela v mrežo, za neučinkovitost pa so bili Brazilci kaznovani tik pred koncem dvoboja, ko je njihovo barko dokončno potopil Georginio Wijnaldum. Tako so »oranžni« drugemu mestu izpred štirih let dodali še tretjega, Brazilija pa je še v tretjem zaporednem poskusu ostala brez »stopničk«.