Mandžukić bo reševal Hrvate v džungli

Hrvaška – Kamerun: Niko Kovač naj bi ob Amazonki aktiviral tudi Brazilca. Molk še traja.

Objavljeno
18. junij 2014 02.08
J. S., šport
J. S., šport
Manaus – Potem ko so drugi krog predtekmovanja sinoči odprli Brazilci in Mehičani, bodo danes opolnoči lovili osmino finala svetovnega prvenstva še Hrvati, za katere bo v dvoboju s Kamerunom štela le (čim višja) zmaga. Našim južnim sosedom bo v amazonski džungli vse prej kot lahko.

»Hrvaška odhaja v Manaus, ki je od njene baze v mestu Praia do Forte oddaljen 2605 km. Prav toliko je Hrvaška oddaljena od drugega mesta v skupini A. Po furiozni igri Mehike in zmagi v Natalu ni bil miren niti Felipe Scolari, kaj šele Niko Kovač,« je pospremil hrvaško reprezentanco na pomembno tekmo starosta Tomislav Židak, poročevalec Jutarnjega lista iz Brazilije.

Našim južnim sosedom ta čas res ni postlano z rožicami, četudi so izgubili le eno tekmo prvenstva, in še to proti absolutnim favoritom Brazilcem. Reprezentanti in strokovni štab gojijo zamero do hrvaških novinarjev, potem ko so po svetovnem spletu zaokrožile fotografije golih igralcev med sproščanjem v hotelskih bazenih in džakuziju. Reprezentanti zato ne dajejo izjav, podprl jih je tudi selektor Niko Kovač. »Namesto da bi se ukvarjali s Kamerunci, se pogovarjajo le o fotografijah,« je potožil Kovač.

Omenjeni ukrepi bržkone sodijo v sklop motivacijskih prijemov, s katerimi želi Kovač dodatno nabrusiti moštvo za prvo »tekmo leta« proti Kamerunu. Nenazadnje so se prek družbenih omrežij oglasile številne predstavnice nežnejšega spola, ki so zatrdile, da se »dečki« na fotografijah nimajo česa sramovati ... Kovač v kratki trenerski karieri seveda še ni vodil tako pomembne tekme, kakršna se obeta nocoj, zato je prav vse podredil optimalni pripravi za Kamerunce, od motivacijskih prijemov do angažiranja najmočnejše zasedbe Hrvaške na igrišču.

Ob veseli novici, da bosta v novi sezoni španskemu clasicu med Realom in Barcelono poveljevala hrvaška zvezna igralca Luka Modrić in Ivan Rakitić, Hrvatom vliva optimizem predvsem vrnitev Maria Mandžukića po odsluženi kazni.

»Mandžo« je vendarle daleč najboljši napadalec »ognjevitih«, vprašanje je, kako bi se končala tekma z Brazilijo, če bi rovaril po obrambi gostiteljev (bivši) napadalec Bayerna. Ob njem se bo vrnil v reprezentanco tudi bočni vezist Danijel Pranjić, Kovač pa naj bi skoraj zanesljivo zamenjal tudi Matea Kovačića, ki proti Brazilcem ni izpolnil pričakovanj. Morda bo dobil priložnost na »položaju št. 10« celo nepredvidljivi plejmejker Sammir, naturalizirani Brazilec, ki bi nedvomno lažje prenašal razmere za igro kot »pravi« Hrvati. Če so namreč Angleži in Italijani v petek v Manausu napol halucinirali pri temperaturi 27 stopinj Celzija in 55-odstotni vlažnosti, kaj naj šele pričakujejo Hrvati, saj na štadionu napovedujejo 30 stopinj in vlažnost 85 %.

Taktični pristop Hrvatov se torej – v primerjavi s prvo tekmo v Sao Paulu – ne bo bistveno spremenil, le izvedba naj bi bila boljša. Pranjić je levičar in veliko ofenzivnejši bočni adut kot Šime Vrsaljko, Mandžukić je v konici napada hitrejši, agresivnejši in enostavno boljši kot Nikica Jelavić, v paru z Ivico Olićem pa lahko vrši pritisk na zadnjo vrsto Kameruna, kar je temelj za uspešno obrambo in nasprotne napade Hrvatov. Proste roke naj bi imel le Sammir (alternativa je Dinamov adut Marcelo Brozović), od katerega Kovač zahteva, naj zrežira kakšno priložnost za gol. Delno skrb za Hrvate predstavlja »le« bolečina Luke Modrića v desnem stopalu, zaradi katere Zadrčan v zadnjih dneh ni vadil.

Kamerunci ne bodo imeli težav s podnebnimi značilnostmi Manausa, saj se bodo v tropskem monsunskem podnebju počutili natanko tako kot doma v Douali. Bolj jih skrbi slaba forma reprezentance, ki bo nocoj za nameček pogrešala še prvega zvezdnika Samuela Eto'oja. Afričani v prvi tekmi proti Mehičanom res niso sestavili resne akcije, očitno so več časa preživeli za mizo med pogajanji o višini premij kot pa na igrišču.

»Ne vidim veliko možnosti za zmago nad Hrvaško. V nogometu je možno vse, toda ... Igralci morajo delovati kot moštvo, nazadnje pa so igrali vsak zase. Nisem optimist,« je denimo razmišljal nekdanji reprezentant Eric Djemba Djemba.