Messi bi izgubil veliko več kot Robben

Argentina – Nizozemska: prvi govorijo le o naslovu prvaka, drugi niso verjeli, da lahko igrajo v finalu.

Objavljeno
08. julij 2014 16.44
Netherlands' head coach Louis van Gaal applauds after the Netherlands defeated Costa Rica 4-3 in a penalty shootout after a 0-0 tie during the World Cup quarterfinal soccer match at the Arena Fonte Nova in Salvador, Brazil, Saturday, July 5, 2014. (AP
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

São Paulo – Argentinci in Nizozemci so močno zaznamovali zgodovino svetovnih prvenstev, krasita jih dolga nogometna tradicija in zaupanje v lastno moč. Po nocojšnji tekmi v največjem brazilskem mestu bodo le še v enem taboru sanjali o epskem podvigu. Obeta se srdita bitka na sredini igrišča za nastop v nedeljskem finalu.

Argentinci prav nič ne skrivajo svojih ambicij. Že vse od začetka junija, ko so prišli v Brazilijo, odkrito napovedujejo boj za naslov svetovnega prvaka. Polfinalna tekma z Nizozemsko je tako le predzadnja stopnica na tej poti. Doslej jim je šlo kot po maslu, dejansko so edina preostala reprezentanca s stoodstotnim izkupičkom. Tudi rojaki so prepričani o uspehu: v anketi dnevnika Clarin jih je kar 60 odstotkov prepričanih, da bodo Messi in soigralci postali svetovni prvaki, le 16,6 pa jih meni, da jim to lahko prepreči Nizozemska.

»Bolj kot kdajkoli smo medsebojno povezani, kar je zasluga Alejandra. Spomnite se, kako smo se borili z Belgijo ... Živimo svoje sanje, zato verjemite, da se bomo proti Nizozemski borili še močneje,« je Lionel Messi razkril filozofijo argentinskega uspeha. Njegovi goli so bili le pika na i kolektivni predstavi motivirane zasedbe. Leo že dolgo ni bil tako razpoložen, na svoj račun na Instagramu je samo v zadnjem tednu naložil tri »selfieje« (iz slačilnice, avtobusa in letala). Na zadnji fotografiji je bil nasmejan in objet s Sergiem Agüerom – na položaju Angela di Marie naj bi začela bodisi izkušeni Maxi Rodriguez bodisi Augusto Fernandez, za katerim je uspešna sezona pri Celti –, ki je brez težav opravil zadnja treninga in bo dočakal nastop vsaj v drugem polčasu. Messi ne skriva dobre volje, po tekmah deli izjave, živi za zgodovinski podvig svoje domovine ... Dolgo je čakal na tako granitno Argentino, morda ima zadnjo priložnost za preboj ob bok legendarnega Maradone. Hkrati lahko izgubi več kot Arjen Robben, od katerega pričakujejo uspeh le v domovini.

Selektor Alejandro Sabella očitno ve, komu mora zaupati poveljniško vlogo, ne nazadnje je sodil med inteligentne zvezne igralce. Podobno kot njegov kolega Luis van Gaal, ki je prvič doslej zaprl zadnja treninga pred tekmo. V dvoboju nekdanjih vezistov bo zanimivo videti, ali bo »Van Geniaal« ukanil še Sabello. Gotovo se obeta srdit boj na zgoščeni sredini igrišča. Postavitve in modeli igre so eno, toda na koncu bo šlo prav za to, kdo bo pustil tekmecu manj prostora za igro.

»Preprečiti bomo morali nasprotne napade Nizozemcev, predvsem Arjena Robbna, pa bomo opravili polovico dela,« je prepričan Javier Mascherano, ki velja za tihega vodjo ekipe in velikega podpornika Messija, kateremu je prepustil kapetanski trak. Podoben načrt kot »gavči« imajo tudi Nizozemci. »Prekiniti moramo dotok žog do Messija,« se zaveda branilec Indi Martins. Nizozemci so bili doslej kar ostri, zbrali so 91 prekrškov, Argentinci le 54.

Messi in Robben bosta le dva med 28 igralci na igrišču, toda verjetno sta res ključni figuri svojih zasedb na šahovnici. Ob tem se zdi, da je Messijev soigralec Gonzalo Higuain ujel vrhunsko formo ob pravem času, medtem ko je Robin van Persie – vsaj tako kaže – porabil večino streliva v tekmah s Španijo in Avstralijo.


Velja opozoriti na podrobnost, ki morda razkriva razliko v ambicijah tekmecev. Nizozemci, ki bodo drevi igrali svojo 750. mednarodno tekmo po premierni iz 30. aprila 1905, so ostali brez hotela v pripravljalni bazi v Riu de Janeiru in si bodo morali v primeru zmage najti nov domicil, saj so imeli rezervacijo le do četrtfinala. Kot da še sami niso verjeli – kako različno v primerjavi z Argentinci –, da se lahko prebijejo v finale.