Messijevemu šovu se je pridružil tudi Musa

Skupina F: Argentina z minimalno razliko boljša tudi od Nigerije, BiH za slovo Iranu nasul tri gole.

Objavljeno
26. junij 2014 02.00
G. N., šport
G. N., šport
Porto Alegre – Argentina spet ni blestela, vendar je še s tretjo zmago z minimalno prednostjo suvereno zasedla vrh skupine. Nigerija je bila odličen sparing partner za dvakratnega strelca Lionela Messija in druge, na koncu pa ob pomoči BiH, ki je v Salvadorju premagala Iran, prav tako napredovala med najboljših šestnajst.

Ob uvodnih argentinskih zmagah proti BiH (2:1) in Iranu (1:0) je Messi vlekel moštvo in tako je bilo tudi v tretji tekmi v skupini F. Že v 3. minuti je na noge dvignil argentinske navijače, ki so po pričakovanju napolnili tribuno štadiona v Porto Alegreju, potem ko je bil vztrajen in je sledil akciji Angela di Marie. Ta je z leve strani sprožil prvi strel proti nigerijskim vratom. Vratar Vincent Enyeama je s kančkom sreče preprečil gol, a se je žoga odbila v sredino, kjer je pritekel Messi in jo zabil pod prečko.

Na tribunah štadiona Beira-Rio so Argentinci izzivali gostitelje. Iz grl se je pelo: »Maradona je večji od Peleja.«

Nigerijci pa so ekspresno izenačili. V naslednji minuti, ko je Ahmed Musa na levi strani s preigravanjem v sredino opravil s Pablom Zabaleto in s strelom v dolgi kot matiral Sergia Romera.

Revolveraški uvod je bil navdušujoč, nadaljevanje malo manj, toda še vedno zanimivo. Akcije so se vrstile zdaj na eni, zdaj na drugi strani. Več je bilo pričakovati od argentinskih zvezdnikov, toda Messiju nihče ni sledil. Sergio Agüero je bil spet le bleda senca samega sebe, Gonzalo Higuain se je boril, di Maria je bil še najbližje podobi iz Reala.

Agüero je v 37. minuti nemočen odšepal z igrišča, zamenjal ga je Ezequiel Lavezzi. Zadnje dejanje prvega polčasa pa je spet pripadlo Messiju. S prostega strela z 22 m je neubranljivo premagal Enyeamaja.

Kot na začetku prvega polčasa je Musa ekspresno izenačil na začetku drugega dela, ko je pobegnil po sredini argentinske obrambne vrste in dobil še drugi dvoboj z Romerom. Izid med BiH in Iranom je bil kot naročen za revijalni argentinsko-nigerijski dvoboj, ki je imel na trenutke res sproščene in atraktivne vložke. Posledica tega je bil še tretji argentinski gol, ki ga je po podaji iz kota s kančkom sreče iz bližine dosegel Marcos Rojo. Na obzorju je bil razplet z največ goli na eni tekmi na prvenstvu, toda potem je ukrepal argentinski selektor Alejandro Sabella, ki je v 63. minuti potegnil iz igre Messija. Golov ni bilo več, zmaga Argentincev pa je bila ob prav tako razigranih Nigerijcih vendarle zaslužena.

»Igrali smo proti moštvu, ki je prav tako želelo ugajati in napadati. Menim, da smo videli zelo dobro Argentino. Nadaljevati moramo v tem slogu,« je z nasmehom komentiral Messi, ki je na lestvici strelcev ujel svojega velikega brazilskega izzivalca Neymarja. Oba sta zabila po štiri gole. Messi iz tekme v tekmo dviguje formo tudi v reprezentanci. Na zadnjih osmih tekmah je dosegel kar 10 golov, zaradi česar ogroža sloves največjega argentinskega nogometaša Diega Maradone, ki je leta 1986 zadnjič popeljal Argentino na nogometni prestol.

»On je drugačen, je vražji igralec, blagoslovljen. Tega ne moreš vzeti iz njega. Pri Argentini je vrsto odličnih nogometašev, ampak Messi je iz planeta Jupiter,« je bil navdušen nad Argentinčevo predstavo nigerijski selektor Stephen Keshi. Argentinski selektor Sabella je dodal: »Priigrali smo si veliko priložnosti in lahko bi dosegli še kakšen gol več.«